BNO Piet Zwart Prijs 2021 naar Hella Jongerius

BNO Piet Zwart Prijs 2021 naar Hella Jongerius
 • Design
 • 15 okt 2021 @ 09:06
 • 20523 x gelezen
 • Link
 • Nanny Kuilboer
  Nanny Kuilboer

  redactie MarketingTribune
  BBP Media - MarketingTribune
 • Designawards

Ontwerper Hella Jongerius heeft de BNO Piet Zwart Prijs 2021 gewonnen. Dit vanwege haar uitzonderlijke staat van dienst en haar betekenis voor huidige en volgende generaties ontwerpers.

Foto: Hella Jongerius bij haar solo-expositie Woven Cosmos in de Gropius Bau, 2021; fotografie: Laura Fiorio

De jury van de BNO Piet Zwart Prijs ‘heeft grote bewondering voor de manier waarop Hella Jongerius (1963) onderzoekt, experimenteert, grenzen verlegt en voortdurend blijft pionieren. Eigengereid volgt zij zowel culturele als commerciële paden, of baant die waar nodig. Ook haar eigen praktijk heeft ze een aantal keren opnieuw uitgevonden: begonnen als individueel opererende ontwerper zette ze vervolgens een ontwerpbureau op, om daarna te kiezen voor een internationaal verspreid netwerk van ontwerpers die werken onder haar leiding.’
Jongerius werkt(e) voor internationale merken zoals Ikea, Vitra, KLM, Danskina, Maharam en Artek. Na haar studie aan de Design Academy Eindhoven (destijds AIVE) viel ze op met haar ontwerpen in ongebruikelijke materialen, zoals de Soft Urn en een zachte flexibele wasbak. In 1993 richtte ze haar eigen studio Jongeriuslab op. In 2009 verplaatste ze haar ontwerpstudio naar Berlijn, waar ze nog steeds woont en werkt.

Woven Windows en Frog Table; fotografie: Laura Fiorio

BNO Piet Zwart Prijs
De BNO Piet Zwart Prijs is een eervolle onderscheiding voor een ontwerper die van grote betekenis is voor het vakgebied en een voorbeeld is voor nieuwe generaties ontwerpers. Alle erkende ontwerpdisciplines die belangrijk zijn voor het aanzien en de ontwikkeling van het ontwerpvak komen in aanmerking. De BNO Piet Zwart Prijs wordt eens in de twee jaar toegekend. Hoewel de bekendmaking tijdens de Dutch Design Week plaatsvindt, waar ook de expositie met alle andere Dutch Design Awards is te zien, zal de prijs pas in het voorjaar van 2022 echt worden uitgereikt tijdens een speciaal aan Hella Jongerius gewijd inhoudelijk event.
Tussen 1983 en 2019 is de prijs achtereenvolgens uitgereikt aan: Friso Kramer, Jan van Toorn, Wim Crouwel, Eva Besnyö, Nel Verschuuren, Jan Bons, Bruno Ninaber van Eyben, Gert Dumbar, Willem Diepraam, Marijke van der Wijst, Gerard Unger, Ulf Moritz, Paul Mijksenaar, ontwerpstudio Lust en Frans Bevers.
De jury voor de BNO Piet Zwart Prijs 2021 bestaat uit Timo de Rijk (juryvoorzitter), Pieke Bergmans, Gert Franke, Joost Grootens, Ed van Hinte en Shahar Livne. Madeleine van Lennep (directeur BNO) is secretaris.


Morgen begint de Dutch Design Week in Eindhoven. Het grootste designevenement van Noord-Europa presenteert werk en concepten van ruim 2.000 ontwerpers aan meer dan 350.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Lees hier het programma. Dutch Digital Design organiseert DDW Talks tijdens Dutch Design Week.

Nanny Kuilboer

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/design biedt marketeers, communicatieprofessionals en designers nieuws, informatie en praktijkverhalen over en visies op design in het algemeen, maar richt zich met name op packaging-, corporate-, online- en product design.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken