[column] Speelgoed: beleving is noodzaak

[column] Speelgoed: beleving is noodzaak
 • Food-en-retail
 • 19 mrt 2019 @ 10:36
 • 11362 x gelezen
 • Link
 • Charles Borremans
  Charles Borremans

  Partner/Strategy Director Retail
  GUC Agency
 • Innovatie

Zo lang ik mij kan herinneren, is er in ons dorp altijd een grote speelgoedwinkel geweest. Vroeger was deze winkel vernoemd naar de eigenaar en dat scheen familie te zijn van toenmalig minister-president Joop den Uyl.

In het dorp werd dat wel interessant gevonden. Het maakte de speelgoedwinkeleigenaar een beetje beroemd. In de tijd dat voor elke jongen een elektrische trein het mooiste speelgoed was, was deze winkel een waar paradijs. Vitrinekasten vol met wagons en locs van Märklin en Fleischmann, Faller-huisjes en poppetjes van Preiser. Je keek je ogen uit en hoopte dat je – ook al was het niet je verjaardag – tóch iets mocht uitzoeken. Met je oma erbij lukte dat nog wel en zat je ’s avonds een stationnetje in elkaar te plakken.

Speelgoedmagazijn

In de jaren tachtig werd onze dorpsspeelgoedwinkel een Intertoys. Begin jaren negentig werd een tiental kilometer verderop een Toys "R" Us geopend. Een bak van een winkel. Meer een gigantisch speelgoedmagazijn. Ik ben er voor de Sinterklaasinkopen nog weleens geweest, maar je voelde je er verloren. Te groot. Te leeg. Geen beleving. Het was e-commerce zonder internet. Artikel uitzoeken, in de winkelwagen stoppen en afrekenen, maar dat alles in een offline omgeving. Ondertussen bleef onze Intertoys populair. Vroeg in het najaar viel de Sinterklaasbrochure traditioneel weer op de deurmat en werd de inhoud van de catalogus met het guitige olifantje, na zorgvuldige bestudering, van voor na achter aangekruist.

Faillissement

In september 2017 werd Toys “R’ Us in Amerika bankroet verklaard. Nog geen anderhalf jaar later was Intertoys aan de beurt. Op 21 februari 2019 werd de speelgoedketen door de rechtbank failliet verklaard om echter drie weken later aan te kondigen te zullen doorstarten. Met behulp van de Portugese investeerder Green Swan, dat veel ervaring heeft met het opkopen van speelgoedwinkels. Sinds 2018 heeft Green Swan meerdere speelgoedketens overgenomen en heeft het nu een pan-Europees netwerk van speelgoedwinkels. Het bedrijf wil een leidende partij zijn op het gebied van speelgoeddistributie in Europa. Een toe te juichen ambitie.

Speelervaringen

Die ambitie bleek ook uit het interview met Green Swan’s managing partner Paulo Andrez in het Financieele Dagblad van vorige week woensdag. In dat interview onthult hij de wilde plannen, die hij voor Intertoys in gedachten heeft. Hij heeft het over een complete make-over. In de winkels moet ruimte komen voor ‘speelervaringen’, die kunnen variëren van karaoke tot ‘freaky zones’. En zelfs escaperooms. In het artikel gaf Andrez aan álles te gaan proberen en niet bang te zijn om te falen. Waarvan akte.

Misschien ben ik te voorzichtig voor al dit soort ambities, maar ik aanschouw met Hollandse nuchterheid de Portugese vooruitgangszin. Natuurlijk, verandering is noodzaak bij de winkels van Intertoys. De laatste jaren is de concurrentie vanuit de discounters en online aanbieders moordend geworden. De speelgoedwinkel puur als plaats van verkoop heeft z’n tijd gehad. Beleving is noodzaak. Kinderen moeten het – net als ik vroeger – (weer) leuk vinden om door een speelgoedwinkel te lopen. Waren we vroeger onder de indruk van een vitrinekast vol treintjes, nu strekt de jeugdige belevingsbehoefte zich veel verder uit. Maar een zeker realisme in al die belevingsambities is geboden. Te grote ambities kunnen zich tegen je keren. De retail – door schade en schande wijs geworden – kent helaas vele voorbeelden.

Advies

Daarom nog een klein advies: bouw je lokale rol uit! Paulo Andrez geeft aan speelgoed te willen gaan verhuren, bijvoorbeeld voor verjaardagsfeestjes. En in het kader daarvan ook te willen gaan samenwerken met lokale bakkers. Goed idee! Hierbij nog een andere suggestie. Mijn plaatselijke Intertoys bracht een lokale editie van het Monopoly-spel uit. Met veel succes! Hoe zeg je ‘goed voorbeeld doet volgen’ in het Portugees?

Charles Borremans

Laatste reacties

ISMI

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken