[audioblog] Hoe televisie de podcast omarmt

[audioblog] Hoe televisie de podcast omarmt
 • Media
 • 31 jan 2020 @ 08:00
 • Link
 • Marvin Jacobs
  Marvin Jacobs

  Creative Director
  Airborne
 • Podcast

Marvin Jacobs is Creative Director bij audio agency Airborne en ontwikkelt onder meer podcasts in opdracht van organisaties en merken zoals KLM en het Rijksmuseum. Voor MarketingTribune bericht hij maandelijks over de belangrijkste ontwikkelingen binnen het snel uitdijende audiodomein - binnen en buiten Nederland.

Trend: tv-podcasts

Bij Netflix is in het inmiddels bijna vanzelfsprekend om tegelijk met een grote tv-productie als The Crown of The Irishman een podcast te lanceren. Na een avondje bingewatchen, kun je ’s ochtends onderweg na je werk fijn blijven nagenieten.

Het is een aanpak die inmiddels steeds meer navolging krijgt. In Nederland bijvoorbeeld met Wie is de Mol? En nieuwssite Bloomberg weet dat Apple achter de schermen werkt aan exclusieve podcasts die aansluiten bij de series van de eigen tv-streaming service Apple TV+.

Ook MTV UK heeft ambitieuze plannen om komend jaar het portfolio uit te breiden met vijf tv-podcasts. ‘Met de groeiende populariteit van podcasts, is het een natuurlijke stap om onze grootste en meest geliefde MTV-titels om te zetten naar audio’, zegt Arran Tindall bij de bekendmaking van de plannen. Tindall is CCO bij ViacomCBS, waar MTV onder valt. De shows worden ontwikkeld in partnerschap met het Britse mediahuis Global.

Explosieve groei hearables

De consumptie van on demand-audio groeit in rap tempo. Daar kun je allerlei rapporten op naslaan, maar een blik om je heen op straat is ook al genoeg. In een enorm aantal oren tref je namelijk ‘hearables’ aan: slimme oordopjes waarmee je naar audio kunt luisteren en een virtuele assistent als Siri kunt aanroepen.

Hearables zou wel eens het snelsgroeiende consumentenproduct uit de geschiedenis kunnen worden

Consultant Nick Hunn bedacht in 2014 de term - een samenvoeging van headphones en wearables. In zijn jaarlijkse, gezaghebbende rapport bericht hij over de ontwikkelingen binnen deze markt en hij verwacht een explosie van hearables. In 2019 gaven consumenten hier nog 13 miljard dollar aan uit, in 2025 loopt dit bedrag op tot 80 miljard dollar. En daarmee zou dit wel eens het snelstgroeiende consumentenproduct uit de geschiedenis kunnen worden.

Apple vs Spotify

’t Is een geliefd tijdverdrijf in de wereld van podcast: berekenen wie de slag om de podcastluisteraar aan het winnen is, Apple of Spotify? Apple heeft een geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie van dit medium (ergens rond 2004) en was lang de onbetwiste marktleider. Maar Spotify zet sinds een jaar of twee heel stevig in op het medium, met onder meer een reeks overnames van podcast-bedrijven. Voxnest houdt heel precies bij welke landen zijn ‘veroverd’ door Spotify, maar… wereldheerschappij is nog niet aan de orde. Chartable becijferde dat Apple nog altijd aan kop gaat en ’s wereld meest gebruikte podcast-app is.

Slim adverteren binnen podcasts

Een van de laatste innovaties van Spotify is de Streaming Ad Insertion, waarmee adverteerders gericht kunnen adverteren binnen de exclusieve podcasts van Spotify. Op basis van onder meer demografische kenmerken en de live locatie krijgen luisteraars advertenties te horen die speciaal voor hen zijn. The Verge schreef er uitgebreid over.

Branded podcast rukt op

‘2020 wordt het jaar van de branded podcast’, schrijft Jack Preston. Hij is Creative Lead bij Acast, een van ’s wereld grootste podcastplatforms. Voor de Britse markt werden in 2019 nog nooit zoveel branded podcasts in een jaar gelanceerd; voor het komende jaar verwacht hij een verdubbeling van het aantal shows. De Engelse podcastmarkt ligt voor op de Nederlandse en laat dus goed zien welke richting wij hier, aan de andere kant van het Kanaal, hoogstwaarschijnlijk ook op gaan.

 

Case van de maand: 2 Minutes of Zen
Eén van de branded podcasts van vorig jaar is een show van tandpastamerk Zendium: 2 Minutes of Zen. Het bewijst gelijk dat een podcast niet automatisch een half uur hoeft te duren, 2 minuten kan ook. En dat is natuurlijk niet voor niets, want dat is precies de tijd die je besteedt aan tandenpoetsen. In korte verhaaltjes krijg je tips over een gezonder leven - en het perfecte gebit, uiteraard. Luister naar 2 Minutes of Zen.

Marvin Jacobs

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken