[column] Op zoek naar een klinkende coalitie

[column] Op zoek naar een klinkende coalitie
 • Algemeen
 • 25 jan 2024 @ 07:00
 • Link
 • Niels de Jong
  Niels de Jong

  founder
  Tambr
 • Maatschappij

Terwijl de formatie zich in een patstelling bevindt, zijn de nieuwe Kamerleden inmiddels ingewerkt. Vast onderdeel van die kennismakingsperiode is het publiceren van hun favoriete muzieknummer. En dat biedt een fascinerend inkijkje in het gevoelsleven van ons parlement.

Bekijk hier deze lijst, want onze muzieksmaak zegt veel over onze identiteit. Een identiteit die gevormd wordt in onze pubertijd, de periode waarin ook onze muzikale blauwdruk ontstaat. Wie ben ik? Op wie val ik? En welke muziek past bij mij? Het doorsnee Tweede Kamerlid is momenteel 45 jaar. Geen wonder dat de favoriete muziek van onze parlementariërs gemiddeld genomen dateert uit 1995, het jaar van hun 16de verjaardag.

Meest voorkomende sentimenten in 150 nummers
Net als in 2021 peilen we de gevoelstemperatuur. Dat doen we met behulp van ons muzikale algoritme, dat in staat is om liedjes te analyseren op emotionele zeggingskracht. Gevraagd naar de meest voorkomende sentimenten in de 150 nummers, kwam het algoritme met de volgende steekwoorden: opgewekt, romantisch, helder, zelfverzekerd, energiek, bitterzoet, sexy, krachtig, verleidelijk en warm.
Hoe deze gevoelens zijn verdeeld, verschilt natuurlijk per partij. We nemen de vier grootste partijen onder de loep. Wie klinkt het meest opgewekt? In hoeverre valt er een muzikale fractiediscipline te herkennen? En welke coalitie bestrijkt het breedste emotioneel spectrum?

De PVV en het geluid van de ander

De grootste partij van Nederland lijkt emotioneel keurig in balans en bedekt een breed scala aan emoties. Wel zien we een kleine uitschieter op ’zelfverzekerd’ en ’opgewekt’. Dat zal de overwinningsroes zijn, een welkome sensatie na al die jaren van obsessief tegengeluid.
Die zelfverzekerdheid komt het sterkst terug in We Are The Others van metalformatie Delain, de keuze van voormalig beveiliger Vincent van den Born. Een rocksong van Nederlandse bodem met een alerte boodschap over acceptatie van ‘de ander’, ongeacht huidskleur of seksualiteit.
Het meest opgewekte nummer is afkomstig van Hidde Heutink en ook hij komt met een oproep voor het omarmen van verschillende perspectieven. Probeer de zaken eens te zien door de ogen van een ander, zingt veteraan Phil Collins in het mierzoete Look Through My Eyes.
Zo klinkt de PVV niet alleen meer woke dan je zou verwachten, de fractie lijkt ook erg bereid om zich te verplaatsten in het standpunt van de ander. Een handige eigenschap voor een extreemrechtse partij die de premier van alle Nederlanders wil leveren.

Het optimisme van PvdA/GL
Ondanks de winst van rechts, behaalde de PvdA/GL een aardig resultaat. Sterker nog, muzikaal gezien klinkt de linkse combinatie het meest ‘opgewekt’ en ‘zelfverzekerd' van allemaal. Waar het in de campagne van Timmermans soms ontbrak aan vuur, lijkt zijn fractie elk moment in staat om uit te barsten in de Internationale.

Meest representatief voor dit optimisme is de favoriete track van Anita Pijpelink. Overcome van Nothing But Thieves klinkt niet alleen als een 'throw your stuff in a bag and get away-song’ maar gaat daadwerkelijk over het overwinnen van tegenslag, persoonlijk dan wel in sociaal opzicht.
Hoe links zelfvertrouwen klinkt, horen we terug in Vrijheid, Gelijkheid & Zusterschap, de keuze van Suzanne Kröger, ex-Greenpeace. Een rebels en progressief pamflet voor een socialere maatschappij. Een wereld waarin “de VVD nooit meer op een voetstuk zal staan”, aldus zangeres Sophie Straat.

Gouwe ouwe VVD

De VVD moest een flink verlies incasseren, maar blijft natuurlijk de partij die jarenlang ons land heeft geregeerd. Dat beeld zie je terug in hun voorliefde voor het bitterballenrepertoire uit de Top 2000. Zo is de VDD in muziek nog altijd een brede volkspartij, gekenmerkt door veilige keuzes uit de catalogi van Elvis Presley, Dolly Parton en de Beatles.
Waar de partij echter punten laat liggen, is op de emoties ‘macht’ en ‘energie’. Logisch, want de liefde tussen Rutte en Nederland was al een tijdje tanende. Een sentiment dat mooi wordt onderstreept door het melancholische Dreams van Fleetwood Mac, de favoriet van vice-voorzitter Bente Becker, die hiermee haarfijn de gemoedstoestand in haar partij aanvoelt.

De ideale coalitie
Voor het samenstellen van de ideale coalitie moeten we op zoek naar een zo divers mogelijk emotioneel palet. Zowel de boze boer als de optimistische grachtengordelbewoner zal zich moeten herkennen, nietwaar? En andersom wil je niet geregeerd worden door een stel gevoelsarme reptielen.
Als we uitgaan van de meest waarschijnlijke optie, een rechts kabinet van in ieder geval PVV, NSC en VVD dan zien we dat het die coalitie vooral ontbreekt aan de sentimentenmachtigen energiek. Emoties die je toch zal moeten aanspreken wil je in dit verdeelde land rekenen op draagvlak.

Er is gelukkig één partij die als een puzzelstukje op deze coalitie past en dat zijn de mannen van Denk. Dynamisch, krachtig en een tikkie macho. Vergeet het zwijmelende geprevel van Phil Collins en de bitterzoete klanken van Fleetwood Mac. Met industrial metalbangers als Radio van Rammstein en de Turkse grunge van Duman geeft Denk het rechtse blok nét dat beetje extra slagkracht en gezag. En de broodnodige ideologische balans.

Doe er je voordeel mee, Ronald.

HIGHLIGHTS

Onze muzieksmaak zegt veel over onze identiteit, een identiteit die gevormd wordt in onze pubertijd

De favoriete muziek van onze parlementariërs gemiddeld genomen dateert uit 1995, het jaar van hun 16e verjaardag

PVV qua muzieksmaak meer woke dan je zou verwachten

PvdA/GL klinkt het meest ‘opgewekt’ en ‘zelfverzekerd'; waar het in de campagne van Timmermans soms ontbrak aan vuur, lijkt zijn fractie elk moment in staat om uit te barsten in de Internationale

VVD heeft een voorliefde voor het bitterballenrepertoire uit de Top 2000

Voor het samenstellen van de ideale coalitie moeten we op zoek naar een zo divers mogelijk emotioneel palet en zowel de boze boer als de optimistische grachtengordelbewoner zal zich moeten herkennen. We willen geregeerd worden door een stel gevoelsarme reptielen

In een rechts kabinet van in ieder geval PVV, NSC en VVD ontbreken de sentimentenmachtigen energiek; Denk kan dit muziektechnisch als een puzzelstukje aanvullen: krachtig en een tikkie macho

Niels de Jong

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

 • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken