Shopper wil meer technologie tijdens winkelen

Shopper wil meer technologie tijdens winkelen
 • Food-en-retail
 • 21 jun 2019 @ 11:00
 • 12186 x gelezen
 • Link
 • Hugo Schrameyer
  Hugo Schrameyer

  journalist en redactie-adviseur
  MarketingTribune
 • Innovatie

Nederlandse shoppers willen dat retailers vaker technologie gaan inzetten. Dat moet vooral gebruikt worden voor het geven van extra informatie en een moeiteloos afreken- en retourproces, zowel online als offline.

Dat blijkt uit een recent onderzoek van Manhattan Associates. 61% van de respondenten ziet graag technologie gebruikt worden voor toegang tot extra informatie, 58% wil een vlot en moeiteloos afreken- en retourproces te voorzien (58%), ongeacht hoe en waar ze shoppen. Technologie dient de winkelervaring voor consumenten dus vooral eenvoudiger te maken. 24% van de ondervraagde consumenten wil echter ook dat er een bijzondere ervaring voor hen wordt gecreëerd met behulp van technologie.

Producten testen

Traditionele waarden blijken nog altijd van groot belang voor consumenten die fysieke winkels bezoeken. 62% doet dat om producten te kunnen testen, 60% vindt het belangrijk om producten direct mee naar huis te kunnen nemen. Ook de uitverkoop en aanbiedingen blijven voor meer dan de helft van de consumenten (52%) redenen om de winkel te bezoeken.

'Deze cijfers tonen aan dat de fysieke winkel zijn aantrekkingskracht en waarde, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, niet verloren heeft', concludeert Pieter Van den Broecke, managing director Benelux en Duitsland bij Manhattan Associates. 'Het implementeren van de juiste systemen wat voorraadbeheer, point-of-sale en betaalproces betreft, is nog belangrijker dan ooit tevoren. Zeker omdat de fysieke winkel naar verwachting een steeds grotere rol gaat spelen bij het bezorgen en retourneren van online bestellingen en hier dus op ingericht moet zijn.'

Gratis retourneren

Traditionele waarden spelen ook online een doorslaggevende rol in de keuze van de consument zo blijkt uit het onderzoek van Manhattan. Maar liefst 68 % van de consumenten vindt prijs/kwaliteit-verhouding het belangrijkst bij het doen van een online aankoop. Daarnaast spelen gratis bezorging (57%), uitgebreide productinformatie (48%) en de snelheid van de bezorging (46%) een grote rol.

Ook het effect van gratis retourneren mag niet worden onderschat. 30% van de Nederlanders geeft aan dat zij dit van groot belang vinden. Men verkiest gratis retourneren boven een snelle financiële afhandeling (20%) of het gemak van het in de winkel kunnen retourneren (11%).

Kansen

'Zeker voor omnichannelretailers biedt dit kansen. Zij kunnen een brug slaan tussen hun online aanwezigheid en hun aanwezigheid in de winkelstraat. De factoren snelle bezorging, gratis bezorging en uitgebreide productinformatie kunnen allemaal worden ondervangen door de fysieke winkel, met de juiste tools uitgeruste en goed opgeleide winkelmedewerkers. Motiveer consumenten bijvoorbeeld door middel van een korting om hun online bestellingen in de fysieke winkel op te halen of te retourneren. Op die manier dring je niet alleen de logistieke kosten terug, maar verlaag je ook de CO2-footprint', stelt Van den Broecke.

Reputatie

Tot slot doen online retailers er goed aan om aan hun online reputatie te werken. Reviews van andere klanten (35%) en de reputatie van een webshop (39%) wegen zwaarder in het besluit van Nederlandse consumenten om een bestelling te plaatsen dan meerdere bezorgmogelijkheden (20%), zoals pick-up points of keuze in een bezorgmoment (29%). Hoewel dit nu nog minder zwaar weegt dan reviews en reputatie, verwacht Van den Broecke dat dit in de toekomst aan belang zal winnen. Immers, uiteindelijk zijn bezorgmogelijkheden en snelheid van leveren onlosmakelijk verbonden met klanttevredenheid, wat zich direct laat vertalen in reviews en reputatie. Door op traditionele waarden te focussen, dit tot in de puntjes uit te werken en tegelijkertijd de toekomst niet uit het oog te verliezen, kunnen alle retailers, zowel on- als offline, het verschil maken. Tevreden klanten laten tenslotte positieve reviews achter die ook andere consumenten over de streep kunnen trekken om een bestelling te plaatsen.

Hugo Schrameyer

Laatste reacties

ISMI

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken