Wat we kunnen leren van onze Olympische helden

Wat we kunnen leren van onze Olympische helden
 • B2b
 • 19 aug 2016 @ 11:10
 • 29466 x gelezen
 • Link
 • Laura van Stralen
  Laura van Stralen

  marketing en communicatie medewerker
  Sizo Solutions
 • LeadsZakelijk

De 28ste editie van 's werelds grootste sportevenement, de Olympische Spelen, is in volle gang in Rio de Janeiro. Hoewel de Spelen nog niet afgelopen zijn heeft Nederland al 8 (!) gouden medailles op de teller staan. Nieuwe Olympische helden, zoals Ferry Weertman en Sanne Wevers, zijn opgestaan. Vier jaar lang hebben zij zich voorbereid op dat ene moment, met slechts één doel: Goud. Dat vraagt voorbereiding, focus en vooral doorzettingsvermogen. Wat kunnen wij als commercieel professionals leren van onze Olympische sporters?

Het verschil tussen topsporters en commercieel professionals is namelijk niet zo groot. Wij streven net als sporters naar topprestaties: een groter marktaandeel, een succesvolle campagne, het closen van een belangrijke deal. Ook in ons geval brengen dit soort successen een gevoel van trots naar boven. Een moment van euforie dat we ons doel bereikt hebben.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Olympische sporters bereiden zich soms wel 4 jaar lang met volle focus voor op datgene wat hun moment moet worden. Daar kunnen wij nog wat van leren! Om commercieel succesvol te zijn is een goede voorbereiding essentieel.

 • Wie is je prospect/klant precies?
 • Wat zijn de prioriteiten en behoeften?
 • Op welk moment kan je een persoon het beste benaderen en op welke manier?

Ook hierbij is het belangrijk niets aan het toeval over te laten! Volle focus op het doel dat je wilt bereiken. Een goede voorbereiding waarbij je de doelgroep tot in detail geanalyseerd hebt, is dus cruciaal. Toch hoef je ondanks een goede voorbereiding niet altijd succesvol te zijn. Kijk naar de onttroonde Epke Zonderland. Heel Nederland had verwacht dat hij zijn kunstje van 4 jaar geleden wel even zou herhalen, maar door een harde val staat Epke in Rio de Janeiro met lege handen. Met een goede voorbereiding alleen ben je er nog niet.

Anticiperen op onverwachte hobbels
Ook als commercieel professional zien we vaak dat de weg naar het bereiken van een doel niet altijd volgens planning verloopt. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat bij een belangrijke afspraak ineens een nieuwe contactpersoon aansluit. Iemand die je niet kent waardoor je voorbereiding gedeeltelijk in het water valt. Net als bij de topsporters is het belangrijk dat je in dat geval doorzet en inspeelt op de veranderende omstandigheden. Die deal gaat nu dan misschien toch niet door, over een half jaar/jaar is er weer een kans! Het is dan een kwestie van de klappen incasseren en door gaan. Als je succesvol wilt zijn probeer je het steeds weer opnieuw, net zolang tot je slaagt. Blijf wel altijd door ontwikkelen. Zorg dat je de concurrentie voor blijft. Dit geldt zowel op persoonlijk als bedrijfstechnisch vlak.

Een vleugje geluk?
Zowel in de topsport als in het bedrijfsleven kunnen we ook niet ontkennen dat je, naast een goede voorbereiding, focus, doorzettingsvermogen en improvisatie, soms ook gewoon het geluk aan je zijde nodig hebt. Want was het niet ook een tikkeltje geluk voor onze gouden turnster Sanne Wevers dat de Amerikaanse topfavoriete van dat moment een grote fout maakte waardoor zij goud verspeelde?

Goede klik
Soms heb je simpelweg wat geluk nodig. Denk bijvoorbeeld aan een goede ‘klik’ met je contactpersoon of de aanwezigheid van jouw product/dienst op precies de goede plek op het juiste moment.Daarbij moet gezegd worden dat zonder goede voorbereiding en doorzettingsvermogen het geluk alleen je niet zal helpen, het zal enkel dat laatste zetje naar GOUD zijn!

 

 

Laura van Stralen

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/b2b is een toonaangevend kennisplatform voor marketeers die op de hoogte willen blijven van de nieuwste trends, inzichten en nieuwsberichten binnen de marketing tussen bedrijven.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken