Nieuwe Schijf van 5 gelanceerd: eet meer groente en minder vlees
- Food-en-retail
- 22 mrt 2016 @ 12:39
- Link
-
Redactie Food en Retail
Redactie
MarketingTribune - FoodOnderzoek
- 22 mrt 2016 @ 12:39
- Redactie Food en Retail
De zojuist gelanceerde nieuwe Schijf van 5 is vooral een aanmoediging voor meer variatie in het eetpatroon. Zoals volgers van MarketingTribunes platform Food&Retail al konden voorspellen, is de groep groenten en fruit uitgebreid en zijn noten en peulvruchten aan dee nieuwe schijf toegevoegd. Nieuw toegevoegd zijn ook yoghurt, eieren en koffie. Koolhydraatrijkeproducten als brood en aardappelen zijn amper van plek veranderd, in tegenstelling tot de rol van vleesproducten. Het Voedingscentrum raadt anno 2016 aan meer groente en minder vlees te eten.
Met de nieuwe aanpassingen valt 'de Schijf' onder te verdelen in vijf groepen:
1. Groente en fruit,
2. Smeer- en bereidingsvetten,
3. Vis, peulvruchten, vlees, ei, zuivel en noten,
4. Brood, graanproducten en aardappelen en
5. Dranken.
Het Voedingscentrum dat het nieuws presenteerde in de Westerliefde te Amsterdam en daar nu met aanwezige pers een 'verantwoorde lunch' volgens de nieuwe richtlijnen serveert, adviseert daarnaast om niet te vaak producten te eten die buiten de Schijf van 5 vallen. Het gaat hierbij voornamelijk om bewerkte producten die over het algemeen veel zout, bergen suiker of verzadigd vet bevatten. 'Snoep, snacks, koek, sauzen, vleeswaren, sappen en zoet broodbeleg kunnen wel gegeten worden, maar niet te vaak.' Hiermee volgt het Voedingscentrum eerdere adviezen van de WHO, Gezondheidsraad en voorspellingen in onze Jongereniconen 2015 (hoofdstuk 3 - Food). Het Voedingscentrum heeft een nieuwe online service ontwikkeld genaamd Mijn Eet-update. Hierbij kan de consument zelf invulling geven aan welke richting hij op wil binnen de Schijf van 5.
(PvWK)
Volop uit de Schijf van Vijf
* Veel groente en fruit
* Vooral volkoren, zoals volkorenbrood, volkoren pasta en couscous en zilvervliesrijst
* Minder vlees en meer plantaardig. Varieer met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten
* Genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas
* Een handje ongezouten noten
* Zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten
* Voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie
(bron: nieuwe Schijf van 5, MT -Voedingscentrum.nl)
-
Redactie Food en Retail
- Werkt bij: MarketingTribune
- Functie: Redactie
- Website:http://www.marketingtribune.nl/food-en-retail/
- Profiel »
- Schijf
- 5
- Voedingscentrum
- Westerliefde
- meer groente
- zout
- snoep
- koek
- verzadigd vet
- snacks
- 2016
- bergen suiker
- sauzen
- vleeswaren
- sappen
- Schijf van Vijf
- eten
- minder vlees
- bewerkte producten
Laatste reacties
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Meest gelezen
- Chicken Sensation terug dankzij fanactie
- 'Albert Heijn toont geen integer merkleiderschap met blauwe...
- Productie a-merk Haagsche Hopjes stopt
- [Horecava] Cijfers foodmarkt 2024-2025 en nieuwe FSIN...
- De Koffiejongens verdriedubbelt marktaandeel biologisch
- Holland & Barrett: aandacht voor breingezondheid
Word abonnee en ontvang:
- ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
- ✔ Korting tot wel €100,- op events
Laatste Nieuws
- Blauwe Maandag op het Spui20-01-2025
- Jumbo legt na crisisjaar solide... 17-01-2025
- [marketeer 213] Thijs Gussenhoven -... 17-01-2025
- 'Albert Heijn toont geen integer... 16-01-2025
- Station Takeover bij Shell voor... 16-01-2025
- Chadli Hachani van TopParken: 'Als... 15-01-2025
MarketingTribune Events
- 8apr 2025
Branded Content Event
- 15mei 2025
Retail Media Day
- 12jun 2025
NIMA Marketing Day