Waarom Facebook niet mag ontbreken in het onlinemarketingplan van zorginstellingen

Waarom Facebook niet mag ontbreken in het onlinemarketingplan van zorginstellingen
  • Online
  • 29 jun 2016 @ 09:50
  • Link
  • Medical Digitals
    Medical Digitals

    online marketing bureau
    Medical Digitals
  • Onderzoek

Uit onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope is gebleken dat er steeds meer behoefte is aan de aanwezigheid van zorginstellingen op Facebook. Op het socialmediakanaal is voornamelijk behoefte aan praktische tips, informatie over de instelling en patiëntervaringen. Om de doelgroep van deze informatie te kunnen voorzien, is het dan ook van groot belang voor zorginstellingen om Facebook op te nemen in het onlinemarketingplan. In dit artikel vertel ik aan de hand van voorbeelden uit de praktijk welke mogelijkheden Facebook biedt voor zorginstellingen.

Wat zijn de mogelijkheden voor zorginstellingen?
Facebook kan op meerdere manieren een effectieve toevoeging zijn in het onlinemarketingplan van de zorgmarketeer. Hieronder staan de verschillende mogelijkheden uitgebreid toegelicht.

Interactie met de doelgroep stimuleren
Door actief aanwezig te zijn op Facebook bied je als marketeer van een zorginstelling bezoekers de mogelijkheid om vragen te stellen en te reageren op berichten. Interactie kun je stimuleren door het stellen van vragen en het reageren op berichten van bezoekers. Veel organisaties maken de fout door reacties van volgers te negeren en zich enkel te richten op het plaatsen van nieuwe berichten. Door te reageren op berichten laat je zien dat er naar de doelgroep wordt geluisterd. Dit geeft haar een gevoel van verbondenheid met de organisatie.

Het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis betrekt de doelgroep slim bij de organisatie
Het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis stelt toegankelijke vragen in haar Facebookposts, waardoor er veel interactie plaatsvindt binnen de community. Dit doet zij door bijvoorbeeld stellingen over een ziektebeeld voor te leggen aan de doelgroep. Mensen hoeven enkel te reageren met ‘feit’ of ‘fabel’, waardoor het laagdrempelig wordt gemaakt om een reactie te plaatsen. Dit is terug te zien in het aantal reacties. In figuur 1 zijn twee voorbeelden te zien van Facebookposts van het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis, waarbij de doelgroep actief wordt betrokken bij de organisatie.


Figuur 1. Het Antonie van Leeuwenhoek creëert veel interactie door haar Facebookposts

Veel interactie op de Facebookpagina van het Martini Ziekenhuis
Ook op de pagina van het Martini Ziekenhuis vindt veel interactie plaats. De Facebookpagina van de zorginstelling heeft bijna vijfduizend likes en wordt actief bijgehouden. Zo plaatst het Martini Ziekenhuis regelmatig berichten over evenementen zoals open dagen en lezingen die in het ziekenhuis plaatsvinden. In figuur 2 zijn twee voorbeelden van het Martini Ziekenhuis te zien waarin de doelgroep wordt geïnformeerd over gebeurtenissen in het ziekenhuis. Op de berichten wordt veel gereageerd en de posts worden vaak geliket en gedeeld. Bovendien taggen veel mensen hun vrienden in de Facebookposts van het Martini Ziekenhuis, wat voor een groot bereik zorgt.

Figuur 2. Facebookposts van het Martini Ziekenhuis

De doelgroep voorzien van informatie waar ze behoefte aan heeft 
Door content te delen die voor jouw doelgroep relevant is, zorg je ervoor dat de online patiënt bij jouw organisatie wordt betrokken. Het is raadzaam om van tevoren te monitoren aan welke informatie jouw doelgroep behoefte heeft. Door online monitoring kun je er ook achter komen op welk tijdstip je jouw berichten het beste kunt plaatsen. Zoals al eerder aangegeven, is uit onderzoek gebleken dat de online patiënt voornamelijk behoefte heeft aan praktische tips, informatie over de instelling en patiëntervaringen. Het delen van patiëntervaringen is vaak effectief omdat de online patiënt opzoek is naar vertrouwen en expertise bij een zorginstelling.

Het Catharina Ziekenhuis deelt patiëntervaringen
Het Catharina Ziekenhuis is een mooi voorbeeld van een organisatie die patiëntervaringen deelt binnen de Facebook-community. Patiënten komen aan het woord of worden geïnterviewd over hun behandeling. Op deze manier biedt de zorginstelling de online patiënt relevante content en komt de organisatie door het verhaal van de patiënt op een positieve manier in beeld. In de onderstaande afbeelding is het Facebookbericht te zien waarin de ervaring van Ricardo wordt verteld. Het is een gedeeld nieuwsbericht van de website waarin wordt verteld wat Ricardo heeft meegemaakt en hoe hij dit heeft ervaren. Hij heeft veel vertrouwen in de arts gehad en heeft een fijn gevoel bij het ziekenhuis. Het persoonlijke verhaal roept emoties op bij andere Facebookgebruikers, wat terug te zien is aan de reacties op het bericht.

Figuur 3. Het Catharina Ziekenhuis laat in haar content geregeld de patiënt aan het woord komen

De organisatie een gezicht geven
Via Facebook kun je als zorginstelling de organisatie een gezicht geven door een kijkje achter de schermen te geven bij van organisatie. Het geeft een persoonlijk gevoel wanneer je laat zien hoe de instelling eruitziet, wat er zich afspeelt en welke sfeer de organisatie uitstraalt. Op deze manier wek je als zorginstelling emoties op bij de online patiënt en zorg je voor vertrouwen en positieve betrokkenheid bij de organisatie.

Het Erasmus Sophia Kinderziekenhuis laat de organisatie zien
Het Erasmus Sophia Kinderziekenhuis is een mooi voorbeeld van een organisatie die haar volgers via Facebook op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen en gebeurtenissen rondom het ziekenhuis. Zo deelt het ziekenhuis geregeld sfeerimpressies van evenementen, waarop mensen reageren hoe zij de dag hebben beleefd of wat zij van het initiatief vinden. Naast deze berichten van evenementen, worden er ook veel foto’s van werknemers op de pagina geplaatst. Hierdoor krijgt de organisatie een gezicht.

Figuur 4. Het Sophia Kinderziekenhuis laat middels online content de organisatie zien.

Employer branding
Facebook is een ideaal middel om employer branding in te zetten. Employer branding is het sturen van het imago tot een geweldige plek om te werken. Huidig personeel blijft hierdoor geïnspireerd en betrokken en potentiële werknemers zullen de organisatie zien als een interessante werkplek. Veel zorginstellingen schrijven als blijk van waardering Facebookposts over hun werknemers. Dit laat zien hoe de werknemers zijn, maar ook over hoe de organisatie als werkgever is. Zij waardeert haar personeel en neemt de moeite om dit te uiten. Ook kun je Facebook gebruiken om nieuw personeel te werven, zoals in onderstaand voorbeeld te zien is.

Het Maasstad Ziekenhuis verspreidt vacatures via Facebook
In figuur 5 zie je hoe Het Maasstad Ziekenhuis via Facebook opzoek is naar verpleegkundigen interventiecardiologie. Er worden veel mensen getagd in het bericht en de post wordt vaak gedeeld. Doordat het bericht via Facebook is verspreid en de tagfunctie veel wordt gebruikt, krijgt het bericht een groter bereik. Hierdoor stijgt de kans dat de vacature sneller wordt ingevuld.

Figuur 5. Het Maasstad Ziekenhuis deelt haar vacature in een Facebookbericht.

Tips om jouw Facebookpagina succesvol in te zetten
Om jouw Facebookpagina tot een succes te brengen, deel ik tot slot een aantal tips:

* Reageer actief op berichten
Door te reageren op berichten of reacties van je volgers, geef je hen het gevoel dat er naar hun mening wordt geluisterd. Bovendien zorgt dit voor een actueel karakter van de community, een betere band met de doelgroep en meer interactie op de pagina.

* Laat zien dat je een expert bent
Zorg dat je als zorginstelling een toegevoegde waarde biedt voor de online patiënt. Door relevante content met informatie over bijvoorbeeld een ziektebeeld en behandelmethode te plaatsen, bied je de online patiënt content waar hij wat aan heeft. Alleen op deze manier komt de organisatie betrouwbaar en deskundig over. Als zorginstelling is het dus belangrijk om de kennis die je in huis hebt te gebruiken om je expertise en deskundigheid aan te tonen.

* Adverteer op een gesegmenteerde doelgroep
Facebookadvertenties kunnen op verschillende doelgroepen worden gesegmenteerd. Zo kun je advertenties bijvoorbeeld alleen tonen aan mensen die recent op de website van de zorginstelling zijn geweest of aan mensen waarvan je het emailadres al hebt. Daarnaast is het effectief om de advertenties te segmenteren op woonplaats, leeftijd en geslacht. Voor een zorginstelling in Den Helder is het bijvoorbeeld relevant om te targetten op mensen die woonachtig zijn in Noord-Holland en de advertentie niet te tonen aan mensen in het zuiden van het land.

* Plaats persoonlijke verhalen
In een zorginstelling zijn dagelijks mooie en aangrijpende verhalen. Door deze te delen met de volgers van jouw Facebookpagina, krijgt de zorginstelling een gezicht en krijgen patiënten vertrouwen in de instelling.

 

 

 

 

Medical Digitals

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


  • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken