[Mijn marketing] Daantje Dammers: ‘Philips is nu van grote waarde’

[Mijn marketing] Daantje Dammers: ‘Philips is nu van grote waarde’
 • Algemeen
 • 6 apr 2020 @ 10:51
 • 16968 x gelezen
 • Link
 • Lucas Boon
  Lucas Boon

  redacteur
  BBP Media - MarketingTribune
 • PersonaliaMarketing

Daantje Dammers (31) is managing director van reclamebureau Natwerk. Begin dit jaar deed ze aan meerdere pitches mee. 'Bureaus lijken voor merken soms inwisselbaar; als het even niet meezit, schrijven ze een pitch uit.'

Corona

Het is zeker ook een pittige tijd voor de reclame-industrie. Sommige merken beslissen juist om nu te communiceren, andere zetten alles on hold. Daarnaast is produceren nu een uitdaging en het festivalseizoen staat op losse schroeven.

Initiatief

Ready2Help van het Rode Kruis vind ik een mooi corona-initiatief. Met een netwerk van ruim 80.000 burgerhulpverleners die in heel Nederland in actie komen. Met Natwerk hebben wij in drie dagen tijd de campagne 'Let een beetje op elkaar' geproduceerd: te zien op grote billboards in onder meer Amsterdam en Rotterdam. Daarnaast vind ik alle kleinere initiatieven zoals mensen die buiten bij de verzorgingstehuizen muziek spelen of het steunen van de lokale winkels in de buurt ook ontzettend goed.

Merk

Mijn favoriete merk is Dove. Dit gebruik ik al zeker twintig jaar dagelijks, ik kan niet zonder. Niet alleen vanwege de campagnes, maar door de continuïteit van goede kwaliteitsproducten en het behoud van het assortiment. Daarnaast vind ik op dit moment Philips het mooiste merk van Nederland. Zij houden zich nu bezig met het ontwikkelen van producten die er écht toe doen en stagneren zelfs bewust de fabricage van hun andere producten. Na de crisis verdient Philips een campagne die duidelijk maakt dat het merk van grote waarde is voor Nederland én de rest van de wereld.

Campagne

In deze coronatijd verschijnen er veel campagnes van verschillende merken. Knap hoe snel iedereen dit voor elkaar krijgt. Ik hou van dit soort snelle processen. De campagne van ASR vind ik by far de beste. Rekening houdend met het feit dat producties momenteel lastig te realiseren zijn, is dit merk er toch in geslaagd een kwalitatieve campagne neer te zetten. Aansluitend op hun campagne 'Dit is de tijd van doen' en vertaald naar 'Nederland doet het'. Want we kunnen in deze tijd ook iets doen door niets te doen. En vergeet het mooie liedje niet.

Prijs

Vanuit Natwerk hebben wij heel bewust nooit ingezonden voor een reclameprijs. Het zijn prijzen waar je alleen voor in aanmerking komt als je inzendt voor hoge bedragen en waar veel zichtbaarheid het ook nog eens wint van initiatieven die zeker zo sterk waren, maar in verband met het ontbreken van mediabudget minder bereik hebben. Wij zien dagelijks dat onze creativiteit invloed heeft op de effectiviteit van merken. Fantastisch, maar toch zenden we nog niet in voor de Effie. Natuurlijk twijfelen we daar weleens over, omdat jammer genoeg dergelijke prijzen in Nederland sterk gelden als bewijs dat wat je doet ook werkt.

Bureau

Sinds een aantal jaar hebben we zeer goede lijntjes met Jung von Matt; hun visie op het vak sluit precies aan op die van Natwerk. Vorig jaar ben ik met Frank de Ruwe (oprichter Natwerk, red.) naar een van hun vestigingen in Hamburg afgereisd. Ik was onder de indruk dat zo'n groot bureau nog steeds onafhankelijk is, jong talent aan zich weet te binden en creativiteit nog altijd als basis heeft.

Marketeer

Mijn favoriete marketeers zijn Philippe Vorst en Joost Geurtsen van New York Pizza. Al bijna dertig jaar toont dit merk lef en zoekt het de grenzen op. Dat vind ik knap. Daarnaast bewonder ik Boukje Taphoorn van Bol.com; dit merk snapt echt hoe het met de doelgroep moet communiceren, heeft een eigen tone of voice en durft op gezette tijden voor opvallende content te kiezen. Internationaal denk ik direct aan Lynsey Woods van Carlsberg, vanwege de campagne 'Probably not the best beer in the world so we changed it'. Waanzinnig.

Ergernis

Ik erger me aan de hoeveelheid pitches -begin van het jaar zaten wij er al in tien- en het niet loyaal zijn van merken aan bureaus. We lijken soms als bureau inwisselbaar: moeten de meest dichtgetimmerde voorwaarden en overeenkomsten tekenen en als het even niet meezit, schrijven ze een pitch uit. Ik kan soms mijn oren niet geloven. Gelukkig hebben wij een reeks trouwe opdrachtgevers die al jaren met ons samenwerken en die ook inzien dat je een merk pas echt kunt bouwen vanuit een partnership, vertrouwen en niet te vergeten continuïteit. En als het dan toch een eenmalig project is, zorg dan voor transparantie en goede afspraken die voor beide partijen werkbaar zijn.

Diversity

De discussie rondom diversity op de werkvloer heeft voor mij nooit een rol gespeeld en ik heb het me ook zeker nooit in de weg laten staan. Onbewust overigens. Misschien ben ik er blind voor, maar ik heb me nooit kunnen voorstellen dat er keuzes gemaakt worden op basis van sekse, geaardheid, afkomst, ras of huidskleur. Dat we er soms bij bedrijven nog over moeten praten of kunnen stellen dat we 'een goede weg zijn ingeslagen' vind ik van de zotte, dit hoort zo fucking normaal te zijn. Het mag gewoon geen rol spelen.

Podcast

Ik ben een groot podcast-fan en luister dagelijks op meerdere momenten. Met 'Met Het Oog Op Morgen' blijf ik dagelijks op de hoogte van het nieuws. Borrelpraat om te luisteren naar gezellige feitjes en mijn wekelijkse dosis penoze input is De Willem Podcast. Dat laatste onderwerp is echt mijn guilty pleasure.

Magazine

Op zaterdag lees ik de PS (Parool, red.) en Volkskrant Magazine. Verder alleen op het strand of tijdens vakanties ter ontspanning. Dat gaat van Linda, naar de Party tot de Panorama. Lekker inhoudsloos doorbladeren.

Uitdaging

Mijn persoonlijke uitdaging ligt uiteraard in het managen van Natwerk. We zijn echt lekker bezig met elkaar en toch zie ik nog altijd veel kansen en verbetering. Ook in mijn persoonlijke groei en kunde. De perfecte balans in het beste werk maken voor onze opdrachtgevers versus een team dat iedere dag met zin naar werk fietst en blij wordt van werken bij Natwerk. Dát wil ik.

Misverstand

Het is een misverstand dat reclame een makkelijk of oppervlakkig vak is. Praatje plaatje. Dat is het absoluut niet. Je redt er dan wel geen levens mee -wij roepen regelmatig op kantoor: geen stress, er gaat niemand dood!- maar als je het goed doet, bouw je met goede marketeers aan sterke merken en maak je het leven een stukje beter én leuker. Dat is heel veel waard.

In Mijn Marketing vragen we vakgenoten naar hun marketingfavorieten, ergernissen en uitdagingen. De rubriek verschijnt iedere maandag en donderdag online. 

Lees ook: 

Herbert van Hoogdalem: 'Diversity-discussie is beetje onzin'

Patritia Pahladsingh: 'We maken meer dan alleen spotjes'

Christiaan Ruesink: 'Marketeer, stap uit je bubbel'

Kyra Roest: 'Met merkbouwers per trein naar Cannes'

Christian van Santen: 'Complexiteit marketing neemt toe'

Mirjam van den Broeke: 'Vooralsnog heb ik het druk'

Marnix Tiggeloven: 'We kunnen wel tegen een stootje'

Annemieke Deering: 'Het werk loopt volop door'

Maurice Seleky: 'Op gepaste wijze zichtbaar blijven'

Lucas Boon

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events

Whitepapers


 • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken