B2b e-commerce: Gebruik de kracht van je ERP

B2b e-commerce: Gebruik de kracht van je ERP
 • B2b
 • 3 mrt 2016 @ 09:00
 • 9003 x gelezen
 • Link
 • Michiel Schipperus
  Michiel Schipperus

  CEO & Managing Partner
  Sana Commerce
 • E-commerce

We leven in een wereld waarin we in luttele seconden toegang hebben tot alle informatie die we nodig hebben. Google is daarbij onze trouwe compagnon. Je moet, echter, wel de juiste vragen stellen. Bij het zoeken naar een b2b e-commerce oplossing kan dat lastig zijn. Wanneer je je gaat oriënteren is het in ieder geval heel belangrijk om de waarde van je ERP systeem te herkennen én te erkennen.

Stel: je werkt op de marketingafdeling van een groothandel. Je vraagt je steeds vaker af wat de mogelijkheden van online verkopen zouden kunnen zijn. Wat zou een online verkoopkanaal voor gevolgen voor je werkdag kunnen hebben? Of voor je hele organisatie? Als vanouds grijp je naar de dichtstbijzijnde computer of telefoon en googelt ‘e-commerce.’ Dan zie je het aantal zoekresultaten: 360 miljoen. Het onderwerp is zó breed dat je eigenlijk niet de antwoorden krijgt die bij jouw situatie en bedrijf passen.

Waarom? Omdat b2b e-commerce compleet anders is dan b2c e-commerce. Kenmerkend voor b2b verkoop zijn de complexe prijzen, de klant-specifieke voorwaarden bij het plaatsen van een order en de bestelgeschiedenissen (vanwege het repetitieve karakter van de bestellingen). Alle informatie die daarvoor nodig is staat opgeslagen in het ERP systeem. Wanneer je je gaat oriënteren op b2b e-commerce is het dus heel belangrijk om de waarde van je ERP systeem te herkennen en te erkennen. Dat doe je door te zoeken naar een e-commerce oplossing die in je ERP is geïntegreerd.

Complexe prijzen
Bij b2b bedrijven zijn de prijzen doorgaans complex. De meeste van deze bedrijven hebben namelijk aparte afspraken met individuele klanten. Wanneer je duizenden producten hebt en óók nog eens duizenden klanten, resulteert dat in een gecompliceerde prijsmatrix. Dan zijn er ook nog de kortingen, mogelijke promotieacties… Houd je het nog bij?

De rol van het ERP
Gelukkig worden deze zaken door het ERP systeem verwerkt. Waarom zou je hier voor je webshop dan niet de vruchten van plukken? Het ERP is immers voor deze berekeningen ontworpen. Bij de meeste e-commerce oplossingen worden deze ingewikkelde constructies in de webshop nagebouwd. Dat is zinloos en inefficiënt – je hebt alle informatie immers al tot je beschikking. Met een geïntegreerde e-commerce oplossing maak je gebruik van de kracht van je ERP systeem.

Bestelvoorwaarden
Kan een specifieke b2b klant bij jouw bedrijf op rekening betalen? Zo ja: tot welk bedrag? Wat zijn de specifieke verzendopties bij het afleveradres van deze klant? En wat is de verwachte levertijd? In andere woorden: wat zijn de specifieke bestelvoorwaarden voor je klant?

De rol van het ERP
Ook deze data zijn in het ERP system opgeslagen. Met een geïntegreerde e-commerce oplossing kun je al deze klant-specifieke informatie direct bekijken. Alle benodigde informatie, zoals klant-specifieke prijzen, worden bovendien in real time in je webshop getoond. Op deze manier weten je klanten exact wat ze van je kunnen verwachten, zoals levertijden- en kosten.

Bestelgeschiedenis
Bedrijven plaatsen hun orders bij hun leverancier doorgaans op regelmatige basis. In veel gevallen betreft het dezelfde producten, die moeten namelijk steeds opnieuw worden aangevuld. Dat maakt een persoonlijke bestelgeschiedenis een belangrijke bron van informatie voor bedrijven, zeker in vergelijking met een b2c klant.

De rol van het ERP
De bestelgeschiedenis van ‘offline orders’ werd altijd al in het ERP systeem opgeslagen. Bij het opzetten van een geïntegreerde e-commerce oplossing worden alle orders, zowel offline als online, in het overzicht van de webshop gezet, zonder dat dat extra werk oplevert. Je klant kan bekijken wat hij de vorige keer heeft besteld en bovendien met één klik op de knop dezelfde order opnieuw plaatsen.

Alle informatie die je als b2b bedrijf nodig hebt staat al opgeslagen in het ERP systeem. Met een e-commerce oplossing die in je ERP is geïntegreerd kun je de kracht van je ERP volledig benutten. Probeer bij je volgende Google-sessie eens de zoekterm ‘e-commerce’ te combineren met ‘b2b’ en de naam van je ERP systeem: b2b e-commerce Sap, bijvoorbeeld. Op deze manier krijg je gegarandeerd een lijst met relevante zoekresultaten. Happy Googling!

Wil je meer weten over b2b e-commerce en de verschillen met b2c e-commerce? Lees verder in deze factsheet!

Michiel Schipperus

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/b2b is een toonaangevend kennisplatform voor marketeers die op de hoogte willen blijven van de nieuwste trends, inzichten en nieuwsberichten binnen de marketing tussen bedrijven.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken