Marketingstrateeg Klomp: 'Primark is tijdelijk fenomeen'

Marketingstrateeg Klomp: 'Primark is tijdelijk fenomeen'
 • Food-en-retail
 • 5 dec 2016 @ 09:40
 • Link
 • Redactie Food en Retail
  Redactie Food en Retail

  Redactie
  MarketingTribune
 • MVOWinkelen

Naast C&A is op het Amsterdamse Damrak 77 de nieuwe flagshipstore van Primark Nederland geopend. De winkel is de zestiende vestiging in Nederland en wordt de mooiste van Nederland van de modeketen, belooft het modemerk. De nieuwe Primark biedt 8.287 vierkante meter winkelgenot, verdeeld over zeven verdiepingen. De meningen over het merk zijn echter verdeeld. 'Zodra de andere ketens meer betekenis toevoegen aan hun merk, vervalt de voorkeur voor dumpkwaliteit zonder inhoud', zegt marketingstrateeg Kees Klomp tegen MarketingTribune.

'Het wachten is voorbij. Primark, een van Europa's meest toonaangevende modeketens, opent op het Amsterdamse Damrak de zestiende winkel in Nederland. De nieuwe winkel beschikt over zeven verdiepingen met amazing fashion at amazing prices voor het hele gezin. Net op tijd voor de feestdagen', schrijft de retailketen in een branded content omslag om dagblad Metro heen. Men claimt de laatste modetrends te bieden, daarnaast 'trend rooms', gratis wifi en een recharge-ruimte voor shoppers die graag even willen zitten en hun telefoon willen opladen. Als kersttrends kondigt Primark 'metallic' aan: alles wat glimt en glinstert is key voor de feestdagen dit jaar. En in de flagshipstore te koop.  

Erg trots
'Primark Damrak is een hele speciale winkel waar we erg trots op zijn. Niet alleen vanwege de grootte, maar ook vanwewge de unieke locatie: hartje Amsterdam en pal naast de mooie, recent gerenoveerde Beurspassage', zegt managing director Primark Nederland en Belgie, Ronald Voogt.

Kritiek op Primark
Het is een prachtig nieuw pand, waaraan lang is gewerkt. Maar er is ook kritiek, vooral op de dumpprijzen, de productie en de wegwerpkwaliteit van het merk. Overall: weinig duurzaam. Maar je komt er wel met volle tassen vandaan tegen low budget.  'Goed nieuws voor mensen zonder smaak of ethisch besef, slecht nieuws voor alle andere mensen: op het Damrak in Amsterdam heeft Primark zojuist haar grootste winkel van Nederland geopend', schrijft Powned.tv online ironisch, 'Het ding zal werk bieden aan 710 werknemers, waarvan eenderde in principe uit voormalige werklozen bestaat, beweert RTV NH. De rest van de werknemers van de dumpwinkel neemt vermoedelijk de overstap uit de top van het zakenleven.'

Tijdelijk fenomeen
Volgens MarketingTribune-columnist en merkstrateeg Kees Klomp vormen prijsdumpers zoals Primark een tijdelijk fenomeen. 'Zolang er veel middelmatige formules zonder onderscheid zijn en a-merken hun hogere prijs niet rechtvaardigen, rent jong en oud naar ketens als Primark en Action. Zodra de andere ketens meer betekenis toevoegen aan hun merk, vervalt de voorkeur voor dumpkwaliteit zonder inhoud. En laat men de Primarks weer links liggen', reageert Klomp desgevraagd. Tegen die tijd wordt Primark dan noodgedwongen zelf wat duurzamer, is de verwachting. Of gaat op de fles.

Hoge verwachtingen
Uit het Retail Merkenonderzoek 2015 van Hendrik Beerda Brand Consultancy in opdracht van RetailTrends (n=1875) kwam Primark toch mooi naar boven. Aan consumenten werd gevraagd van welke formules zij de hoogste groeiverwachtingen hadden. Bol.com stond vorig jaar op de eerste plaats, gevolgd door Action (2) en Lidl (3). Opvallend was toen dat consumenten hoge verwachtingen hadden van de groei van discounters. Zowel Action, Lidl, Primark (5) als Aldi (10) hebben een plek in de top tien over 2015 van retailers met de grootste groeiverwachtingen. Jumbo is terug te vinden op plaats acht. Albert Heijn stond niet in de top tien. We zullen zien hoe gaat het deze nieuwe Primark-vestiging en of er nog kruisbestuiving met huurbaas en buurman C&A zal zijn. Samen trekken ze ongetwijfeld meer publiek. Er worden op het Damrak per dag rond de 10.000 mensen verwacht, meldt Primark. De zaak zal zeven dagen per week open zijn. (PvWK) 

Redactie Food en Retail

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken