Crossmarks en Synergie presenteren Top 40 inspirerende retailers

Crossmarks en Synergie presenteren Top 40 inspirerende retailers
 • Food-en-retail
 • 22 mei 2019 @ 09:01
 • 13238 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • WinkelenFood

Crossmarks heeft in samenwerking met Synergie een onderzoek gedaan naar de meest inspirerende retailers van Nederland. Hier kunt u de winnaar en de gehele top 40 zien. Bij Ikea, Rituals, Dille&Kamille, Ici Paris en Bever kan de vlag uit.

Het onderzoek geeft aan wat ondervraagde klanten inspirerend vinden in retail, welke retailers inspireren en hoe zij dat doen.

Ikea is de meest inspirerende retailer van Nederland, zo blijkt uit dit onderzoek dat Crossmarks in samenwerking met Synergie heeft uitgevoerd. Het onderzoek wil blootleggen wat klanten inspirerend vinden in retail, welke retailers inspireren en hoe zij dat doen. De Zweedse meubelgigant steekt met kop en schouders boven de rest uit en weet de klant in alle aspecten te verrassen. Rituals en Dille & Kamille weten een knappe tweede en derde plaats te bemachtigen. Ici Paris XL en Bever eindigen in de top 5.

Inspireren zorgt voor succes
Uit de zogenoemde 'Inspirerende 40: Retaileditie' blijkt dat de meest inspirerende retailers van vandaag, de winnaars van morgen zijn. Ze overtuigen met hun retailformule en durven voorop te lopen. Inspiratie geeft energie en brengt mensen in beweging. En dat betaalt zich uit in succes. Uit onderzoek blijkt dat inspiratie een goede indicator is voor de business performance. Inspirerende retailers hebben loyalere klanten, meer betrokken medewerkers en een hogere NPS-score.

Ikea als onbetwiste winnaar
Ikea is de onbetwiste winnaar van de Inspirerende 40: Retaileditie, maar ook in de reguliere editie van de Inspirerende 40 organisaties, wordt de Zweedse woonwinkel door consumenten tot de meest inspirerende organisatie verkozen. Ikea zorgt er al 75 jaar voor dat iedereen zijn of haar huis kan inrichten volgens de laatste trends én voor een lage prijs. Het knappe is, dat zij dat op zo’n manier weten te doen dat het consumenten inspireert.

Vijf pijlers van inspiratie
De vraag is dan natuurlijk: wanneer vinden consumenten retailers inspirerend? Uit het onderzoek blijkt dat er vijf pijlers zijn die samen bepalen hoe inspirerend een retailer is. Deze pijlers zijn:
1. aanbod en assortiment,
2. winkelinrichting,
3. winkelervaring,
4. klantcontact
en
5. identiteit.

Alleen de meest inspirerende retailers lukt het volgens Crossmarks om de klant op iedere pijler te inspireren en daarmee het verschil te maken. Een belangrijke bevinding is dat om te kunnen inspireren de functionele pijlers essentiële voorwaarden zijn voor de retailformule. In consumententaal: ‘Hebben ze wat ik zoek en kan ik dat makkelijk vinden?’

'Eerst zorgen dat je aanbod & assortiment en je winkelinrichting inspirerend zijn. Pas als dit goed op orde is, kunnen retailers verder bouwen door de winkelervaring en het klantcontact te verbeteren. De pijler identiteit, helpt vervolgens om op een hoger niveau te inspireren. Door duidelijk te maken waar je voor staat, voor én achter de schermen, kun je als retailer echt uitblinken in inspiratie', meldt het onderzoek. 

Van verkoop naar verbinding
'De meest inspirerende retailers weten het verschil te maken door waarde toe te voegen in het leven van hun klanten. Dat maakt volgens de Inspirerende 40: Retaileditie het verschil in inspiratie. Het onderzoek naar de meest inspirerende retailers laat zien dat zij die zich puur focussen op het bieden van de laagste prijs ronduit slecht scoren. De meest inspirerende retailers kijken voorbij de transactie. Van verkoop naar verbinding. Inspirerende retailers hebben deze omslag in denken, weten te maken. Ze ontstijgen het product en durven echt van betekenis te zijn in het leven van hun klanten. Rituals zorgt ervoor dat heel Nederland een flesje douchegel cadeau geeft, Ikea maakt het zoeken naar de juiste meubels tot een dagje uit en Hunkemöller maakt een lingeriesetje tot iets wat elke vrouw in haar kast wil hebben. Door de totale formule niet alleen te richten op de aantrekkelijke verkoop, maar bovenal op het bieden van oplossingen in het leven van mensen, kunnen retailers meer inspireren.'

 


Link naar de hele Top 40 op pdf , klik hier

Achtergrond onderzoek
'De Inspirerende 40: Retaileditie is een onderzoek uitgevoerd door Crossmarks en Synergie. Het onderzoek legt bloot wat klanten inspirerend vinden in retail, welke retailers inspireren en hoe zij dat doen. Het levert een bijdrage aan het doorgronden van de retailwereld zoals we die vandaag kennen. De inzichten uit het onderzoek zijn bedoeld om retailers te inspireren om hun klanten te inspireren. Zo werken we samen aan een duurzame, rendabele en vooral inspirerende toekomst van retail.'

(bron: Crossmarks / Synergie)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

ISMI

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken