Food Cabinet en Future of Food Institute lanceren Food Profiles

Food Cabinet en Future of Food Institute lanceren Food Profiles
 • Food-en-retail
 • 18 dec 2023 @ 08:30
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • OnderzoekMarketing

Het betreft een nieuw doelgroepmodel dat inzicht geeft in de profielen van consumenten op het gebied van koopgedrag van voeding. Deze 'Food Profiles' beogen duidelijk te maken wat de consumenten in deze groepen drijft en welke onderliggende waarden sturend zijn voor de keuzes die zij maken.

Uitgebreid kwantitatief en kwalitatief onderzoek resulteerde volgens de bedenkers in zes profielen van consumenten op het gebied van koopgedrag van voeding. Deze Food Profiles maken duidelijk wat de consumenten in deze groepen drijft en welke onderliggende waarden sturend zijn voor de keuzes die zij maken. Hiermee kan iedereen aan de slag om te zorgen dat hun merkverhaal en communicatie zo goed mogelijk aansluit bij de consument.

Drijfveren en waarden van zes consumentenprofielen
'Een one-size-fits-all marketing benadering is niet effectief voor zoiets persoonlijks als eten. De zes Food Profiles helpen marketeers, brand managers en voedsel ondernemers om inzicht te krijgen in de verschillende doelgroepen en vast te stellen welke van deze het meest relevant zijn voor hun product of organisatie. Dit draagt bij aan het uitwerken van een effectieve merk- en communicatiestrategie. Zo helpt het model om de juiste boodschap naar de juiste doelgroep te communiceren', stellen de twee partners.

Basis van kwantitatief en kwalitatief onderzoek
De Food Profiles onderscheiden consumenten op basis van zes verschillen in houding ten aanzien van duurzaamheid, genieten, gemak, betaalbaarheid, trendgevoeligheid en gezondheid. Deze thema’s zijn voortgekomen uit een uitgebreide literatuurstudie, gecombineerd met jarenlange ervaring met consumentengedrag en voedingskeuzes. Door middel van een grootschalig kwantitatief onderzoek (n = 1200) onder consumenten zijn de onderscheidende profielen geïdentificeerd. Voor de verdere inkleuring van de Food Profiles is gebruikgemaakt van aanvullend kwalitatief onderzoek, vertellen de initiatoren.

Van eigenzinnig gewoontedier tot zelfkokende prijskoper
'Voor ieder profiel is een shopper-, lifestyle- en duurzaamheidsprofiel omschreven. Zo zijn bijvoorbeeld voor de eigenzinnige gewoontedieren (14% van Nederland) gemak en genieten leidend in de voedselkeuzes die zij maken. De zelfkokende prijskopers (18%) hebben daarentegen betaalbaarheid met stip op één staan, maar nemen ook de tijd om te koken. Voor de bewuste voorhoede (17%) zijn gezondheid en duurzaamheid de belangrijkste thema’s. ‘Nieuw’ is de belangrijkste drijfveer van trendvolgers, en voor de behoudende pragmaticus (22%) zijn gemak en betaalbaarheid leidend. Experimenterende thuischefs (14%) kiezen voor kwalitatief genieten.'

Sebastiaan Aalst, strategisch directeur Food Cabinet: 'Als specialistisch bureau in food hebben wij ervaren dat bestaande modellen en segmentaties vaak tekortschieten in het vaststellen van de juiste doelgroep, en onvoldoende houvast bieden in strategie- en conceptontwikkeling. Ze zijn veel te generiek, en besteden onvoldoende aandacht aan de sociaal-culturele dimensie van voedsel en de invloed van onze voedselomgeving op consumentengedrag. We hebben gemerkt dat veel marketeers, ondernemers en brand managers daarmee worstelen. Met dit model hebben we echt een tool in handen die opdrachtgevers en bureaus helpt om gezamenlijk de doelgroep heel scherp te definiëren. En minstens net zo belangrijk: het geeft de juiste handvatten om de boodschap ook op deze doelgroep af te stemmen.'

Durk Bosma, head of thoughtleadership bij Future of Food Institute: 'We zien vaak dat duurzame foodmerken het belang overschatten dat consumenten hechten aan duurzaamheid. Deze nieuwe segmentatie toont aan dat positioneren van duurzame merken langs andere assen dan duurzaamheid, vaak effectiever is.' Meer info staat op www.foodprofiles.nl.
(PvWK) 

Toelichting grafiek boven volgens FC en FoFI:
De horizontale as geeft aan hoeveel tijd, geld en moeite de consument bereid is te investeren in het aankoopproces. De verticale as laat zien of een consument eerder voor de lekkere, of de bewuste keuze gaat.

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken