Omarm onzekerheid

Omarm onzekerheid
 • Media
 • 1 jan 2018 @ 12:22
 • 39292 x gelezen
 • Link
 • Rogier van Kralingen
  Rogier van Kralingen

  Schrijver/spreker/marketeer
  TheWholeStory
 • TrendsCreatieInspiratieEffect

2018 zal gevuld zijn met grote onvoorspelbaarheid. Mijn peetvader riep tijdens de kerst: het kan echt alle kanten op. Dat maakt mensen nerveus. Maar in plaats van bij twijfel iets niet te doen – wat goed advies is – geef ik toch ook een alternatief. Een wet van Leonardo Da Vinci die zegt ‘Sfumato’: omarm onzekerheid.

Soms is het makkelijk een nieuw jaar te voorspellen. Je volgt een paar trends, plakt context erop en kijkt nog ff kritisch naar jezelf. Maar volgend jaar? Waan-zin-nig lastig. Veel zit op de wip. Of het nu om MeToo gaat op de werkvloer, geopolitiek of nieuwe economische bubbels, bijna overal is er wel iets van spanning of conflict gaande.

Bovendien leven we in een tijd waarin onze tolerantie voor onzekerheid lager is. Kijk maar naar het vuurwerkdebat. Twintig jaar geleden accepteerde nagenoeg iedereen wel het risico. Maar nu is de perceptie van het gevaar radicaal anders geworden. Velen van ons willen niet meer, terwijl het percentage slachtoffers ongeveer gelijk bleef.

Hoe komt dit? 24/7 toegang tot informatie heeft de wereld groter gemaakt dan voor velen te behappen is. De snelheid van verandering maakt angstig. Soms ook echt terecht. En we leven al in een barrage van nieuws en commerciële berichten. Niet voor niets loopt de opkomst van bijvoorbeeld burnout parallel aan de opkomst van het internet.

We zien dat als een probleem, een onzekerheid. Maar het biedt ook een kans, namelijk het maken van lokale connecties, het starten van initiatieven in onze buurt en directe omgeving. Het loskoppelen van het web en het maken van nieuwe afspraken en tradities in de omgang met elkaar. Succes is bijna gegarandeerd. Mensen zullen je dankbaar zijn.

Daarmee laat je blijken dat je de tijd echt begrijpt. Doe je dat niet, dan kun je ook keihard afgaan. Mijn pa en ik zaten laatst in de bios naar een commercial te kijken: een collage van multi-etnische koppen die allemaal riepen ‘Open Your Heart’. Zag er mooi uit. Maar toen bleek dat het om Rituals ging, schoot de hele bioscoop in hoongelach.

In een wereld vol spanning kun je als bedrijf niet net doen alsof. Maar in die onzekerheid kun je ook floreren als je wél echt goed bezig bent. Voorbeeld: zo beschermt Whiskas samen met het Wereld Natuur Fonds de tijger en andere grote katten. Inmiddels met miljoenen. Het klopt bij het merk, bij de tijd en ze stoppen hun geld waar hun mond is.   

Ook de technologie maakt zenuwachtig. De middelen, media en kanalen zijn zo vervlochten dat het spel erg onzeker kan zijn. Alleen… dat betekent ook dat de vorm minder belangrijk aan het worden is. De inhoud des te meer. Dat is echt een grote kans. Wie in deze onzekerheid focust op de echte emotie, gaat het winnen in de toekomst.

Je begrijpt wat ik probeer te zeggen: laat je niet al te zenuwachtig maken. Juist die zenuwen kunnen ook zorgen voor fouten. Natuurlijk, soms ontkom je niet aan de overgave aan de onzekerheid. Je moet je dan aanpassen, het accepteren en gewoon doorgaan. Maar omarm het af en toe ook. Draai hem om naar iets positiefs.

Juist in die onzekerheid is enorm veel inspiratie te vinden voor nieuwe, goede, menselijke en emotioneel sterke connecties en origineel werk. En wie dat op dit moment durft, zal juist enorm gaan opvallen de komende tijd.

Dus de beste wensen en ik hoop dat je floreert in die onzekerheid van nu. Ik kom je daar graag in tegen.

Rogier van Kralingen is schrijver, muzikant, spreker en founder van productiebedrijf The Whole Story.

Foto: Aarmono (CC/Flickr)

Rogier van Kralingen

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken