BNNVARA toont lef, maar is het genoeg?

BNNVARA toont lef, maar is het genoeg?
 • Media
 • 17 nov 2017 @ 10:02
 • 28467 x gelezen
 • Link
 • Gastblogger
 • TelevisieBereikCrossmedia

Afgelopen week ging BIKL live, een platform van BNNVARA waar bereik-, impact-, kijk- en luistercijfers worden samengevoegd in één overzicht. Het is nog maar een betaversie, maar het gaat al veel verder dan wat we gewend zijn. Niet alleen het aantal kijkers en luisteraars, maar ook Facebook-fans, likes en clicks worden gemeten.

BNNVARA-directeur Gerard Timmer geeft aan dat het tijd is voor een rapportage die past bij de tijd. BNNVARA is de eerste zender die een serieuze poging doet om het bereik en de impact op een complete manier te meten. In de nabije toekomst wordt BIKL verrijkt met impactrapportages, gebaseerd op sociomaatschappelijk onderzoek. Dit onderzoek is gericht op de impact van de content op middel en langere termijn.

In het persbericht werd benadrukt dat het om een industriebreed vraagstuk gaat. Het feit dat BNNVARA niet wacht totdat de publieke omroep gezamenlijk met een voorstel komt geeft aan hoe belangrijk het wordt gevonden en het geeft een statement af. Er verandert alleen iets als je actie onderneemt. Ik vind het een dappere en vooral slimme zet van de omroep.

Ik ben benieuwd welke stappen de makers van BIKL nog meer gepland hebben, want ik mis nu nog een belangrijk onderdeel en dat is de duiding van content op basis van de content zelf. Klinkt vaag, is eigenlijk heel simpel. Denk aan het dashboard van YouTube; gebruikers kunnen in één oogopslag zien hoeveel mensen, op welk tijdstip kijken én het exacte moment dat ze afhaken. Hoe mooi zou het zijn als de content (wat is er te zien/horen) wordt geanalyseerd zonder dat de video opnieuw wordt bekeken? Kort gezegd; de missing link is het automatiseren van het duiden van content. YouTube draait momenteel experimenten met speech2textsoftware en beeldherkenning om dit te realiseren.

Het biedt programmamakers de mogelijkheid om de content te toetsen aan de gebruikerservaring waarbij de behoefte van de kijker voorop staat. Dat wil niet zeggen dat de behoefte van de kijker belangrijker is dan de journalistieke waarde van een item, maar het is nooit verkeerd om een keuze te kunnen onderbouwen met data.

BIKL maakt het bereik van de content transparant op een simpele manier, een fantastische zet! Ik hoop dat de makers deze tweede stap ook zetten, want hoe tof is het als het niet alleen de vraag hoeveel impact content maakt kan beantwoorden, maar ook de vraag waaróm de content impact maakt.

---

Ronja Slierendrecht is Chief Marketing Officer bij Zoom-Media.nl

Lees ook: BNNVARA maakt totaalbereik inzichtelijk met BIKL

 

Gastblogger

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken