Maak het verschil op social media in 2015 #1

  • Online
  • 18 mrt 2015 @ 12:13
  • Link
  • Martin Kloos
    Martin Kloos

    head of strategy & consulting
    Isobar
  • Social media

Nieuwe trends en ontwikkelingen kiezen vaak de weg van de minste weerstand of belanden uiteindelijk in een stadium dat men wél begrijpt. Zo ook social media-marketing. Lang onthaald als dé disruptie die het marketing- & reclamevak overhoop zou gooien, maar dat is maar ten dele waarheid geworden. In 2015 is social media-marketing volwassen geworden en is het in een staat beland die de CMO - toch de belangrijkste geldschieter - begrijpt. Of je nou een social brand of social advertiser bent, de trends waarmee merken in 2015 het verschil kunnen maken zijn vergelijkbaar*. In dit eerste deel van mijn blog benoem ik de eerste drie trends. Morgen verschijnt #2 met trend 4 tot en met 6.

1. Focus op metrics die er toe doen
Lange tijd is engagement dé graadmeter geweest voor social succes. Het belang van engagement blijft, maar vertelt maar een deel van het verhaal. Uit meer dan veertig klantstudies van Social Embassy blijkt dat interactie met een merk leidt tot meer betrokkenheid. En hoewel het een strategie kan zijn om mensen aan te zetten tot engagement, blijft dat altijd beperkt tot een relatief kleine groep. Daarnaast blijkt dat engagement geen voorwaarde is voor beïnvloeding. De meeste Nederlanders zijn toch gewoon passieve contentconsumenten en of ze dat via tv doen, via Facebook of via het kanaal van Enzo Knol maakt geen verschil. Zichtbaar zijn, met een impactvol bericht, is soms voldoende.

2. Less is more
We waren bij Social Embassy al niet zo van het content maken puur vanuit de behoefte om content te maken, maar alles op het gebied van creatie heeft in 2015 een doel. We zochten altijd het optimum van wat een consument kon waarderen in een merk. Die hard-fans willen misschien wel dagelijks iets horen, maar dat geldt niet voor iedereen. Wat belangrijk is, is dat content door voldoende mensen wordt gezien om doelstellingen te halen en daar is media voor nodig, wat de post-frequentie van merken onder druk zet. De heilige graal van een optimale contactfrequentie is nog niet gevonden, maar dat dat minder is dan veel merken in 2014 deden spreekt voor zich.

3. Investeren in hoogwaardige content
Een inhoudelijk verhaal over de herkomst van een product lijkt soms minder succesvol dan simpele, leuke productposts, omdat die minder engagement opleveren. Maar engagement alleen is geen graadmeter en het gaat erom dat je herinnerd wordt. Herinnerd worden betekent krachtige content, die dichtbij de merkwaarden en -doelstellingen blijft. Dit betekent ook steeds vaker video. Hoogwaardiger producties betekenen meer budget, strategie en concepting. Het blijft een uitdaging voor een merk om de brug te slaan tussen wat zij willen vertellen en wat hun doelgroep wil horen.

*Dit artikel is gebaseerd op een recent artikel van global digital director Jerry Daykin van Dentsu Aegis gepubliceerd op theguardian.com.
 



Martin Kloos

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
  • ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


  • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken