'Tandartsafspraak na werktijd vaak niet mogelijk'

'Tandartsafspraak na werktijd vaak niet mogelijk'
 • Algemeen
 • 4 dec 2014 @ 06:30
 • Link
 • Redactie Zorgmarketing
  Redactie Zorgmarketing

  Redactie
  MarketingTribune
 • MondzorgPatiëntrelatieMarktwerking

De meeste mensen kunnen niet naar de tandarts onder werktijd. Werkgevers geven meestal geen vrij om naar de tandarts te gaan en zelfstandigen plannen hun tandartsbezoek het liefst ’s avonds zodat hun klanten niet de dupe worden. Om die reden zijn de openingstijden van tandartspraktijken voor veel mensen erg belangrijk. 123tandarts.nl heeft onderzoek gedaan naar de openingstijden van meer dan vijfduizend tandartspraktijken in heel Nederland.

Tandartspraktijken minder dan 40 uur per week open
Er is per provincie gekeken naar de totale tijd dat een tandartspraktijk open is. Hieruit blijkt dat de gemiddelde tijd dat een tandartspraktijk open is in geen enkele provincie meer dan 40 uur is. In Nederland is een tandartspraktijk gemiddeld 38,7 uur open per week. In 2012 was dat nog 39,1 uur. Mogelijk sluiten de tandartspraktijken nu eerder omdat minder mensen naar de tandarts gaan vanwege de crisis en omdat tandartsbehandelingen minder worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Bovendien blijkt dat er slechts een klein percentage van de tandartspraktijken na zes uur nog open is, zie grafiek hieronder. In Nederland is slechts 8,3 procent van de tandartspraktijken één avond per week na 18.00 uur nog open. In Zeeland is dat percentage het laagst van Nederland, slechts 3,8 procent.

Op vrijdagmiddag zijn veel tandartspraktijken gesloten. In Nederland is 26,8 procent van de tandartsen op vrijdagmiddag dicht. In Overijssel is dat zelfs 34,9 procent.

‘Openingstijden maken deel uit van service’
Het onderzoek laat volgens Kune Burgers van 123tandarts.nl duidelijk zien dat het voor veel mensen een probleem is om buiten werktijd met een tandarts af te spreken: ‘De meeste tandartspraktijken kennen geen ruime openingstijden. Veel praktijken zijn ’s avonds en op vrijdagmiddag gesloten. Nu patiënten steeds meer zelf moeten betalen, wordt er verwacht dat patiënten kritischer zullen kijken naar hun tandartspraktijk. Ruime openingstijden kunnen een selectiecriterium zijn voor patiënten die overdag geen vrij kunnen krijgen om naar de tandarts te gaan. Daarnaast is het zo dat steeds meer tandartspraktijken zich willen onderscheiden op service. Openingstijden maken deel uit van de service van een tandartspraktijk.’

Redactie Zorgmarketing

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken