Biografie Hans van der Vliet is Studio Manager bij Leoprinting, dé specialist in zakelijke promotionele producten. Hier buigt Hans zich over de meest uiteenlopende projecten voor toonaangevende internationale merken uit heel Europa. Als expert en passionist op het gebied van creatie, druktechnieken en gevoel voor huisstijlen, worden ideeën omgezet in realiteit. Met ‘zijn’ Apple als belangrijke tussenschakel.
Het doel is hierbij bedrijven hun merk, product of boodschap efficiënt in de markt te communiceren. Via een blog, overige communicatie uitingen en het aansturen van de Studio deelt hij zijn ervaringen en kennis op zijn vakgebied, sinds begin 2017 is zijn wekelijkse blog ook te lezen op de MarketingTribune.
Hans van der Vliet


De kunst van reclame
Op zoek naar een huisstijl, raad ik u regelmatig aan inspiratie op te doen bij de kunst.

[column] 2018 is paars
De Pantone-kleur van het jaar 2018 is paars PMS 2096. Pantone zoekt elk jaar het nieuws door een ‘Pantone-kleur van het jaar’ uit te kiezen, alsof het ‘Miss World 2018’ is of de ‘Auto van het Jaar’. De kleurspecialist gaat er mee om alsof ze de kleur zelf hebben uitgevonden.

Verpakking is productbeleving
Unboxing doet het goed op YouTube en dat geeft aan hoe belangrijk de verpakking is voor een product en een essentieel onderdeel van de customer journey.

Het bijzondere verhaal achter een Iers bier
Achter merken die de eeuwen hebben doorstaan, zit meestal een mooi verhaal, bijvoorbeeld bij de bekende Ierse bierbrouwerij Guinness met het iconische logo. Oprichter Arthur Guinness tekende in 1759 een huurcontract voor 9.000 jaar en betaalt nog steeds die huur.

De iconische juwelen van Frankrijk
Met deze blog maak ik een uitstapje naar Frankrijk, het land van goed eten en drinken en joie de vivre en er zetelen een flink aantal wereldwijd bekende bedrijven. Met name in de mode- en (klassieke) luxe consumentenproducten staan bedrijven uit Frankrijk hoog aangeschreven, maar ook in de auto- en voedingsindustrie zijn er juwelen te vinden.

Coca-Cola en Saint Nick
De Amerikaanse Kerstman is eigenlijk onze Sinterklaas. De huidige Kerstman is echter een creatie van Coca-Cola en het frisdrankmerk claimt nog steeds de 'holidays'.

Het verhaal achter de letter
Waar het om gaat bij fonts of lettertypen zijn drie dingen: leesbaarheid, hoe economisch gaat de letter met ruimte om en wat wil het lettertype in je onderbewustzijn meegeven. Een aantal lettertypen wordt extreem vaak gebruikt. Het is zelfs zo dat vele letters al decennia en in sommige gevallen zelfs al eeuwen meegaan.

Het Facebook van de Gouden Eeuw
Je zou het niet verwachten, maar sociale media zijn niets nieuws… Letterkundige Sophie Reinders promoveerde onlangs (cum laude) op het proefschrift ‘De mug en de kaars. Vriendschap en liefde in alba amicorum van adellijke vrouwen uit de Noordelijke Nederlanden 1575-1640’.

Wie heeft het drukken uitgevonden?
In het pre druktijdwerk werden ‘geschriften’ met de hand overgeschreven, als men bijvoorbeeld een boek wilde kopiëren. Van vele geschriften bestonden dus maar enkele - kostbare - exemplaren. Deze geschriften werden vaak rijkelijk met de hand geïllustreerd en zelfs met bladgoud afgewerkt. Omdat de oplage zo laag was, zijn veel boeken uit de oudheid en middeleeuwen verloren gegaan. Pas met de introductie van het drukken was het mogelijk geschriften met een grotere oplage te verspreiden. Dit had ook tot gevolg dat mensen die minder bemiddeld waren tóch over de kennis konden beschikken. Het was een revolutie vergelijkbaar met die van het internet.

Hoe ga je viral op Instagram?
Waarom krijgen sommige foto’s op Instagram zoveel likes, terwijl andere foto’s teleurstellen? Het is niet zo simpel dat goede beelden slagen en slechte beelden mislukken. Een paar tips voor publiceren op Instagram.

Inspiratie van Mondriaan
Op zoek naar een huisstijl, raad ik iedereen altijd aan inspiratie op doen bij kunst. Hierom besteed ik in mijn blog ook regelmatig aandacht aan een kunstenaar of een kunststijl. Deze blog gaat over Piet Mondriaan (Amersfoort, 7 maart 1872 – New York, 1 februari 1944).

In de ban van de tulp
De tulp, één van Nederlands bekendste nationale symbolen, is over de hele wereld een gewild product. Tulpenbollen zijn nu ruimschoots verkrijgbaar, maar dat was rond 1600 wel anders. De tulp, van origine een plant uit Turkije, werd toen al in Nederland gekweekt. Het was in die tijd een zeer zeldzame plant. Een virusinfectie in de plant veroorzaakte tijdens het kweken een verrassend effect: felgekleurde vlammen in de bloem. Juist deze tulpen waren toen zeer geliefd vanwege hun zeldzaamheid. Het begin van de tulpenmanie…

Kers op de taart
Een grafisch ontwerper heeft een scala aan mogelijkheden om ‘de puntjes op de i te zetten’ om zo het resultaat te verfijnen. Als opdrachtgever ben je hiervan vaak niet op de hoogte en laat je alles maar op je af komen. Daarom een korte blog over drukwerkveredeling, ter inspiratie om tot een mooi afgewerkt resultaat te komen.

Geschiedenis hashtag
Het hekje - in Vlaanderen ook spoorwegteken genoemd - staat al decennia op het toetsenbord van computers of telefoons, maar is pas sinds 2007 een begrip.

Toetanchamon ging viral
Eén van de spectaculairste ontdekkingen in de 20ste eeuw was de ontdekking van het graf van Toetanchamon in 1922 door Howard Carter. Toetanchamon werd in één klap de beroemdste Egyptenaar ooit en dat terwijl hij slechts negen jaar oud was toen hij zijn vader als farao opvolgde. Op zijn 19e jaar was zijn leven reeds voorbij.

Hydrodipping: klinkt vies, maar is prachtig!
Als vormgever kijk je vaak op een andere manier naar voorwerpen dan een 'doorsnee' consument. Het is vaak een kritische blik wat betreft vormgeving, maar ook verwondering. Dat laatste had ik ook toen ik een filmpje over hydrodipping op Facebook voorbij zag schuiven. Mijn eerste reactie was: het lijkt wel toveren!

De geschiedenis van de Pantone-kleur
Pantone Inc. is groot geworden met het verkopen van de Pantone-kleur. Voordat Pantone het Color Matching System in 1963 introduceerde, was er geen kleurstandaard in de grafische industrie. Pantone ontwikkelde zich van een klein bedrijf tot een wereldwijde marktleider in gestandaardiseerde kleuren voor bedrukking op onder meer papier, kunststof en textiel. Oorspronkelijk maakte Pantone kleurkaarten voor cosmetische bedrijven. Lawrence Herbert, een medewerker van Pantone, kocht het bedrijf in 1962 en ontwikkelde een kleurmatchingsysteem. Pantone creëerde hiermee een standaardmethode om kleuren tijdens het grafische ontwerpproces te definiëren.

Minimalisme
Met de groei van alle mogelijkheden in het 'digitale tijdperk' wordt er automatisch ook meer gebruik gemaakt van de technische hoogstandjes. Een tegenstroming kon dus niet uitblijven en inmiddels zijn er een flink aantal websites die terugkeren naar de roots van gebruiksvriendelijkheid: minimalisme.

Wat is jouw favoriete kleur?
Een kleurige blog deze keer. Voordat je verder leest, graag eerst deze persoonlijke vraag beantwoorden: wat is jouw favoriete kleur?

Pop art en Roy Lichtenstein
Op zoek naar een huisstijl, kun je inspiratie opdoen bij verschillende kunststijlen of kunstenaars, bijvoorbeeld Roy Lichtenstein en Pop Art.

Voice of the customer
Een goed merk, met alles wat daarbij hoort, is de gouden graal van de marketing. Wat in wezen niet meer is dan een paar letters, soms gekoppeld aan een symbooltje, omzetten tot een begerenswaardig goed of dienst, is een hele prestatie. Een icoon waar mensen hun eigen identiteit aan koppelen. Een product of dienst dat mensen per se willen hebben en waarvoor ze meer willen betalen dan voor andere, minder geliefde merken. Waarom is het ene merk een succes en het andere niet?

Manipulatie in het extreme
Binnenkort biedt Photoshop een nieuwe functie: een manier om realistische fotostijlen van de ene foto naar de andere te kopiëren. Dit wordt één van de coolste ontwikkelingen in beeldmanipulatietechnologie: de mogelijkheid om een fotostijl van de ene foto naar de andere over te brengen. Het lijkt op Prisma, de app die artistieke filters op je foto’s toepast in de stijl van van bekende schilders.

Toen logo’s echte leeuwen waren …
Vóór het digitale tijdperk werd bijna alles op het gebied van grafisch ontwerp door middel van een fysiek proces geproduceerd, ook voor de film- en tv-industrie. Sommige tv-stations en filmstudio’s gingen nog verder en ontwierpen fysieke driedimensionale logo’s om speciale effecten te creëren. Waarschijnlijk is de beroemdste van MGM: Leo the Lion, die voor het eerst in 1916 verscheen.

Branding en de VOC
De Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) was de eerste multinational ter wereld en toen al mét een herkenbaar logo! De oorsprong van het gebruik van een logo voor een onderneming gaat terug tot minimaal twee millennia geleden; de Grieken en Romeinen drukten al stempels op hun pottenbakproducten om te weten wie de maker was. Een handelsmerk of logo is dus letterlijk al zo oud als de weg naar Rome en ontstond zodra de eerste handelaren op pad gingen en de eerste kooplieden hun waren aanprezen. De goudsmidtekens en de watermerken van de papiermakers volgden. En denk ook eens aan de zegelringen en wapens van de edelen.

Salvador Dali en het logo van Chupa Chups
Chupa Chups, het kleurrijke lollymerk, werd opgericht door de Spanjaard Enric Bernat in het jaar 1958. Het bedrijf is momenteel eigendom van de Italiaanse multinational Perfetti Van Melle; deze vennootschap bezit ook andere bekende merken zoals Mentos, Smint en Fruitella. Zoals wel vaker bij dit soort opvallende merken hangt aan de geschiedenis van het logo een mooi verhaal.

De wonderlijke wereld van Escher
Op zoek naar een huisstijl raad ik je aan inspiratie op te doen bij de kunst. Daarom is er in mijn blog ook regelmatig aandacht voor een kunstenaar of een kunststijl. Deze blog gaat over Maurits Cornelis Escher, een Nederlandse graficus die water omhoog laat stromen, vogels in vissen verandert en handen elkaar laat tekenen. Die over de hele wereld beroemd werd om zijn grafisch werk van een onmogelijke wonderlijke wereld.

Post-it war in New York
Het begon in 2016 met een eenvoudig ‘hi’ op Canal Street in New York. Dit ontaardde in een post-it-oorlog in Lower Manhattan. Spider Man, Angry Birds, Andy Warhol-kopieën en berichten met allerlei teksten versierden de ramen van de kantoren. Niet alleen in geel maar in alle kleuren van de regenboog. Na het simpele hi volgde aan de overkant van de straat een bericht van een rivaliserende onderneming: ‘sup’, in het Engels een afkorting van ‘Hoe gaat het ermee?’ Dit veroorzaakte een creatieve explosie tussen de twee gebouwen, waarin voornamelijk communicatie- en reclamebureaus zijn gevestigd. Alles mocht, zolang het van zelfklevende post-its werd gemaakt.

Basiskennis van lettertypen
Hoe belangrijk is een lettertype in een design? Héél belangrijk, weet elke grafische ontwerper. Met een lettertype communiceer je intuïtief, net als met een foto.

Post-it’s, per ongeluk uitgevonden
Dat gebeurt wel eens met uitvindingen, ze ontstaan per ongeluk. Zo ook de Post-it. In 1968 deed wetenschapper Spencer Silver een poging om supersterke lijm voor 3M Laboratories te ontwikkelen. Hij creëerde echter een zwakhechtende lijm. Silver wist niet wat hij hier mee aan moest en liet zijn ontdekking 'op de plank liggen'.

Pinterest, popart en Andy Warhol
Pinterest - ‘de ideeëncatalogus voor iedereen’ - is onder reclamevormgevers misschien een tikje ondergewaardeerd. Op zoek naar inspiratie kun je daar interessante prikborden tegenkomen. Recent zocht ik op ‘Andy Warhol’ en ontdekte een prachtige overzichtelijke presentatie van zijn werk ter inspiratie. Wie was Andy Warhol eigenlijk?

De geschiedenis van het Apple-logo
Het Apple-logo is over de hele wereld bij miljarden mensen bekend, maar wie heeft het logo ontworpen en waar komt het logo nu eigenlijk vandaan? Er zijn talloze verhalen over de oorsprong van het appeltje met de hap eruit.

Over Mona Lisa en de geschiedenis van de emoticons
Een vraag aan jou: wie heeft de icoontjes uitgevonden? Ik dacht zelf de Egyptenaren, met hun hiërogliefen. Na een beetje speurwerk kwam ik er achter dat deze hiërogliefen van bijvoorbeeld een valk of een slang toch letters zijn en nét als ons alfabet klanken uitdrukken.

Inspiratie van Keith Haring
Op zoek naar een huisstijl kun je altijd inspiratie opdoen bij kunst. Hierom in mijn blog ook regelmatig aandacht voor een kunstenaar of een kunststijl. Deze blog gaat over een graffitispuiter uit New York die wereldberoemd werd.

Instagram, de digitale Polaroid
Instagram, de waanzinnig populaire app voor mobiele telefoons en tablets om foto’s mee te delen, heeft een interessante link met de goede oude Polaroid-camera uit de vorige eeuw.

Shell en de schelp
Het Shell-logo is iconisch, het roodgele logo, dat iedereen onmiddellijk herkent, past in het rijtje beroemde beeldmerken zoals dat van Coca-Cola, Philips, Mercedes en McDonald's. De schelp is voor Shell van onschatbare waarde en wordt daarom gekoesterd en bewaakt. Het logo is zo sterk dat - net als bij bijvoorbeeld Apple en Nike - het woord Shell er niet (meer) in voorkomt.
- AlgemeenNieuws Samsung en Van Gogh Museum bundelen...Nieuws Booking.com nieuwkomer in...Nieuws [onderzoek] Nederlandse reiziger in...Nieuws [onderzoek] Veel starters zoeken...Nieuws DVJ Insights blikt vooruit op Retail...Nieuws Fleur de Nijs van Zilveren Kruis:...
- B2BNieuws De marketingtransfers van week 19,...Nieuws Kevin Wetzel van Buckaroo op NMD25:...Nieuws KPN op Nima Marketing Day: 'Met...Nieuws Stefan Wijnen van Deli Home:...Nieuws De marketingtransfers van week 18,...Weblog [column] Even applaus voor jezelf!...
- BureausNieuws Alternatief programma gelanceerd:...Nieuws Adnight vernieuwt en groeit in 2025Nieuws Vier keer goud bij Esprix Awards 2025Weblog [column] Beter goed bedacht, dan...Nieuws Interne communicatie kan wel wat...Nieuws ASN Bank lanceert nieuwe merkstijl
- ContentmarketingNieuws Het Verhaal van Alkmaar van kaasstad...Nieuws Nieuwe speler Explainer.nl focust op...Nieuws Kruidvat investeert in inhouse...Weblog [column] Van blauwe loper naar For...Nieuws Home ontwikkelt introductiecampagne...Weblog [column] All or Nothing - in de OTT...
- DesignWeblog [column] De stad is het merkNieuws New Dutch Wave organiseert tour naar...Weblog [column] Waarom geluid blijft hangenNieuws Shebang komt met nieuwe kaart...Nieuws ADCN stelt nieuw Creative Board aan Nieuws Philips lanceert OneUp elektrische...
- Food en RetailNieuws Albert Heijn lanceert Lekker Weekend...Nieuws Nieuwe Retail Media Commissie...Nieuws [marketeer 224] Kaini Sensa Koole -...Nieuws Retail Media Day brengt nieuwe...Nieuws Gezonde snackmuur verovert Hollandse...Nieuws Eiwitrijk touchpoint voor de...
- MediaNieuws Amsterdamser wordt het niet bij Het...Weblog [column] TikTok in mei: álle trends,...Nieuws NMO Online breidt fors uit met titelsNieuws Arjan Pomper vertrekt al weer bij...Nieuws Neople lanceert AI-platform voor...Nieuws Waslijnactie BOAS kaart...
- Online MarketingNieuws Schiphol digitaliseert...Nieuws Ad Alliance test Vertical...Nieuws Amsterdam lanceert eigen AI-assistentNieuws [onderzoek] Gen Z kritisch op merken...Nieuws 3D-advertenties brengen...Nieuws Influencers moeten zich opnieuw...
- SponsoringNieuws Tadej Pogacar nieuwe merkambassadeur...Nieuws a.s.r. zet ouders en kinderen aan...Nieuws Total 90-shirt maakt iconische...Nieuws Coca-Cola nieuwe Official Partner...Nieuws KNVB en DPG Media verlengen...Nieuws Van kantine tot klimaatneutraal
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Laatste reacties
Word abonnee en ontvang:
- ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
- ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events
Meest gelezen
MarketingTribune | Vacatures
Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:
Laatste Nieuws
MarketingTribune Events
- 12jun 2025
NIMA Marketing Day
- Toon alle events »
De nieuwste selectie whitepapers
- Qualifio marketingkalender 2025
- Bereik je klant via WhatsApp - nog vóór ze jou nodig hebben
- Building a Data Platform for Analytics & Activation
- 40 pagina's vol online groeikracht
- Alles wat je moet weten over Distributed Order Management