Jasper van Loenen en Rosa Menkman winnaars Crypto Design Challenge

Jasper van Loenen en Rosa Menkman winnaars Crypto Design Challenge
 • Design
 • 7 okt 2015 @ 12:00
 • Link
 • Redactie Design
  Redactie Design

  Redactie
  MarketingTribune
 • DesignawardsKunst & Cultuur

MOTI (Museum of The Image) maakte op 3 oktober de prijswinnaars bekend van de Crypto Design Challenge. De uitreiking vond plaats tijdens de vernissage van de tentoonstelling Design my Privacy in Breda. Alle 14 genomineerden zijn opgenomen in de tentoonstelling en te bezichtigen voor publiek. De jury heeft gekozen voor twee winnaars: Jasper van Loenen en Rosa Menkman.

Met de Crypto Design Challenge heeft MOTI designers en kunstenaars in Nederland en België opgeroepen nieuwe inspirerende plannen in te sturen die het versleutelen van digitale beelden en informatie toegankelijk maken. Het beveiligen van tekst en beeld is ingewikkeld en designers houden zich er nog niet of te weinig mee bezig. De oproep van MOTI moest daar verandering in brengen. Samen met meer dan 20 partners uit Nederland en België is de oproep verspreid en zijn er veel ideeën ingezonden. MOTI is van plan de Challenge jaarlijks te gaan organiseren, omdat het museum privacyissues hoog op de agenda zet als het gaat om uitdagingen in design.

Uit de vele inzendingen zijn de volgende projecten geselecteerd als finalisten:
Family Cryptography – Caitlin Berner & Jana Blom
DATTOO – Christina Yarashevich & Janne van Hooff
The Conditions of Privacy – Vera van de Seyp
The Black Vault – Joeri Woudstra
Page|Protest – Zineb Benassarou & Jorick de Quaasteniet
OneUp – Noami Naus
Crypto Typespecimen – Rafaël Henneberke
Web training collar – Jasper van Loenen
1km2_internet_vr-game – Freek Rutkens
Smell of Data – Leanne Wijnsma + Froukje Tan
Discreet Cosine Transform – Rosa Menkman
Network States – Monika Gruzite
The Consulate of Google – Roos Groothuizen
The Tracker’s Guide to the Cloud – Esther Weltevrede & Sabine Niederer

Prijswinnaars Crypto Design Challenge 2015
De jury van de eerste Crypto Design Challenge bestond uit Caroline Nevejan (onderzoeker en ontwerper), Brenno de Winter (onderzoeksjournalist gespecialiseerd in IT-beveiliging), Cees Meeuwis (voormalig directeur Telfort en voormalig Tweede Kamerlid), Roel Bergsma (CSO Macaw), Renny Ramakers (Directeur Droog Design) en Mieke Gerritzen (directeur MOTI). Uit de finalisten heeft de jury twee prijswinnaars uitgeroepen: Jasper van Loenen en Rosa Menkman.

Jasper van Loenen ontwikkelde voor de Crypto Design Challenge de Web Training Collar. Veel websites bieden hun gebruikers nog steeds alleen een onbeveiligde http-verbinding. Daarmee is de communicatie tussen de computer van de gebruiker en de server van de website gemakkelijk af te luisteren, met name via openbare Wi-Fi-netwerken. Met de Web Training Collar kunnen internetgebruikers het heft in eigen handen nemen. Bij elke onbeveiligde verbinding krijgt de gebruiker een lichte, maar hinderlijke stroomstoot toegediend. Op die manier kan men zichzelf door het Pavlov-effect trainen alleen nog websites te bezoeken via een beveiligde http-verbinding en dus zichzelf beter online beschermen.

Rosa Menkman diende een heel ander voorstel in. Met haar project Discrete Cosine Transform stelt zij de internetgebruiker in staat om informatie te versleutelen. Een succesvolle encryptie hangt niet alleen af van de mate van versleuteling, maar ook van zijn plaatsing. Met dit concept voor ogen ontwikkelde Menkman Discrete Cosine Transform. DCT gebruikt de esthetiek van de JPEG-compressie door de gehele boodschap als artefact of error te maskeren. De geheime boodschap is hierdoor alleen herkenbaar voor de DCT-geletterde lezer.

Tentoonstelling Design my Privacy
In de tentoonstelling Design my Privacy staan werken centraal die ingaan op kwesties omtrent online privacy en het beschermen van de persoonlijke (digitale) data. Naast enkele historische manieren van coderen, zoals de Enigmamachine, toont Design my Privacy ook verrassende hedendaagse methodes om je privacy te garanderen. Tevens zijn de beste inzendingen van de Crypto Design Challenge te zien. Design my Privacy toont werk van onder meer Willem Popelier, Mark Shepard, Ruben Pater, FRONT404, Maddy Varner for F.A.T., Heath Bunting, Joyce Overheul, Owen Mundy, Jeroen van Loon en Sander Veenhof.

De tentoonstelling Design my Privacy is tot en met 13 maart 2016 te bezichtigen in MOTI, Breda. 

Redactie Design

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

Laatste Nieuws


 • MarketingTribune.nl/design biedt marketeers, communicatieprofessionals en designers nieuws, informatie en praktijkverhalen over en visies op design in het algemeen, maar richt zich met name op packaging-, corporate-, online- en product design.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken