Onderzoek Mediabrands naar veranderend gedrag Nederlanders

Onderzoek Mediabrands naar veranderend gedrag Nederlanders
 • Media
 • 9 apr 2020 @ 11:06
 • 16455 x gelezen
 • Link
 • Sjaak Hoogkamer
  Sjaak Hoogkamer

  hoofdredacteur
  MarketingTribune
 • Onderzoek

Mediabrands (de holding van Initiative, Reprise, Thrive, UM en YUNE) peilt waar Nederland staat en onderzocht hoe de bevolking zich staande houdt.

Het onderzoek betrof onderwerpen zoals thuiswerken, coronastress, vertrouwen in overheid en journalistiek, koopgedrag, acceptatie van de crisismaatregelen en reclame en media.

Waar staat Nederland nu?

Mediabrands heeft onder meer dan duizend Nederlanders onderzoek gedaan naar het veranderend gedrag de afgelopen week ten opzichte van voor deze crisis. Van de 56% Nederlanders die momenteel werken, werkt 34% nu thuis en dat lijkt een flinke groep te bevallen. Nu al geeft 18% aan dit ook in de toekomst vaker te blijven doen. Het meest mist men de gezelligheid van collega’s en de grootste uitdaging is de combinatie met de zorg voor kinderen.

Nederlanders hebben zich massaal neergelegd bij de nieuwe situatie, een grote meerderheid volgt de maatregelen van het RIVM en men beoordeelt de kwaliteit van leven in deze periode op een dikke voldoende (7).

De data wijst erop dat Nederlanders zich volop hebben aangepast. Nieuwsmedia worden continue gevolgd en jongeren kijken meer NPO1 dan ooit.

Streamingvideo diensten draaien overuren en sociaal contact verloopt (in volgorde van populariteit) via WhatsApp, Facebook, Facetime, Instagram en Skype. Naast het naar schermen kijken zijn veel mensen aan het schoonmaken, klussen, lezen, wandelen, slapen en in de tuin werken.

60 % van de vrouwen die aangeeft paniekaankopen te hebben gedaan, heeft Paracetamol gehamsterd. Pasta’s komen op plek twee en wc-papier op plek drie. Mannen hebben juist meer chips, water en alcoholische dranken gekocht dan vrouwen.

Waar we het met z’n allen over eens zijn: deze periode leert ons dat we best zonder veel zaken kunnen. 50% van Nederland geeft aan om na de coronacrisis minder geld aan overbodige dingen uit te geven. Jongeren geven aan met minder feestjes, uitgaan en festivals te kunnen leven. Ook thuisfitness is doorgebroken en 28% van de jongeren geven aan dit te blijven doen.

Saamhorigheid

Wat brengt het coronavirus ons nog meer? Allereerst saamhorigheid. We zijn zorgverleners massaal meer gaan waarderen, ouderen vooral. De houding ten opzichte van de overheid en politie is bij veel mensen ook positiever geworden. In mindere mate geldt dit voor onze houding ten opzichte van journalisten en media. De leeftijdsgroep 46-55 staat er het minst positief in.

Attente bedrijven mobiliseren zich, schieten te hulp en communiceren daarover. Dat wordt zeer op prijs gesteld. Door elke Nederlander (18-75) wordt het belang onderstreept dat bedrijven kunnen en zouden moeten helpen om de saamhorigheid te vergroten, door bijvoorbeeld initiatieven te ontplooien om ouderen/zwakkeren te helpen of mensen een hart onder de riem te steken. Ook zouden grote bedrijven de lokale ondernemers kunnen helpen. Opvallend dat vrouwen dit nog belangrijker vinden dan mannen. Er is dus werk aan de winkel voor adverteerders.

Tips

Per doelgroep leven er andere verwachtingen van adverteerders. Zo verwacht de één tips om het thuis leuker te maken en de ander ideeën om gezonder te leven. Adverteerders kunnen volop inspelen op deze behoeften en daarmee ook werken aan een sterker merkimago en hogere maatschappelijke relevantie.

Volop kansen voor nieuwe conceptontwikkeling en verdieping van de merkpositionering.

De crisistijd is overigens géén goed moment voor twee soorten reclames: vakanties (te pijnlijk) en stapelkortingen (of andere verwijzingen naar hamsteren). Vooral ouderen zijn hier kritisch op. Aan overige reclamevormen storen Nederlanders zich momenteel niet of nauwelijks meer dan anders.

Sjaak Hoogkamer

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken