Recordbedrag van 159.500 euro voor eerste vaatje nieuwe haring

Recordbedrag van 159.500 euro voor eerste vaatje nieuwe haring
  • Food-en-retail
  • 23 jun 2023 @ 10:05
  • Link
  • Peter van Woensel Kooy
    Peter van Woensel Kooy

    senior redacteur, merk-expert
    MarketingTribune
  • DistributieFoodConsumenten

Donderdag was het vlaggetjesdag en wordt traditioneel het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild. Vanaf vandaag worden de haringen vrijgegeven via het netwerk van kramen en viswinkels. Haringparty's en horeca haken in: genieten maar.

Het haringseizoen is een week uitgesteld, tot vrijdag 23 juni, lazen we al op MarketingTribune. De vis moest nog iets vetter worden, vonden de vissers. Dat heeft te maken met de voorwaarden die gelden voor Hollandse Nieuwe (zie onder). Wij verwachten met uitstel van ruim een week voldoende aanvoer te ontvangen en genoeg tijd te hebben leveranciers en bovenal consumenten van een goede kwaliteit Hollandse Nieuwe te kunnen voorzien’, zei Gerbrand Voerman bij die gelegenheid, voorzitter van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging op de site van het Visbureau dat de marketing voor de lancering regelt.

Wie mee wil bieden op het eerste vaatje (voor het goede doel), kon dat donderdag doen. De traditionele veiling van het eerste vaatje haring vond plaats in Scheveningen op de visafslag. Het eerste vaatje nieuwe haring van het jaar is donderdagmiddag geveild voor 159.500 euro, meldt een woordvoerster van het Nederlands Visbureau, een record. Energie- en telecombedrijf Budget Thuis kocht het eerste vaatje. De opbrengst gaat dit jaar naar de Voedselbank. Lees hier verder over de geschiedenis en traditie van haring in Nederland.
(PvWK, foto: MSC/Nathalie Steins / Flickr)

Lees ook: [interview] Marketing Hollandse Nieuwe houdt Agnes Leewis (Visbureau) scherp

Eisen aan de Hollandse Nieuwe
'De gekaakte haring wordt gesorteerd op grootte (28-ers zijn vrij groot, 40-ers vrij klein) en gaan in plastic zes-literemmertjes. Daar gaat schone pekel op met een zoutgehalte dat wordt bepaald door de vetheid en de grootte van de haring, de temperatuur van de vis en de smaak van de afnemers. De emmertjes moeten een etmaal rijpen en gaan dan met pekel en al de vriezer in, en blijven daar tot ze naar de klanten gaan.'

Wil haring ‘Hollandse Nieuwe’ worden genoemd moet er aan bepaalde eisen worden voldaan:

  • Het vetpercentage moet ten minste 16% (wettelijke eis)

  • Het vetpercentage moet niet meer zijn dan 25 à 26% (culinaire eis)

  • De haring moet tussen half mei en eind juni worden gevangen, daarvoor is hij te mager, daarna te vet

  • Hij moet gekaakt zijn

  • Hij moet gezouten en gerijpt zijn

  • Het zouten is van belang voor het conserveren

  • Tijdens het zouten wint de haring aan smaak, mede doordat de alvleesklier niet verwijderd is

  • Om mogelijke parasieten, in het bijzonder de haringworm, te doden moet de haring tenminste 48 uur bevroren zijn geweest

  • Hij moet op je juiste manier gefileerd zijn: de graat moet zijn verwijderd op de staart na

  • De temperatuur bij verkoop mag maximaal 7°C bedragen

'Een goede maatjesharing moet vrij blank vlees hebben, een frisse, zilte geur afgeven en ook een zilte, romige smaak bezitten. Dat romige houdt verband met het vetgehalte, dat rond de 20% moet liggen. Het vlees moet mals, maar stevig zijn.'
(bron: Kokswereld, juni 2023)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

Whitepapers


  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken