Komt het nog goed met Nederland 3?

Komt het nog goed met Nederland 3?
 • Media
 • 3 mrt 2014 @ 14:04
 • Link
 • Jeroen Mirck
  Jeroen Mirck

  Redacteur
  MarketingTribune
 • PolitiekTelevisieContent

De NPO nam dit weekend afscheid van Roek Lips, netmanager van Nederland 3. Reden: een 'verschil van inzicht' over hoe de zender moet worden aangestuurd. Het probleem ligt natuurlijk dieper: Nederland 3 is gekelderd qua kijkcijfers sinds De Wereld Draait Door naar Nederland 1 is verhuisd. Lips kon het vertrek van dat kijkcijferkanon niet opvangen. Maar wie had dat dan wel kunnen doen?

Het vertrek van Lips werd vrijdag bekendgemaakt, enkele uren voordat dat vertrek ook daadwerkelijk in zou gaan: per 1 maart. Dat ging dus nogal plotseling. Nederland 3 is het kind van de rekening geworden van de herschikking van programma's. De tv-soap Startup moest voor een nieuwe impuls zorgen, maar flopte totaal. 

Dat betekent dus exit Lips. Hij werd in 2005 netmanager van Nederland 1 en werd een jaar later verantwoordelijk voor de programmering van Nederland 3. Volgens de NPO heeft Lips een grote rol gespeeld in de vernieuwing van Publieke Omroep. Een van zijn geestekindjes is TV Lab. 

In oktober vorig jaar stapte ook al tv-directeur Gerard Timmer op, na eveneens een 'verschil van inzicht' in de vernieuwing van de organisatie. Het toont de worsteling die de NPO momenteel doormaakt, mede ingegeven door de bezuinigingen die de omroepen boven het hoofd hangen.

Nederland 3 lijkt nu het kind van de rekening geworden. In de politiek wordt wel eens gespeculeerd over het opheffen van het derde publieke net. Dat idee krijgt alleen maar meer voedingsbodem bij de slechte kijkcijfers van het net. De Raad van Cultuur komt eind deze maand ook nog eens met een toekomstvisie, die voorstelt om voortaan nog maar 50% van het totale budget te geven aan de omroepen. De rest van het budget is dan bestemd voor iedereen met een goed programma-idee. Ingewijden melden het AD dat er ronduit 'paniek' heerst op het Mediapark. 

De functie van Lips wordt tijdelijk waargenomen door Suzanne Kunzeler, netmanager kinder- en jeugdprogrammering. De komende tijd gaat zij samen met de omroepen de intekening vormgeven voor nieuwe programma’s op Nederland 3 in 2015. Dat jaar vinden er veel veranderingen plaats vanwege de bezuinigingen op de Publieke Omroep. D-Day dus voor de NPO, en dan zeker voor Nederland 3. 

Jeroen Mirck

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken