Directeur Teun Gautier na conflict weg bij De Groene

Directeur Teun Gautier na conflict weg bij De Groene
 • Media
 • 28 dec 2013 @ 11:37
 • Link
 • Redactie Media
  Redactie Media

  Redactie
  MarketingTribune
 • Print

Teun Gautier is vrijdag per direct opgestapt als directeur van uitgeverij De Groene Amsterdammer. Zijn vertrek is het gevolg van een conflict tussen hem en het bestuur en de redactie van De Groene over financiële steun aan Edwin de Roy van Zuydewijn.

De Groene Amsterdammer omschrijft het conflict in een persverklaring als volgt: 'De aanleiding van het vertrek is dat de directeur van De Groene in het voorjaar van 2012 een kort durende lening heeft verstrekt aan een initiatief dat moest leiden tot publicatie van een boek, geschreven door Edwin de Roy van Zuydewijn. Dit werk zou kwesties rondom het koningshuis behandelen, zoals deze onlangs opnieuw in de publiciteit kwamen naar aanleiding van een rapportage door de nationale ombudsman en verklaringen van premier Rutte. Het betrof een bedrag van 17.000 euro dat, zoals overeengekomen, binnen zeer korte termijn is terugbetaald. De redactie en het bestuur zijn pas vorige week hierover geïnformeerd.'

De redactie voelt zich door deze transactie in haar onafhankelijkheid aangetast: 'De Roy van Zuydewijn is echter onderwerp van journalistiek en politiek debat, waardoor de zakelijke handeling van de directeur in verband zou kunnen worden gebracht met de redactionele afwegingen van De Groene. De redactionele onafhankelijkheid en de integriteit van het blad zijn daarmee in het geding en dat is voor bestuur en redactie niet acceptabel.'

Gautier en De Groene Amsterdammer gaan 'in goed overleg' uit elkaar. 'Het weekblad heeft in de recente jaren een sterke groei doorgemaakt en staat er financieel goed voor. Alle betrokkenen bij De Groene betreuren het dat zij afscheid moeten nemen van een gewaardeerde directeur.' 

De kwestie houdt de gemoederen in medialand flink bezig. Zo schrijft Bart Brouwers op weblog Dodebomen.nl dat de afweging van de redactie 'flauwekul' is en de uitgeverij zichzelf met dit ontslag 'in de eigen voet schiet'. 

Redactie Media

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Whitepapers


 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken