Vervoerregio Amsterdam start verkeerscampagne 'Met elkaar overweg'

Vervoerregio Amsterdam start verkeerscampagne 'Met elkaar overweg'
  • Algemeen
  • 8 jun 2023 @ 13:05
  • Link
  • Michiel van Zaane
    Michiel van Zaane

    Allround Redacteur
    BBP Media
  • Geen tag

Vervoerregio Amsterdam heeft, voor het tweede jaar op rij, de campagne ‘Met elkaar overweg’ gelanceerd. Aanleiding voor de campagne is de toenemende drukte en diversiteit van vervoermiddelen, die met verschillende snelheden langs elkaar bewegen.

De campagne, die loopt in juni en juli 2023 in alle 14 gemeenten van de Vervoerregio Amsterdam, is speciaal ontwikkeld om verkeersdeelnemers te stimuleren om rekening met elkaar te houden. Gerard Slegers (vicevoorzitter bestuur Vervoerregio Amsterdam) onderstreept het belang van deze campagne: ‘We werken constant aan een zo goed mogelijke infrastructuur, maar dat alleen is niet voldoende voor veilig verkeer op de weg. Op sommige punten is het simpelweg te druk. We zien steeds meer diversiteit in vervoermiddelen die in verschillende snelheden op dezelfde wegen en paden rijden. Dit vraagt om meer rekening te houden met elkaar. Meer geduld op te brengen. Alleen zo kunnen we ongelukken voorkomen.’

Startschot
Op het plein van basisschool Kawama in Purmerend gaven drie leerlingen uit groep 8 het startschot voor de BMX-show van BMX-atleet Dez Maarsen. Hij liet zien hoe je je soepel kunt bewegen in het verkeer, ook bij weinig ruimte op de weg. Maarssen: ‘Wat ik doe is natuurlijk niet iets wat een normale verkeersdeelnemer moet proberen op de weg. Ik zie mijn fiets als verlengstuk van mijn lichaam, ik moet als het ware één zijn met mijn fiets. Deze campagne krijgt van mij een vette plus. Deelnemen aan het verkeer vraagt ook een vorm van concentratie en controle over wat je doet op je vervoermiddel, net zo goed als wat ik in mijn shows laat zien.’

Belang
De drukte en sociaal gedrag op de weg leeft sterk onder de inwoners van Vervoerregio Amsterdam, zo blijkt uit een recente bevraging onder ruim vijfhonderd inwoners. 9 op de 10 inwoners geven aan dat ze ‘rekening houden met elkaar op de weg’ en ‘elkaar voldoende ruimte geven’ belangrijke thema’s vinden. Toch lukt het niet altijd om sociaal gedrag op de weg te vertonen. Stress, haast en drukte op de weg zijn redenen voor inwoners om zich soms minder sociaal in het verkeer te gedragen. Juist dan is het belangrijk rekening te houden met de behoeftes van anderen in het verkeer. De ‘Met elkaar overweg’-campagne maakt mensen hiervan bewust. Om het zo voor iedereen prettiger en veiliger te maken.

Concrete oproep
De campagne roept mensen op om juist op drukke momenten extra scherp zijn en hun gedrag aan te passen. We geven 5 tips om sociaal, veilig en relaxt aan het verkeer deel te nemen, ook bij drukte op de weg:

1.            Houd voldoende afstand tot anderen

2.            Wacht even met inhalen totdat je voldoende ruimte hebt

3.            Geef aan wat je gaat doen. Steek bijvoorbeeld je hand uit als je wilt afslaan

4.            Neem de tijd voor je reis en laat je niet gek maken als je een keer te laat komt

5.            Wees vriendelijk naar andere verkeersdeelnemers. Positiviteit is besmettelijk!

Michiel van Zaane

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken