Ilse van Loon van Stoov: 'Zo zonde om te zien dat van merken soms niets meer overblijft dan een lege huls'

Ilse van Loon van Stoov: 'Zo zonde om te zien dat van merken soms niets meer overblijft dan een lege huls'
 • Food-en-retail
 • 11 aug 2022 @ 08:00
 • Link
 • Nanny Kuilboer
  Nanny Kuilboer

  Redacteur
  BBP Media - MarketingTribune
 • RetailProductdesignMarketing

Ilse van Loon is Head of Brand & Communications bij Stoov. Het Nederlandse Stoov werd opgericht in 2014 en ontwerpt en produceert kussens met infraroodverwarming. Voor de rubriek ‘Mijn Marketing’ reageert zij op een aantal steekwoorden.

ACHTERGROND
Ik hou me bezig met de ontwikkeling en groei van het merk Stoov. Met mijn achtergrond in advertising, marketing, branding en design - aan zowel bureau-als adverteerderskant en voornamelijk in retail - pas ik nu mijn kennis en passie binnen dit vakgebied toe op een nieuwe categorie die aangevoerd wordt door Stoov.

UITLEGGEN
Er zijn weinig geheimen in de wereld van marketing en branding, maar vaak moet je nog wel uitleggen dat het toch echt en alleen om de klant draait. Stap eens in zijn schoenen. Die klant is ook maar een mens en is waarschijnlijk gewoon je buurman, vriend of familie.

CORONA
In tijden van corona hebben veel consumenten zich gericht op producten bestemd voor in en om het huis. Laten onze warmtekussens nu precies in die behoefte kunnen voorzien. De verkoop van onze kussens liep tijdens corona dus lekker door en daar zijn we erg blij mee. Onze marketing was destijds vooral gericht op online performance. Online is een ideaal te sturen kanaal, waardoor we dicht op de bal zaten qua marketing en het meten van de effecten hiervan. We hebben dus eigenlijk juist veel kunnen leren in die periode, omdat veel mensen ons in die tijd nog steeds wisten te vinden.

TROTS
Ik heb veel mooie dingen mogen doen binnen dit vak, heb veel geleerd en veel bijzondere mensen ontmoet. Daar ben ik al behoorlijk trots op. Maar nu ben ik vooral trots op wat we doen met Stoov, een eigenwijze, lerende scale-up met een duurzame missie, die het toch maar aandurft om bijvoorbeeld een groot Duits tv-programma te sponsoren en daarmee enorme groei in merkbekendheid weet te genereren. We zijn nog maar sinds Q4 van vorig jaar ook campagne aan het voeren op tv, in print en OOH. Dat heeft een positief effect op onze traffic en sales. In onderzoeken zien we ondertussen awareness, consideratie en voorkeur toenemen in zowel Nederland als Duitsland. Dat is natuurlijk erg fijn om te zien. En ik ben er dus trots op dat we dat met een relatief klein team voor elkaar hebben gekregen in een korte tijd.

STAPJE TERUG
Blundertje? Zakelijk gezien… Ik denk het moment in mijn carrière waarop ik dacht dat ik beter een stapje terug kon doen in functie, voor de rust in mijn hoofd en voor ons jonge gezin. Die stap terug gaf achteraf juist nog veel meer onrust - en frustratie - omdat ik daardoor niet deed waar ik goed in ben en dus geen voldoening kreeg uit mijn baan.

BEROEPSDEFORMATIE
Wij kijken thuis heel kritisch naar commercials op tv, beroepsdeformatie. Wat is leuk? Weinig commercials op tv spreken me eerlijk gezegd écht aan of raken me als consument. Toch worden er wel goede dingen gemaakt. Wat ik recent wel echt een toffe film vond is die van G-Star Raw, The Rythm of Denim, met die dansers. Heerlijk, daar wordt echt iets voor uit de kast getrokken qua productie en het resulteert in een inspirerende brand film. Ik zie dan direct voor me hoe de creatieven achter dit idee ervan genieten dat hun idee tot leven komt.
 ERGERNIS
Die commercial van Almhof, man, man. Hoe hebben ze die meiden zo gek kunnen krijgen?

VOELBAAR
Goede marketing moet een uitgekiende mix zijn: het toepassen van wat je leert van je doelgroep (inzichten), wat je ziet gebeuren in de markt, consumentengedrag, concurrentie, mediakanalen (data) en de inzet van specialisten (kennis) op het juiste moment. Wanneer je ervoor zorgt dat zaken schaalbaar en wendbaar blijven, kun je blijven bouwen en groeien. Dus ja, goede marketing is voor mij marketing waar groei echt waarneembaar en bijna voelbaar is binnen alle facetten van het bedrijf. Zo krijg je namelijk ook nog eens je hele organisatie mee op diezelfde golflengte.

LEGE HULS
Marketing an sich kan me niet frustreren, maar de toepassing kan me soms wel verbazen. Zo zonde om te zien dat van merken soms niets meer overblijft dan een lege huls. Dat heeft natuurlijk zijn redenen, maar voor een merkbouwer kan dat frustrerend zijn.

UITDAGING
‘Vind er zelf ook wat van’. Klinkt misschien te simpel, maar het is echt zo. Vind zelf ook iets van de markt, het product, je plan, je inzicht, je nieuwsbrief, je social post en je presentatie. In een wereld die bruist van de ‘bewezen’ marketingtheorieën ligt de verleiding op de loer om daar blind op te varen. Maar het vergt nog steeds eigen inzicht om die theorieën toe te passen op jouw merk. Bovendien wordt de wereld daar toch alleen maar spannender van? Leuk juist, jouw visie of ‘eigen-gemaakte’ theorie van Ritson en tof; jouw twist aan de principes van Cialdini. Blijf trouw aan jezelf. Misschien voor meer mensen wel een uitdaging 😉

SOCKMONSTER
Vanuit marketingperspectief heb ik wel een lange lijst van merken waarvan ik vind dat ze het slim doen of die ik mooi vind om te volgen. Privé gezien? Op dit moment val ik voor die nu nog kleinere, stoere merken, de start-ups die de wereld een beetje opschudden en aan het denken zetten, met een eigenwijze propositie of een sympathieke maar ambitieuze missie.
Schering & Inslag bijvoorbeeld. Briljant beddengoed in maar één kleur: wit. Ik vind ook eigenlijk dat ze het daarbij moeten laten, één kleur, één ding heel goed doen. Stoer toch binnen de categorie met merken die veel meer budget hebben?
Of A-dam, zo’n merk dat me triggert, terwijl ik het product nog niet eens heb gebruikt. Ken je het sockmonster van A-dam? Koop een paar van die sokken, dan weet je het 😉

En Seepje, heel tof en slim hoe ze dat hebben gedaan met het vrijgeven van hun receptuur.
En dit zijn alleen nog de Nederlandse merken die het verschil willen maken.

MEDIACONSUMPTIE
Ik luister soms nog naar de radio als ik in de auto zit, maar de zenders hebben het allang afgelegd tegen de podcasts, SoundCloud en Spotify. Dus daar ben ik te bereiken. Hetzelfde geldt voor tv; meer apps dan kanalen. En doe mij dan maar een HBO of een Videoland om zo heel af en toe een serie in een keer uit te kunnen kijken.

Ben je werkzaam in marketing en wil je ook graag meedoen aan deze rubriek? Mail dan naar nanny@marketingtribune.nl. Iemand voordragen die perfect is voor deze rubriek kan ook natuurlijk!

Lees ook:
Bojan Brkić van AutoScout24
Sander van Gelderen van Effectory
Lena Knoerzer van Fairtrade Original
Niels Uiterdijk van Inepro
Karin de Koning van Beiersdorf
Art van der Vorm van Hansgrohe
Steffie van der Velde van Luxaflex
Maura van Styrum van Livekindly Collective​
Melanie Koning van Grolsch
Thomas Luberti van Wijnvoordeel
Marthijn van Oostveen van Houtwarenhuis
Ruby Lee van Hoorn van Lush
Tim Geelen van The Coca-Cola Company
Charlotte Paulus van Talk360
Zoë Snijder van Hooghoudt​
Madelon Altena-Bogers van Etos​
Michiel van Elk van Sublime​
Patricia van Heffen van Do It Organic​
Laurens Miedema van Gamma
Elke Schroevers van Organto
Roelijne Peters van Meetic-Group/Lexa
Ralph Rijks van Zalando
Liane Lens van Unox

Margaret Kreuger van T-Mobile
Akram Bouadli van Keune Haircosmetics

Nanny Kuilboer

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken