Explosieve stijging boekwebshops

Explosieve stijging boekwebshops
 • Online
 • 5 mrt 2021 @ 09:48
 • 10881 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • WinkelenMarketing

Uit cijfers van dataspecialist BoldData blijkt dat het aantal fysieke boekwinkels sinds 2014 met 13% is gedaald. Het aantal webshops in boeken steeg explosief: 210% sinds 2014.

Nu de boekwinkels dicht zijn, wordt de Boekenweek voor het eerst in 75 jaar verplaatst naar de zomer. In plaats daarvan vindt volgende week ‘Het Voorwoord van de Boekenweek’ plaats. Dataspecialist BoldData onderzocht hoe het is gesteld met het aantal boekwinkels in Nederland in deze zware tijden. Uit de verse cijfers blijkt dat het aantal fysieke boekwinkels sinds 2014 met 13% is gedaald. Het aantal webshops in boeken steeg explosief: 210% sinds 2014.

Boekwinkels hebben het zwaar. Consumenten kopen al jaren steeds meer online en nu richt ook corona flinke schade aan. Dat zien we terug in de cijfers. Sinds 2014 is het aantal fysieke boekwinkels met 13% afgenomen: van 755 naar 660. Het afgelopen jaar sloten 5 winkels hun deuren. Ook de toekomst ziet er niet rooskleurig uit. Anne Schroën, directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond, stelde vorig jaar al dat een op de drie boekhandels gaat omvallen.

Grootste afname in Groningen
De grootste afname is te zien in de Noordelijke provincies. In Friesland daalde het aantal boekwinkels sinds 2014 met 22%: van 45 naar 35. In Groningen was dit zelfs 40%: in 2021 kunnen Groningse boekenwurmen nog maar terecht bij 15 winkels. Ook het aantal boekwinkels in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland daalde fors met 15%.

2020: grootste toename online boekwinkels ooit
Het is geen verrassing dat het aantal online boekwinkels een spectaculaire vlucht heeft genomen. In 2014 stonden er nog 560 ondernemingen geregistreerd als ‘webshop in boeken’ bij de KvK. Nu zijn dat er alweer 1.353: een stijging van 210%. Afgelopen coronajaar zorgde voor de grootste toename ooit: het aantal webshops in boeken steeg met 280. Een toename van 26%.
(PvWK, foto: Tuur Tisseghem / Pexels)

Over BoldData
'We zijn wereldwijd marktleider in het leveren van maatwerk databases.  Met onze wereldwijde database van 287+ bedrijven hebben we meer dan 2.000 klanten geholpen met statistiek, onderzoek en CRM. Het complete rapport met statistieken kun je hier vinden.'

(bron: BoldData)

Peter van Woensel Kooy

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events

Whitepapers


 • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken