Glastuinbouw: 'eten in supermarkt wordt onbetaalbaar'

Glastuinbouw: 'eten in supermarkt wordt onbetaalbaar'
 • Food-en-retail
 • 14 okt 2021 @ 08:54
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • InnovatiePolitiekKlant

Stijgende gasprijzen zijn een groot probleem voor Nederlandse kwekers van groenten, fruit en bloemen uit de glastuinbouw. 'Eten kopen in de supermarkt wordt hierdoor straks onbetaalbaar', waarschuwen zij. Tijd voor een frisse visie op Nederlandse energievoorziening.

Als de energieprijzen op dit niveau blijven of zelfs nóg verder stijgen, zullen meerdere glastuinbouwbedrijven in de regio omvallen of zelfs noodgedwongen hun productie moeten stilleggen. Dat zeggen meerdere Westlandse kwekers, geciteerd door Omroep West. 'Het is dramatisch, het wordt gewoon een groot slagveld', aldus Richard ter Laak van Ter Laak Orchids.

Producenten van bloemen, planten en groenten in de glastuinbouw worden het hardste getroffen door de enorme prijsstijging op gas en ook elektriciteit. 'Het is voor sommigen niet meer vol te houden als dit nog langer duurt', gaat Ter Laak verder. 'Ik verwacht zelfs schaarste in de supermarkten, omdat er er gewoon hele sectoren stoppen met hun productie. Het is niet meer te betalen. Maandag was de dagprijs nog 0,70 euro, vandaag 1,20 euro, dat is een stijging van veertig procent.'

'Supermarktprijzen rijzen straks de pan uit'
'Deze prijzen zorgen voor een zware crisis in de tuinbouw', zegt Jacco Vooijs, voorzitter van Glastuinbouw Westland op OW. Volgens hem moet er samen met de overheid naar een oplossing worden gezocht om er voor te zorgen dat we ons eten in januari 2022 nog kunnen betalen. Doortastende keuzes maken door te investeren in Nederlandse kernenergie, in waterstofcentrales en het eventueel tijdelijk heropenen van Nederlandse gasvelden, lijkt gezien de energiecrisis en de consequenties hiervan momenteel een kwestie van gezond verstand. Ook in andere sectoren en onder consumenten is immers betaalbare energie nodig, zonder afhankelijkheid van de windstand, oliesjeiks of van een Russische gasprijsbepaler. Zelf kijkt de tuinbouwbranche daarnaast naar een plafond voor de gasprijs zoals in andere landen al wordt gehanteerd of naar mogelijke subsidie. Lees hier verder.
(PvWK, bron: Omroep West, beeld: Daniel Watson / Pexels)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken