Haarlem blokkeert buitenreclame vlees

Haarlem blokkeert buitenreclame vlees
 • Food-en-retail
 • 5 sep 2022 @ 15:05
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • MarketingFood

Terwijl de vleessector met haar campagne Nederland 'Vleesland vleeseters' juist weer een goed gevoel wil geven, gaat de gemeente Haarlem buitenreclames voor vlees verbieden.

Het is hiermee de eerste stad ter wereld die naast ‘fossiele brandstofreclames’ zoals bijvoorbeeld voor vliegtuigreizen, ook reclames voor ‘producten uit de bio-industrie’ in de ban doet. Duurzamere regelgeving vanuit de gemeente wordt als reden opgegeven. Actiegroepen Reclame Fossielvrij en Wakker Dier prijzen deze stap volgens Trouw en hopen dat meer gemeenten zullen volgen. Hoogleraar Marketing Willemijn van Dolen van de Universiteit van Amsterdam vindt het verbod een ‘zeer interessante ontwikkeling’, hoewel zij ook grote weerstand verwacht vanuit de industrie en van vleesliefhebbers. Die komt al direct van media-influencer en marketingexpert Willem-Albert Bol op Linkedin.

Grote betutteling
In een eerdere rol als co-voorzitter van IAA Nederland was hij al gewend met de bijl van 'freedom of commercial speech' te hakken. Een rol die ook door branche club de BvA wordt gespeeld. Bol: 'De betutteling vanuit (semi)overheden kent geen grenzen. Nu de gemeente Haarlem die zelf gaat bepalen wat wel of niet op een poster mag staan. In dit geval is vlees foei en moet er dus af. Serieus? Nog enig begrip voor goede bedoelingen, maar het is niet aan lagere overheid om in te grijpen in vrije communicatie via commerciële uitingen. Dat kan in mijn ogen alleen via een nationale wetswijziging. Los van principiële bezwaren -zoals de vrijheid van meningsuiting ten aanzien van een legaal product waar 95% bevolking van geniet, zoals willekeur en zoals politieke bemoeienis op wat je eet, et cetera- wordt dit verbod een onwerkbare situatie voor mediaplanning, met al die willekeurige regels per stad.'

Motie Groen Links
Het verbod is het gevolg van een GroenLinksmotie die eind 2021 al in de Haarlemse gemeenteraad werd aangenomen. 'Onzinnig. Foute maatregel. Snel stoppen', briest Bol. In andere gemeenten met een zeer progressief college worden de ontwikkelingen met belangstelling gevolgd. Evenals door betrokken food- en retailmarketeers, die hun communicatieplannen doorkruist zien worden. Onderstaand affiche uit het archief van het Vleesch Magazine (ook de bron van bovenstaande poster-uitsnede) biedt wellicht soelaas.
(PvWK, bronnen: Trouw, Linkedin en VM)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken