[column] 5x15 biedt podium aan vormgevers toekomst

[column] 5x15 biedt podium aan vormgevers toekomst
 • Algemeen
 • 8 apr 2019 @ 10:00
 • 19678 x gelezen
 • Link
 • Gastblogger
  Gastblogger

  Gastauteur
  MarketingTribune
 • InspiratieEvenement

Vijf sprekers, vijftien minuten. Het concept is eenvoudig, maar bleek een succesformule nu 5x15 na edities in New York, Mumbai en Milaan is neergestreken in De School in Amsterdam Nieuw-West. 5x15 heeft eerder het podium geboden aan sprekers als Emma Watson en Brian Eno.

De balans tussen het internationale karakter van het concept en het intieme gevoel dat Amsterdam eigen is, maakt dit de ideale plek om samen te komen en te praten, luisteren en ideeën uit te wisselen. Vijf gerenommeerde sprekers van over de hele wereld houden een prikkelende speech en bieden het Amsterdamse publiek stof tot nadenken, elk vanuit een andere invalshoek.

De eerste editite van 5x15 Amsterdam beet zich vast in ‘The Future’: Hoe ziet die eruit? En wie mag deze vormgeven? Een van de sprekers, auteur en educatie-expert Alex Beard, heeft jarenlange ervaring met het vormgeven van de toekomst: Hij reist de wereld af om onderwijs in elke denkbare context te kunnen observeren, en zet zijn kennis in om jongeren te helpen hun potentie te realiseren.

Kim van Sparrentak is een jonge milieuactivist die genoeg heeft van het praten over haar potentie. De toekomst voelt nog te ver weg. Van Sparrentak is iemand van de directe actie, en eist dat ze gehoord wordt in het hier en nu, in plaats van weggewuifd worden als ‘de stem van de toekomst’. 'Als ik de toekomst ben, wat zijn zij? Het heden?'

De toekomst probeert Ronald van der Kemp af te dwingen door de mode-industrie te laten zien dat het anders kan. Als toonaangevende couture designer werkt van der Kemp als eerste high-end designer volledig duurzaam. Hij stelt voor om andere grote labels te betrekken bij zijn duurzaame missie, maar veel couture labels steken liever hun kop in het zand dan dat ze zichzelf verantwoordelijk houden voor hun impact op de toekomst.

Michael Salu is een taaloptimist. Als observerende taalexpert merkt hij in zijn dagelijkse leven, bijvoorbeeld op dating-apps, hoe taal onze werkelijkheid vormgeeft. Hij neemt veranderingen in taal waar die volgens hem voortvloeien uit groeiende digitalisering en ziet mogelijkheden in de manier waarop taal, en zo ook ons wereldbeeld, evolueert.

Laatste spreker Zing Tsjeng is hoofd van Broadly UK, het vrouwenplatform van Vice, en schreef een boekenreeks over vergeten vrouwen uit de geschiedenis. Zing Tsjeng put optimisme over de toekomst uit de geschiedenis: 'als ik me teneergeslagen voel door het opkomende rechtsextremisme, als ik me verschrikkelijk voel omdat Donald Trump nog steeds president van Amerika is, dan bedenk ik me dat ik afstam van vrouwen die bleven vechten en zo uiteindelijk verandering hebben gemaakt.'

Een avond vol uiteenlopende meningen met uitzicht op de toekomst laat het publiek achter met een overvloed aan impressies. Vijf changemakers op een podium, een nieuwsgierig en ondernemend Amsterdams publiek, maakt 5x15 een veelbelovende serie: Meningen komen los en opinies worden opgeschud, en daar begint het in eigen handen nemen van de toekomst.

Tessel ten Zweege 
deelnemer

Op de iTunes en Soundcloud kanalen van 5x15 kun je binnenkort de gehele avond terugluisteren. Het volgende 5x15 evenement wordt gehouden in September, dit jaar. Om op de hoogte te blijven van al het nieuws omtrent 5x15, kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief op 5x15amsterdam.com.

foto: 5x15 via Heloise Hooton 

Gastblogger

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken