[#12 Content Rally] Thomas Karsdorp (Terre des Hommes): 'Snacken tussen de duiven en nachtbrakers levert mooie anekdotes op'

[#12 Content Rally] Thomas Karsdorp (Terre des Hommes): 'Snacken tussen de duiven en nachtbrakers levert mooie anekdotes op'
 • Content
 • 21 sep 2017 @ 11:25
 • 12504 x gelezen
 • Link
 • Lucas Boon
 • PersonaliaContent

In de Content Rally geven we contentmarketeers het woord over hun favoriete merken en uitdagingen en misvattingen op het vlak van hun eigen vakgebied: content. Vervolgens geeft hij/zij het stokje door en komt er een nieuwe contentmarketeer- of creatief aan het woord. Ditmaal: Thomas Karsdorp, online contentmarketeer bij Terre des Hommes.

Stel jezelf even voor svp.
Mijn naam is Thomas Karsdorp. Ik werk nu bijna drie jaar als online contentmarketeer voor Terre de Hommes. De kinderrechtenorganisatie heeft al jaren wereldwijd succes met het virtuele Filippijnse meisje Sweetie dat wordt ingezet om webcamseks met kinderen te bestrijden. Ook waren we het eerste Nederlandse goede doel dat met succes virtual reality inzette. Met een vr-film brengen we kijkers midden in de huiskamer van een Keniaans gezin dat een meisje uitbuit als huishoudster. Dichterbij de problematiek kun je het publiek niet krijgen, want het is onmogelijk om mensen naar Kenia te vliegen.

Wat is de grootste misvatting op het gebied van contentmarketing?
Niet alle content is geschikt voor elk kanaal. Je ziet nog weleens dat een verhaal of video overal op precies dezelfde manier terugkomt. Op Facebook, Twitter, LinkedIn en in de e-mailnieuwsbrief. Mijn ervaring is dat dat meestal niet werkt. Het liefst heb je voor ieder kanaal unieke content, maar je moet het in ieder geval op ieder kanaal anders verpakken. Ik heb ook weleens de indruk dat niet altijd achteraf wordt gemeten hoe succesvol de content is. Kijk wat werkt, pas content aan op het kanaal en zorg voor een perfecte timing, zodat het altijd relevant is.

Welk merk zet naar jouw idee contentmarketing het slimst in en waarom?
Nike weet als geen ander hoe je met geweldige content een merk opbouwt. Ik ben enorm onder de indruk van de #Breaking2 campagne. Niet alleen omdat ik zelf een hardloper ben, maar ook omdat hier paid, owned en earned op een fantastische manier samenkomen. Nike wilde met een klein groepje toplopers uit eigen stal het wereldrecord op de marathon verbeteren. Maar dat niet alleen, ze wilden onder de magische grens van 2.00 uur lopen: #Breaking2. Een heel ambitieus plan waar sportliefhebbers over de hele wereld het nog steeds over hebben. De poging leverde veel stof op om over te praten op social media en een dag later bracht Nike de nieuwe evolutionaire hardloopschoen op de markt. Ik wilde hem direct kopen, maar hij was meteen overal uitverkocht.

Welk merk zou naar jouw idee meer moeten doen met contentmarketing en waarom?
De Febo doet het al geweldig met die limited edition kledinglijn. Met name de slippers vind ik briljant. De Febo is zo’n mooi cultmerk, dat buiten ze heel goed uit met die rode slippers en snackshirts. Wie heeft er geen warme herinneringen aan nachtelijke bezoekjes aan de snackmuur. Snacken tussen de duiven en nachtbrakers levert natuurlijk mooie anekdotes op; iedereen heeft wel een sterk Febo-verhaal. Daar zou het merk nog veel meer mee kunnen doen.

Wat is op dit moment de grootste uitdaging voor contentmarketeers?
Er zijn steeds meer mogelijkheden om je klanten beter te leren kennen. Als contentmarketeer wil je jouw klanten zo goed mogelijk bedienen. Het liefst zouden we bij Terre des Hommes voor iedereen die we bereiken content maken die helemaal past bij de fase in de customer journey of de specifieke interesse van onze donateurs. Dat betekent dat we steeds meer content moeten maken en meer customer journeys moeten inrichten. Daar kun je wel slim mee omgaan, maar het blijft arbeidsintensief. Voor grote merken als Nike, Heineken en Albert Heijn zal dat geen probleem zijn, maar voor kleinere organisaties is dat een uitdaging. Bij Terre des Hommes komt daar nog bij dat we de mooiste verhalen meestal van ver weg moeten halen. We willen kwaliteit, maar kunnen niet continu filmploegen en fotografen naar alle uithoeken van Afrika en Azië sturen om mooie verhalen te maken.

Aan wie geef je het stokje door en waarom?
Ik geef het stokje door aan Marlieske Sjouke, content specialist bij zorginstelling Ipse de Bruggen. Zij heeft content strategieën bedacht en uitgewerkt voor heel uiteenlopende organisaties en is een expert op het gebied corporate magazines. Ik ben benieuwd hoe zij naar de toekomst van contentmarketing kijkt.


Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

 • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken