Chin. Ind. Rest.: horecalevens voor en achter het doorgeefluik

Chin. Ind. Rest.: horecalevens voor en achter het doorgeefluik
  • Food-en-retail
  • 25 sep 2023 @ 08:41
  • Link
  • Peter van Woensel Kooy
    Peter van Woensel Kooy

    senior redacteur, merk-expert
    MarketingTribune
  • FoodKlanten

In 2021 werd de Chinees-Indische restaurantcultuur in Nederland toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed. In het nieuwe 'Chin. Ind. Rest. kookboek' zijn nu alle klassieke recepten van deze keuken vastgelegd, van babi pangang tot de perfecte bami maar ook de bijbehorende verhalen.

Chinees-Indische restaurants zijn al ruim 70 jaar een wijdverbreid begrip in Nederland en Vlaanderen. 'Wie heeft er nou geen jeugdherinneringen aan de plaatselijke Chinees?! In 2021 werd de Chinees-Indische restaurantcultuur zelfs toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed', aldus de uitgever Nijgh en Van Ditmar / Singel.

In Chin. Ind. Rest. kookboek zijn alle klassieke recepten van het Chinees-Indische restaurant vastgelegd, van babi pangang tot de perfecte bami, van foe yong hai tot koe loe yok. Maar ook de recepten van achter het doorgeefluik staan erin: wat eet het keukenpersoneel zelf, welke gerechten namen zij mee vanuit het oosten en maken zij graag thuis?

Aan de hand van de familiegeschiedenis van de eigenaren van restaurant Fook Sing in Amsterdam vertellen de auteurs de geschiedenis van het Chinees-Indische restaurant in Nederland. De eerste van de familie die naar Nederland kwam was Koon Shing, ofwel opa Lee. De eerste periode in Nederland was moeilijk. Zelfs toen eenmaal de hele familie overgekomen was, bleef het leven nog lange tijd zwoegen voordat de droom uitkwam. 'Het is een heftig verhaal als je leest wat ze allemaal gedaan hebben om uiteindelijk een eigen restaurant te kunnen openen. Zware jaren waarin keihard gewerkt werd. Na het lezen van de verhalen van de familieleden kun je niets anders dan diep respect hebben voor deze mensen', stelt Kookboekennieuws. Ook worden de verhalen van andere restaurants in het land verteld. Chin. Ind. Rest. kookboek is daarmee een prachtig en smakelijk naslagwerk geworden met culturele betekenis. En een verdiende ode aan alle 'Chin. Ind. Restaurants' die hier gevestigd waren en zijn.
(PvWK)


Chin. Ind. Rest. kookboek| Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li & Yan Ting Yuen| 38,99 euro | 304 pagina’s | ISBN 9789038812274

Over de auteurs

  • Danny Lee is mede-eigenaar van de horecazaken Chin Chin Club en Mesiba en werkte jarenlang in de keuken van verschillende restaurants.
  • Ka Fai Lee (Papa Lee) en zijn vrouw (Mama Lee) zijn sinds de jaren negentig de drijvende kracht achter het Amsterdamse Chinese restaurant Fook Sing.
  • Sun Li is schrijver van diverse toneelstukken en boeken, waaronder De zoetzure smaak van dromen, het familieverhaal achter een Chinees restaurant.
  • Yan Ting Yuen is documentairemaker en scenarist, ze maakte eerder de documentaire 'Chin. Ind. Het leven achter het doorgeefluikje'.
Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken