Zet 50-plussers niet weg als slachtoffers arbeidsmarkt

Zet 50-plussers niet weg als slachtoffers arbeidsmarkt
 • B2b
 • 6 okt 2016 @ 10:40
 • 11725 x gelezen
 • Link
 • Gastblogger
  Gastblogger

  Gastauteur
  MarketingTribune
 • RecruitmentOnderzoekArbeidsmarkt

Ook voor 50-plussers zijn er meer dan genoeg kansen op de arbeidsmarkt. Ze zijn zelfs hard nodig. Maar dan moeten ze wel blijven doorleren en met hun tijd meegaan, blogt Joost Fortuin, managing director bij werving & selectiebureau Page Personnel.

Heeft u de zomerblockbuster Independence Day: Resurgence gezien? Daarin wordt de samenleving van een wisse ondergang gered, dit keer eens niet door een jonge gespierde held maar door een groepje 55-plussers met een buikje. Dat is overigens het enige aan de film wat géén science fiction is. Want het is waar: het zijn de ouderen die ons moeten gaan redden.

Buitenspel
Willen we de publieke voorzieningen, zoals onderwijs en zorg, en de economie op peil houden, dan hebben we de werknemers van boven de 50 hard nodig. Zij hebben de kennis en de ervaring die jongere generatie nog ontberen. Ook zijn oudere medewerkers over het algemeen beter in staat om zaken in een groter verband te bezien. Hiermee kunnen ze een goed tegenwicht bieden aan de over het algemeen snelle en gerichte manier van denken die jongeren doorgaans typeert. Laat u als oudere werkzoekende dan ook niet wegzetten als slachtoffer van de arbeidsmarkt. Dat bent u niet. Er is ook voor u een belangrijke rol weggelegd en daarmee genoeg werk. Zolang u maar met uw tijd meegaat en blijft doorleren.

Werkloos thuis
Toch zit nog altijd 59 procent van iedereen boven de 45 werkloos thuis op de bank. Hoe kan dat? Volgens een recent rapport van het onderzoeksbureau SEO zijn oudere werknemers simpelweg te duur. Maar daar kunt u, oudere sollicitant, ook zelf iets aan doen. Door niet gelijk de hoofdprijs te vragen. U moet zich realiseren dat voor een werkgever er geen groot verschil is tussen iemand met tien  en twintig jaar ervaring. U concurreert dus hoe dan ook altijd met jongere, goedkopere, collega´s.

Mismatch vraag en aanbod
Bovendien worden kandidaten niet alleen beoordeeld op ervaring. U moet ook kunnen aantonen dat uw kennis op peil is. Veel bedrijven betwijfelen of dat het geval is bij 50-plus werkzoekenden. De indruk is dat oudere werknemers zich niet meer verder willen ontwikkelen. U kunt zelf die twijfel wegnemen door te blijven investeren in scholing. Daarmee vergroot u uw kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk. Want het probleem is niet dat er geen vacatures zijn. Het probleem is dat sollicitanten vaak niet de kennis hebben waar werkgevers naar zoeken. Vanwege deze mismatch tussen vraag en aanbod zijn bedrijven soms gedwongen naar het buitenland uit te wijken.

Generatiekloof
Hebben we met betere scholing en bescheidenere salariseisen het probleem opgelost? Niet helemaal. Veel bedrijven vinden het ook gewoon eng om een oudere kandidaten aan te nemen. Ze zijn bang dat de generatiekloof met de andere medewerkers te groot is. Ik ervaar zelf dagelijks hoe ingewikkeld leeftijdsverschillen kunnen zijn: als bijna 50’er werk ik iedere dag met mensen die de helft jonger zijn. Zij halen hun nieuws niet meer uit de krant. En ze kijken niet meer ´s avonds naar het achtuurjournaal. Als zij op vrijdag naar de kroeg willen, wil ik eigenlijk lekker naar huis. Maar als u als oudere werknemer niet de vreemde eend in de bijt wilt worden, zult u dat cultuurverschil moeten overbruggen door uw jongere generaties met open vizier en een onbevooroordeelde houding te bejegenen.  

Reden tot optimisme
Bent u, als 50-plusser op zoek naar baan, zich hiervan bewust? Ik denk het wel. Uit ons meest recente onderzoek naar het vertrouwen in de arbeidsmarkt, blijkt namelijk dat u veel positiever bent over uw mogelijkheden dan de berichten in de media willen doen geloven. In het eerste kwartaal van dit jaar vond meer dan helft van de oudere werknemers en werkzoekenden dat de kansen op werk toenemen. In het tweede kwartaal daalde dat percentage weliswaar tot 47 procent, maar daar staat tegenover dat 65 procent denkt dat de ontwikkeling van de economie een gunstig toekomstperspectief biedt.

Er is dus reden tot optimisme. Maar dan moet u wel zélf het heft in eigen hand nemen. Bent u nog niet in de winning mood? Dan raad ik u Independence Day: Resurgence van harte aan. Daar knapt een 50-plusser van op.

Gastblogger: Joost Fortuin is managing director bij werving-en-selectiebureau Page Personnel. Hij begon in 1996 bij Michael Page, was in 2002 verantwoordelijk voor de oprichting van Page Personnel Nederland en werd in 2015 benoemd tot managing director bij Page Personnel. Binnen PageGroup richt Page Personnel zich specifiek op het invullen van operationele en middenmanagementfuncties in onder meer finance & accounting, sales & marketing en secretarial & management support.

Gastblogger

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/b2b is een toonaangevend kennisplatform voor marketeers die op de hoogte willen blijven van de nieuwste trends, inzichten en nieuwsberichten binnen de marketing tussen bedrijven.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken