'Shoppers bereiken voor minder dan 1 cent per contact'

'Shoppers bereiken voor minder dan 1 cent per contact'
 • Food-en-retail
 • 6 jun 2019 @ 10:53
 • 13990 x gelezen
 • Link
 • Hugo Schrameyer
  Hugo Schrameyer

  journalist en redactie-adviseur
  MarketingTribune
 • ActivatieInnovatie

Het mobieltje krijgt een volledig nieuwe rol in het wapenarsenaal van de marketeer. Op basis van precision targeting zijn anonieme, maar unieke devices te benaderen met specifiek afgestemde signalen op specifieke locaties.

Het fenomeen is nog relatief onbekend in Nederland. En daarom is het ook des te nuttiger dat Robbert van Loon van shopperactivatiebureau Bureau Basket en Dolf Hoogwerf van AdReal, aanbieder van precision targeting, gezamenlijk een presentatie hierover verzorgen op ons eerstvolgende Shopper Markting Update Live!-event, dat voor donderdag 13 juni staat geprogrammeerd in Houten. Laatst nog kwamen ze op deze site in het nieuws met hun mobile marketing-plannen.

Korte introductie

En een korte inleiding voor wie nog onbekend is met de techniek: elke mobiele telefoon – en dus zijn gebruiker – sleept een dataspoor achter zich aan. In combinatie met specifieke, digitale technieken valt zo precies uit te peilen waar gebruikers zijn. In combinatie met gebruikersprofielen kun je daar prachtige dingen met doen door shoppers real time of achteraf te benaderen met gerichte in-app advertenties, coupons of acties. In deze context wordt ook wel gesproken over footfall-campagnes, waarbij wordt gemeten hoeveel van de bereikte klanten naar de fysieke of online winkel zijn gegaan.

Robbert, volgende week je inleiding, kun je al een tipje van de sluier oplichten?

Robbert van Loon: ‘Mobile marketing is nog een relatief nieuw fenomeen, dus ik ga ook een toelichting geven op de achterliggende technologie. Veel mensen vinden het nog best eng. Ze vragen zich af of ze hiermee extra bespied raken. En klopt dat eigenlijk allemaal met de huidige strenge privacywetgeving? Daarbij geldt dat je geen afzonderlijke mensen volgt, maar anonieme mobieltje.’

Is dat niet een kwestie van interpretatie. Want eigenlijk volg je geen smartphones, maar de drager ervan.

‘Je moet er in ieder geval niet te ingewikkeld over doen. Als ik online naar voetbalschoenen zoek, dan kom ik weken erna nog allerlei voetbalschoenen-aanbiedingen tegen op websites die ik bezoek. Wat deze techniek eigenlijk doet, zijn mobiele cookies beschikbaar maken afhankelijk van mijn gedrag als shopper. Ik ga op jullie Live!-event aan de hand van praktijkcases duidelijk maken hoe dat nu werkt. Als ik een roadshow of winkel heb bezocht, dan kan zich dat later vertalen in de verrijking met een relevante mobiele promotie. Bovendien kan dat zeer scherp geprijsd. Je kunt shoppers bereiken voor minder dan 1 cent per contact. Met het uitdelen van een sample gaat dat echt niet lukken.’

Als consument hebben we nog amper ervaring met deze technologie. Wat verwacht je, hoe gaan mensen daarop reageren. Voelen ze zich bespied?

‘Consumenten staan eigenlijk altijd wel open voor een aantrekkelijke korting. Als je in aanraking bent geweest met een samplingactie, en je krijgt een week later een kortingvoucher op je mobieltje gepresenteerd, dan is dat absoluut welkom. Voorbeeld: als je weet aan wie je een Sportlife-sample hebt gegeven, en je laat hen deze week zien waar Sportlife in de aanbieding is, dan is daar best belangstelling voor. Het ligt er ook een beetje aan hoe je de actie brengt. Als je een deze week een winkel bezoekt, en je krijg de week erop meteen een kortingvoucher, dan kan dat behoorlijk agressief overkomen. Net zoals online cookies op internet. Je wilt ook niet op elke site een voetbalschoen-aanbieding tegenkomen omdat je de week ervoor naar voetbalschoenen hebt gezocht.’

Ik schreef in het vorige bericht dat anonieme mobieltjes tot op straatniveau zijn te herkennen. Dat is ondertussen preciezer, begrijp ik?

‘Ja, door gebruik van verschillende technieken, kun je mobieltje tot op meterniveau herkennen. Het gaat om gps-technieken, maar ook om gsm, apps en wifi. Je kunt daarmee zien of de consument in de buurt komt van een winkel, maar je kunt ook zien of die daadwerkelijk over de drempel is gestapt.’

Shopper Marketing Update Live!

Datum: donderdag 13 juni

Locatie: Joinn! in Houten, gemakkelijk bereikbaar met auto en OV

Lezers van MarketingTribune/Shopper Marketing Update kunnen zich aanmelden via deze link.

 

 

Hugo Schrameyer

Laatste reacties

ISMI

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken