Gamma gaat klanten door bouwmarkt navigeren

Gamma gaat klanten door bouwmarkt navigeren
 • Food-en-retail
 • 8 okt 2018 @ 08:58
 • Link
 • Hugo Schrameyer
  Hugo Schrameyer

  journalist en redactie-adviseur
  MarketingTribune
 • Instore marketing

Gamma wil volgend jaar een proef starten waarmee klanten snel een product kunnen vinden. Dat gebeurt in samenwerking met Signify, die het systeem al inzet bij winkels van Albert Heijn en MediaMarkt.

(Foto: MediaMarkt maakt inmiddels gebruik van het Signify-systeem)

Bouwmarktketen Gamma zit middenin een overgangsfase, waarbij de huidige generatie vestigingen wordt klaargemaakt voor de toekomst. Gamma Focus heet dit nieuwe concept, waarvan er inmiddels zes vestingen zijn: Utrecht de Meern, Bergen op Zoom, Terneuzen, Goes, Leiden Noord en Texel. Bij het omkatten naar die nieuwe generatie zijn er ook nieuwe LED-armaturen toegepast van Signify (voorheen Philips Lighting). Wat die armaturen zo bijzonder maken, is dat ze zijn uitgerust met het Interact Retail Indoor-navigatiesysteem.

Unieke code

Dat systeem kan via elke lamp in de winkel een unieke code uitsturen. Vervolgens wordt deze code door de camera op smartphones van klanten opgevangen. Daarmee kan de exacte locatie van de telefoon bepaald worden op een digitale plattegrond van de winkel die in de app is opgeslagen. Dat gebeurt inmiddels al bij de Albert Heijn-vestiging in Hoofddorp, waar klanten de app kunnen gebruiken om binnen de winkel te navigeren en producten te zoeken. Ook bij de MediaMarkt-vestigingen in Eindhoven en Arnhem gebeurt dat al, waar klanten via de Store Guide-app informatie op hun smartphone krijgen over producten, specifieke aanbiedingen en navigatie op de winkelvloer.

 Ombouw

Gamma is dus nu de volgende retailpartij. Bas Exterkate, hoofd Formuleontwerp van Gamma, houdt echter wel een slag om de arm. De armaturen in de Focus-vestigingen zijn inmiddels uitgerust met het nieuwe indoor-systeem van Signify, maar ze zijn nog niet operationeel.

Prioriteit

De reden is dat Gamma prioriteit geeft aan de ombouw van de huidige generatie bouwmarkten. Implementatie van het navigatiesysteem staat dus nu nog niet op de eerste plaats. Exterkate: ‘Er is dit jaar al overleg geweest met Signify om een inschatting te maken wat de impact van een pilot zou zijn. Gezien onze overvolle agenda komt het waarschijnlijk volgend jaar tot realisatie. Alle bouwmarkten zijn verschillend van elkaar. Het kost veel tijd en aandacht om de lay out en het productaanbod overzichtelijk in de app te presenteren.’

Als het zo ver is, zal Gamma net als Albert Heijn beginnen met een kleinschalige proef. Exterkate denkt dan aan één of twee bouwmarkten. Of dat het eerste kwartaal van volgend jaar gebeurt, wil hij niet bevestigen.

Bouwmarkt

Wat Exterkate wel benadrukt, is dat het systeem eigenlijk beter past bij een bouwmarkt dan bij een supermarkt. ‘Shoppers komen elke week bij een supermarkt, soms zelfs dagelijks. Misschien weet je niet feilloos elk product te vinden, maar je weet wel zo ongeveer in welk gangpad je moet zijn. In de bouwmarkt komen shoppers veel minder frequent, een paar keer per jaar. Dus eigenlijk weten ze minder goed waar ze producten kunnen vinden. Een app om producten te traceren, is dan een ideale oplossing.’

Aanvullende informatie

Wat nu al duidelijk vast staat, is dat Gamma het systeem bij uitvoer wil integreren in de eigen app. Die is voorzien van vele klusvideo’s, stappenplannen en productinformatie. Zo kan de klant op de winkelvloer dus niet alleen snel het benodigde product vinden, maar kan hij met behulp van de Gamma-app direct zien hoe dat product optimaal valt te gebruiken.

 

 

 

Hugo Schrameyer

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken