Harriët Koetsier (Retriever Media Informatie): Het groeiend belang van by-reference

Harriët Koetsier (Retriever Media Informatie): Het groeiend belang van by-reference
 • Media
 • 7 jan 2014 @ 20:39
 • Link
 • Gastblogger
  Gastblogger

  Gastauteur
  MarketingTribune
 • ForumMobileM-commerce

Net zoals vroeger zijn de basisregels van marketing ook in 2014: maakt een goed product en vertel het op een aantrekkelijke manier aan je klant. Twee dingen zijn echter veranderd. De consument gelooft de mooie praatjes niet meer en techniek en design is voor elk merk binnen handbereik.

Het goede nieuws is dat juist nu techniek en design voor iedereen binnen handbereik is, er een wereld aan nieuwe mogelijkheden open ligt. Zo zie je dat apparaten gesproken orders van consumenten kunnen begrijpen en uitvoeren. Je roept  s’ochtends vanuit je bed koffie en het apparaat begint te pruttelen. Merken gaan zich steeds meer onderscheiden door hun dienstverlening te integreren in het product zelf. 

Vroeger kocht de consument het koffiezet apparaat met als enige referentie de huisvrouw uit de reclame met die stralende glimlach. Zo goedgelovig zijn we niet meer. We willen zekerheid. We zoeken naar ervaringen en ratings op internet om niet ons zuurverdiende geld te verspillen aan een kat-in-de-zak. Zoekmachines zoals Google integreren ratings al in hun zoekresultaten. Adverteerders moeten daarom rekening houden met een groeiend belang van het fenomeen by-reference

Het gevaar dat by-reference met zich mee brengt zijn nep-ratings. Om dit te voorkomen zullen individuen zich steeds vaker bekend moeten maken. Dit is in conflict met een groeiend belang dat mensen hechten aan privacy. Het besef van privacy zal er ook voor zorgen dat social media meer individueel wordt. We staan niet meer met zijn allen op hetzelfde schoolplein maar zoeken onze eigen hangouts. De vraag is of Facebook en Twitter hier tegen bestand zijn. 

De komst van internet heeft ervoor gezorgd dat traditionele media hun identiteit herdefiniëren. Je kunt spreken van een domino effect: internet bedreigt dagbladen doordat zij het nieuws sneller kunnen brengen. Als gevolg hiervan zijn dagbladen het nieuws meer gaan duiden en komen hiermee op het terrein van general interest titels. Deze zijn op hun beurt nog steeds op zoek naar het perfecte model; een combinatie van gedrukte vorm en digitaal? Digitaal voor de snelle interactie en de gedrukte vorm als premium product voor diegenen die graag papier voelen en misschien zelfs daarmee iets gedistingeerds willen uitstralen.  

En dan nog iets: we vergroeien met onze mobiele telefoon. Merken en uitgevers vechten om een plekje in je mobiel. Niet alleen omdat consumenten daar zo ongeveer de hele dag naar staren maar ook vanwege het enorme potentieel aan nieuwe middenklasse consumenten uit Azië en Afrika die nu al beschikken over een handheld en volgende week over een beetje meer geld. Merken en uitgevers die serieus willen meedingen naar een plekje op de handheld van deze grote groep opkomende consumenten moeten hun content op zijn minst in het Engels kunnen aanbieden.  

Advertising anno 2014 vraagt om respect voor de consument. Merken tonen dit respect door mooie en goedwerkende producten te maken. Advertising valt voor een deel samen met het product zelf omdat een goed product voor goede referenties en hoge ratings zorgt. De initiële vraag naar producten kan worden getriggered door op een zinvolle of leuke manier op relevante momenten je content te laten zien. Hé, is dat niet eigenlijk net zo als vroeger? 

Harriët Koetsier is managing director bij Retriever Media Informatie
www.retriever.nl

De visie van Harriët Koetsier is onderdeel van een forum over de ontwikkeling van de advertentiemarkt in 2014

Dat forum staat hier

Gastblogger

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken