100% versleuteld zoeken - het einde van seo?

  • Online
  • 15 okt 2013 @ 08:00
  • Link
  • Nino de Jager
    Nino de Jager

    online marketeer
    Quisma
  • Zoekmachine

Onlangs heeft Google alle zoekopdrachten die zijn gebruikers invoeren versleuteld. Dit betekent dat marketeers en website-eigenaren niet langer kunnen zien via welke zoekopdrachten bezoekers op hun site komen. Veel marketeers en leveranciers, werkzaam in de online en e-commerce-industrie reageren boos en beweren dat Google gebruikers dwingt richting het Adwords-advertentieplatform. Google beweert dat richtlijnen over gebruikersprivacy op een punt van verandering staan. Maakt deze ontwikkeling een eind aan seo of biedt het juist nieuwe kansen?

Panda - Penquin - Hummingbird
Op verschillende manieren probeert Google online marketeers te verplichten om strategieën te ontwikkelen op basis van kwaliteit en het voorzien in de behoeften van de online consument. Dit in plaats van het uitsluitend ranken op specifieke zoekwoorden. De zogeheten Panda-update richtte zich op flinterdunne content, speciaal geschreven om te ranken op bepaalde zoekwoorden. Google Panda is een aanvulling op het algoritme van Google dat de volgorde bepaalt van de zoekresultaten. Google Penquin maakte een einde aan textlinks om specifieke zoekwoorden goed te laten ranken. Met het Google Hummingbird-algoritme legt Google het laatste puzzelstukje neer.

Lekker restaurant
Hummingbird maakt het mogelijk om verbanden te leggen tussen zoekwoorden. Hierbij wordt rekening gehouden met de intentie van de zoekopdracht en de locatie van de gebruiker. Zo is het mogelijk om niet alleen een webpagina te vinden, maar ook vragen te beantwoorden als: ‘Wat is een lekker restaurant voor vanavond?’ Om met goede resultaten naar voren te komen, moet een zoekmachine kijken naar horecagelegenheden in de buurt, openingstijden en reviews die aantonen dat er lekker gegeten kan worden. Wanneer Google steeds meer de richting opgaat van een persoonlijke antwoordmachine in plaats van de ‘gewone’ zoekmachine die het was, is de overweging meer op privacy te letten aannemelijker, net als het versleutelen van zoekopdrachten. Is zoekwoorddata daardoor niet meer belangrijk? Toch wel. Zoekwoorden zijn nog steeds belangrijk om de juiste marketingbeslissingen te nemen en blijven een rol spelen in één van de rankingfactoren.

Externe bronnen
Het verkrijgen van deze zoekwoorddata vereist wél meer creativiteit. Bovendien moeten marketeers op een andere manier naar deze data kijken. Welke pagina's krijgen bijvoorbeeld organisch verkeer en in wat voor zoekwoordthema kun je de pagina indelen? Daarnaast zijn er nog altijd externe bronnen beschikbaar als zoekvolumetools, sea-data, webmastertools, andere zoekmachines en interne zoekopdrachten op de website die inzicht kunnen geven.

Concurrentievoordeel
Ondanks de luide kritiek op het versleutelen van zoekwoorddata biedt dat ook weer kansen. Marketeers die de kennis hebben om zoekwoorden nog steeds te achterhalen, behalen concurrentievoordeel en worden met hun vakkundige kennis ook waardevoller in de markt. Uiteindelijk zijn zoekwoorden één van de rankingfactoren en is het belangrijk om mee te gaan met alle nieuwe ontwikkelingen. Het is vooral zaak de seo-strategie in lijn te krijgen met de toekomst, gecreëerd door Google.
 

Nino de Jager

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
  • ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


  • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken