Monitor Consumentengedrag: bouwen aan sterke merkpositie e-bikes

Monitor Consumentengedrag: bouwen aan sterke merkpositie e-bikes
 • B2b
 • 18 mrt 2022 @ 04:25
 • Link
 • Sjaak Hoogkamer
  Sjaak Hoogkamer

  hoofdredacteur
  MarketingTribune
 • Geen tag

E-bikes zijn ongekend populair. In 2021 werden voor het eerst meer nieuwe e-bikes verkocht dan gewone fietsen, zo berichtte RTL Nieuws vorige week. Van de nieuw verkochte fietsen was vorig jaar 52 procent een e-bike. Een jaar eerder lag dit nog zo'n 2 procent lager.

Ook in de Monitor Consumentengedrag zien we de populariteit van de  elektrisch fiets. De e-bike was van oudsher populair onder ouderen, maar momenteel wint het vervoersmiddel terrein onder jongeren. Monitor Consumentengedrag is een initiatief van Validators en VU Amsterdam.

Maar hoe merkbewust zijn de e-bike kopers? In de monitor is te zien dat mensen die als laatste vervoersmiddel een (elektrische) fiets hebben gekocht een lagere merkrelevantie hebben (29%). Lager dan mensen die als laatste vervoersmiddel een auto hebben gekocht (40%). Daarentegen ligt de salesgevoeligheid juist hoger onder de groep die als laatste een (elektrische) fiets heeft gekocht dan onder de groep die als laatste een auto kocht (41% vs. 31%). Dat maakt dat het merk elektrische fiets minder relevant is en sales juist belangrijker.

Marcel van Brenk, Partner bij EY VODW (op foto boven midden): ‘Traditioneel werden elektrische fietsen vooral verkocht in de wat meer seniore doelgroep. Door de verschuiving naar jongere doelgroepen neemt het belang van het merk toe.'

Ondanks dat deze markt snel volwassen aan het worden is, zijn de kaarten op merkgebied zeker nog niet geschud

Geef jongeren een goed gevoel bij je merk

Mogelijk zit de categorie in de early life cycle. Met de groeiende populariteit van elektrische fietsen zal de categorie over tijd meer volwassen worden en zal merk een grotere rol gaan spelen.

Moet de marketeer dan nu op de prijs letten om klanten te winnen of al voorsorteren op de toekomst en investeren in het merk?

Om de toekomstige strijd te kunnen winnen is het verstandig om nu al te starten met het opbouwen van je merkbekendheid en merkwaarden, om later een sterkere positie in de markt te hebben. Vooral jongeren vinden het belangrijker dat het merk hen een goed gevoel geeft. Het bouwen van een breinpositie in de toekomst is dus extreem belangrijk.

Wil je ook kosteloos toegang tot de Monitor Consumentengedrag? Meld je dan hier aan.

 

Sjaak Hoogkamer

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Whitepapers


 • MarketingTribune.nl/b2b is een toonaangevend kennisplatform voor marketeers die op de hoogte willen blijven van de nieuwste trends, inzichten en nieuwsberichten binnen de marketing tussen bedrijven.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken