[column] Jonge consument wil meer variatie

[column] Jonge consument wil meer variatie
 • Food-en-retail
 • 5 mrt 2019 @ 11:27
 • Link
 • Huib Burggraaf
  Huib Burggraaf

  VerpakkingXpert
  Van der Windt Verpakking BV
 • WinkelenPackaging design

Consumenten zijn op zoek naar meer (smaak)variatie en willen voortdurend worden verrast. Een goede verpakking helpt je hierbij.

Vooral jonge consumenten zijn telkens op zoek naar de wauw-factor. Of ze nu boodschappen doen of kleding kopen, ze willen geprikkeld en geïnspireerd worden. Waar de oudere generatie tevreden is met elke keer hetzelfde biefstukje met pepersaus, wil de jonge consument steeds iets nieuws proberen. Enerzijds komt de behoefte voort uit het feit dat jongeren veel meer van de wereld zien. Ze komen daarbij in aanraking met nieuwe eetgewoonten en smaken. Die ervaring nemen ze mee naar huis. Anderzijds eten jongeren tegenwoordig veel vaker buiten de deur. Na een paar avonden komt dat biefstukje ook je neus wel uit…

Breed assortiment
De consument wil keuze. Had je vroeger keuze uit alleen een patatje met mayo of pinda, tegenwoordig zijn er allerlei verrassende combinaties. Voorbeeld hiervan zijn de ‘Stoofs’ van ‘BRAM’S®’. Friet als snack of bijproduct wordt op deze manier een volwaardige (sterren)maaltijd. Ook worden er nieuwe grondstoffen gebruikt. Hierbij kun je denken aan pompoenfriet, wortel- of bietentortilla en sojayoghurt.

Verrassing
Met een unieke verpakking versterk je het verrassingseffect en daarmee de bijzondere smaakbeleving. Pak het eten bijvoorbeeld in als een geschenk. Een geschenkverpakking op zich is al een prikkel om blij van te worden. Zelfs als de inhoud nog niet eens bekend is. Zo heb je meteen al een streepje voor. Je kunt ook variëren met verrassende verpakking-productcombinaties. Serveer friet bijvoorbeeld in een popcornbakje of in een palmblad schaaltje in plaats van in een standaard puntzak of frietbakje.

Variatie in je verpakkingsassortiment
Wat voor food geldt, geldt ook voor verpakkingen: zorg voor variatie in je verpakkingsassortiment. Werk met verschillende kleuren en dessins en serveer je koffie to go elke ochtend in een andere beker. Je kunt ook zelf aan de slag met stickers, stempels en stiften. Zo maak je van elke verpakking een uniek exemplaar. Houd er wel rekening mee dat je varieert binnen eenzelfde stijl. Dit zorgt voor herkenning. Herkenning is één van de belangrijkste eigenschappen van een sterk merk. Vergeet dit niet!  

Huib Burggraaf
VerpakkingXpert

Huib Burggraaf

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken