Chatbot als nieuwe vorm van online storytelling

  • Media
  • 9 sep 2016 @ 12:51
  • Link
  • Gastblogger
    Gastblogger

    Gastauteur
    MarketingTribune
  • TelevisieproductieTelevisieStorytellingInteractie

Storytelling. Eigenlijk mag je het woord niet meer gebruiken omdat het, sinds de reclamewereld het woord ontdekt heeft, totaal betekenisloos is geworden. Iedereen schijnt er tegenwoordig aan te doen. Toch wil ik hier een pleidooi houden om het woord weer op de agenda te zetten. Ten eerste omdat echt goede storytelling bijzonder impactvol is. Het tv-programma Spoorloos - wat ik echt de Hoge School van storytelling vind – haalt niet voor niets iedere uitzending weer een marktaandeel van tussen de 25 en 30 procent.

 Maar het moet vooral opnieuw bovenaan de agenda prijken, omdat online media de mogelijkheid openen voor nieuwe spannende vormen van online storytelling. KRO-NCRV is koploper in het ontwikkelen van die nieuwe vormen. Denk aan In Therapie, SpangaS, 4Jim of de app bij Penoza IV. De nieuwste vormen van storytelling die dit najaar door KRO-NCRV worden gelanceerd, kenmerken zich door guided dialogue en chatbots.

Tijdens de Week tegen Pesten lanceert de KRO-NCRV een interactief Whatsapp-verhaal. Het gaat over een meisje dat Iris heet. Zij is een fictief persoon dat wordt gepest en via Whatsapp vraagt ze om hulp. Het concept is ontwikkeld voor kinderen vanaf dertien jaar en daarom is er ook voor Whatsapp gekozen. Het medium heeft in die doelgroep een gebruikspenetratie van 93 procent. Iris houdt de kinderen niet alleen op de hoogte van wat haar overkomt door middel van berichten en filmpjes, maar vraagt ook om advies. Daarmee bepaalt de gebruiker hoe het verhaal verloopt. De guided dialogue beslaat in totaal drie schooldagen. Door middel van deze nieuwe vertelvorm wil KRO-NCRV op een andere manier dan via traditionele rtv-kanalen de gevolgen van pesten onder de aandacht brengen bij de doelgroep.

Een andere chatvorm waarmee KRO-NCRV nieuwe storytelling ontwikkelt, is de chatbot. De chatbot is een interface waarbij de interactie tussen mens en product plaatsvindt op basis van geautomatiseerde dialoog. De chatbot wordt steeds vaker door bedrijven ingezet voor customer services. Het vrijgeven van de API (application programming interface) van berichtenservice Messenger van Facebook, maakt het mogelijk om ook chatbots te ontwikkelen voor Messenger. Dit stelt ons in staat om op nieuwe manieren ons publiek te bereiken. Via Messenger zoekt de chatbot op meerdere momenten per week (meestal via mobiele apparaten) contact met het publiek. De chatbot levert dit keer echter geen customer service, maar is een integraal onderdeel van de storytelling: het wordt gebruikt om een fictief personage uit de nieuwe tv-serie Vlucht SH13 (zondagavond 4 september gestart op NPO3, met onder andere Katja Schuurman) tot leven te brengen. Het gaat om Kevin, gespeeld door Ali Ben Horsting. Kevin reageert op keuzes van de gebruiker die al chattend extra verhaallijnen ontrafelt op basis van informatie in de vorm van audio, video, foto’s en tekst en zo een voorsprong heeft op de televisiekijker.

Met het integreren van chatvormen in storytelling toont KRO-NCRV de kracht van het publieke domein om nieuwe, experimentele mediavormen te ontwikkelen, waarmee de aansluiting bij jongere doelgroepen gezocht wordt. Dat is niet alleen van belang voor het publieke domein; het is kennis waar uiteindelijk ook de commerciële sector zijn voordeel mee zal kunnen doen. 

---

Taco Rijssemus is mediadirecteur bij KRO-NCRV.
@tacorijssemus
 

Gastblogger

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
  • ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events

MarketingTribune Events


  • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken