Taartenfluisteraar Siemon de Jong stopt met Taarten van Abel

Taartenfluisteraar Siemon de Jong stopt met Taarten van Abel
 • Food-en-retail
 • 22 mrt 2023 @ 15:14
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • DoelgroepStorytellingConcepten

Co-host Siemon de Jong van het VPRO-programma Taarten van Abel hangt zijn schuimspaan aan de wilgen. Als banketbakker 'Abel' ontving hij kinderen die graag een taart willen bakken voor een bijzonder iemand.

Zo kregen zij ontspannen de hoofdrol toebedeeld. De Jong maakte het programma 20 jaar en groeide daarmee eigenlijk uit tot 's lands sympathiekste 'taartenfluisteraar'.

De jonge gasten gaven de taart aan bijvoorbeeld een vriendje of een familielid als bedankje, troost of verrassing. Abel reisde door het hele land met tassen vol bakkersspullen en lekkernijen. Hij bezocht de aanvrager thuis om samen een mooie taart te maken. Ondertussen praatten ze over van alles, waarbij vaak ook heel persoonlijke, soms ontroerende ontboezemingen van de junior koks aan de orde kwamen. De taart leidde af en bij De Jong voelde iedereen zich op z'n gemak. Ondertussen ontstond een originele taart. Het eindresultaat werd steevast samen bij de ontvanger afgeleverd om te zien of hij (en het gebaar) in de smaak viel.

Op zondag 2 april 2023 is om 19:20 bij VPRO NPO Zapp de laatste aflevering te zien, waarin zeven gasten van weleer, sommigen al in de 20, hun opwachting maken. Ze blikken terug en vertellen hoe het nu met ze gaat. 'Nu heb ik zin om nieuwe dingen te doen', vertelt De Jong aan Broadcast Magazine. Zijn bakkerij in de Amsterdamse Pijp heeft hij al verlaten, tegenwoordig woont de presentator en kok op het platteland. Taarten van Abel is een coproductie van producent Kleine Storm en de VPRO en is intussen bekroond met de Zilveren Nipkow Schijf (2012), de Gouden Stuiver (2011), de Cinekid Publieksprijs (2008) en de Kinderkast (2004). Ook werd het programma genomineerd voor een Gouden Roos. In 2013 werd Siemon de Jong toegevoegd aan de Wall of Fame bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. 'Het was mooi, bedankt voor het kijken', is zijn heldere eigen commentaar op Facebook vanwege het afscheid. Hieronder een bloemlezing uit enkele reacties op zijn vertrek.
(PvWK, bronnen: VPRO, BM en FB)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken