[onderzoek] Nederlandse markt product-abonnementen naar 2,4 miljard euro

[onderzoek] Nederlandse markt product-abonnementen naar 2,4 miljard euro
 • Food-en-retail
 • 26 okt 2021 @ 06:00
 • 22120 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • OnderzoekMarketing

De totale markt voor product abonnementen groeit in het komende jaar naar verwachting van €1,4 miljard naar €2,4 miljard. Nederlanders zijn het meest geïnteresseerd in een abonnement op thuisbezorgde dranken en voeding.

Dit blijkt uit Product Abonnementen, een grootschalig onderzoek van Multiscope naar abonnementen op fysieke producten onder bijna 3.500 Nederlanders. Niet meer naar de winkel, maar automatisch je favoriete product iedere week of maand thuisbezorgd. Voor steeds meer Nederlanders biedt deze service een uitkomst, zoals ook voorzien en uitgebreid behandeld in MarketingTribunes dossier 'Boxtoernooi'.

Markt stijgt naar €2,4 miljard
Naar verwachting komen er in het komende jaar 1,9 miljoen product abonnementen bij. Nederlanders sluiten 2,4 miljoen nieuwe product abonnementen af, maar zeggen er ook bijna een half miljoen op. Door de groei in het aantal abonnementen stijgt de markt met een waarde van €1 miljard. Daarmee komt de totale waarde van deze markt op €2,4 miljard.

Meeste interesse in dranken en voeding
De meeste interesse bij potentiële nieuwe abonnees gaat uit naar dranken en voedingswaren. Nederlanders zijn het meest geïnteresseerd in een abonnement op dranken zoals bier, wijn, gedistilleerd, melk of frisdrank (7%). Daarnaast is er interesse in maaltijdboxen (6%) of een periodieke levering van koffie (6%).

Kansen voor lokale aanbieders
Er is veel interesse in product abonnementen van partijen die deze momenteel nog niet aanbieden. Zo zou 34% willen kiezen voor lokale aanbieders zoals de plaatselijke bakker, groenteboer, slager, visboer of bloemist. Daarnaast kiest 3% graag voor een abonnement van een boer in de omgeving. Ook is er interesse in periodieke levering van landelijke retailers zoals supermarktketens (37%) of drogisterijen (15%). Men zou ook graag gebruik maken van een abonnement bij bol.com (11%).
(PvWK, foto: Cottonbro)


Over Multiscope
'Multiscope is een specialist in online marktonderzoek. We ondersteunen bedrijven en organisaties bij het nemen van de juiste beslissingen door middel van online panels, marktrapporten en innovatieve onderzoeksoplossingen. De resultaten in dit bericht komen uit Product Abonnementen, een grootschalig onderzoek naar de markt, aanbieders, doelgroep en toekomst van abonnementen op verbruiksproducten. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met Hans Sulkers. In het onderzoek zijn 3.496 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking.'

(bron: Multiscope)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken