[interview] Doggen (Bright): 'YouTube moet je zien als een baan'

[interview] Doggen (Bright): 'YouTube moet je zien als een baan'
 • Media
 • 3 dec 2020 @ 12:09
 • 18877 x gelezen
 • Link
 • Redactie MarketingTribune
  Redactie MarketingTribune

  Redactie
  MarketingTribune
 • YouTube

Exclusief voor MarketingTribune interviewt YouTube Marketing Agency 5PM een aantal experts en pioniers op het gebied van video voor de interviewserie ‘The Future of Video’. In de 4e aflevering van reeks twee Merijn Doggen, Chef Video bij Bright.

Hoe val je op YouTube op als je een journalistiek bedrijf bent dat als hoofddoel heeft om informatie te delen? Doggen neemt je mee in het verhaal van Bright, onderdeel van de RTL Nieuwsgroep en dé online plek om informatie in te winnen over de laatste technologische ontwikkelingen en innovaties.
Doggen is opgeleid als journalist en werkt al sinds 2007 voor RTL. Eerst als economieverslaggever voor RTL Nieuws en RTL Z en sinds 2015 voor Bright. Dit merk begon zo’n vijftien jaar geleden als magazine met online een blog over vernieuwing in design, architectuur en technologie en focust zich hedendaags voornamelijk op dat laatste en de talloze ontwikkelingen en innovaties die daarbij komen kijken. ‘Je ziet dat er een grote informatiebehoefte is over dit onderwerp. Aan die behoefte proberen wij te voldoen.’
Wat met hard copy en online begon, speelt zich na een tussenstop op televisie inmiddels al drie jaar af op YouTube. ‘Toen kwam de omslag’, vertelt Merijn. ‘We hadden ambities op televisie bij de zender RTL Z, maar toen duidelijk werd dat het toch minder liep dan verwacht, zijn we naar andere oplossingen gaan zoeken. Ik zat bij Bright als de videoman, dus dan wil je video’s blijven maken. Maar waar distribueer je die dan? Op YouTube.’

200.000+ abonnees op YouTube
Bright zat al lang op het videoplatform, maar heel serieus werd YouTube nog niet genomen. Er werd ‘gepield’ en zonder duidelijk plan af en toe content gemaakt. ‘Het enige format dat we hadden was de zogeheten Uitpakparty, een vroege vorm van unboxing’, aldus Doggen. ‘We zeiden tegen elkaar: als we echt willen groeien, dan moeten we elke werkdag een video uploaden. Consistent zijn. YouTube niet meer zien als iets wat je erbij doet, maar het echt als een baan zien. Uiteindelijk volgde in 2017 de omslag en groeiden we hard.’
Inmiddels kent de digitale techtak van RTL meer dan 200.000 abonnees. ‘We hebben goed gekeken naar anderen en wat bij onszelf werkt. Het is geen werk - meer - uit de losse pols, maar veel meer dan dat. We groeien misschien niet zo snel als vloggers, maar dat ligt ook aan de aard van de content die Bright maakt. Wij maken video’s namens een journalistiek bedrijf en bedienen een niche. Daarom zijn wij ook trots dat ons aantal abonnees vooral voortkomt uit organische groei, zonder hulp van bekende namen. Dat laatste is overigens ook de kracht van YouTube; als je authentieke, goede content maakt met een vleugje entertainment en je doet dat ook nog eens op een consequente manier, dan is de kans groot dat de kijker bij je terecht komt en blijft.’

‘Reviews koop je niet bij ons’
Doggen merkt dat Bright-kijkers, een relatief oud YouTube-publiek (slechts 50 procent is onder de 35 jaar), echt naar Bright zoeken als het om zoekopdrachten over technologie gaat. ‘Coolblue is heel groot, maar eigenlijk concurreren wij met merken als The Verge, Marques Brown Lee en andere Amerikaanse techkanalen. Wij zijn een nieuwsmerk dat de actualiteit volgt en plannen maximaal twee weken vooruit. Het leeuwendeel van de omzet komt uit branded content en aan betaalde reviews doen we niet.’ Doggen legt uit: ‘Reviews zijn bij ons niet te koop. We reviewen ook niet op verzoek. Wat we wel kunnen doen zijn uitlegvideo’s maken of iets demonstreren. Maar wel altijd in onze vertrouwde Bright-vorm.’
Bright werkt met een relatief klein team en doet alles uit intrinsieke motivatie om informatie te verspreiden. Deze verspreiding van informatie komt structureel in eenzelfde stijl online, waardoor authenticiteit gewaarborgd blijft. ‘Als wij bepaalde producten zien waarvan wij denken: dit is tof, dan maken wij er een video over. Zo blijft het natuurlijk en authentiek, twee waarden die naar mijn mening van groot belang zijn om überhaupt succesvol te zijn op YouTube.’

‘We hebben uitzonderingspositie binnen RTL Nederland’
Doggen vervolgt: ‘Wij zijn onderdeel van een groter geheel - RTL Nederland - maar hebben een uitzonderingspositie, omdat wij als enige merk binnen RTL content maken die specifiek is bestemd voor YouTube. We maken onze video’s voor relatief kleine budgetten, maar wel Bright-eigen. In veel video’s zie je bijvoorbeeld tijdens corona het huis van een van onze presentatoren. Het intro van de presentatoren is steevast hetzelfde en we gaan aan het einde van een video altijd de interactie met de kijker aan. Het zijn kleine dingen, maar wel elementen die - samen met de vormgeving - van alles een geheel maken. Hierdoor is Bright Bright en schept het een band met de kijkers. Simpelweg omdat je ons echt leert kennen en we niet standaard zijn.’
Bright staat volgens Doggen voor ‘geloofwaardigheid’ en heeft een goede relatie met zijn kijkers. Toch ligt bij het vormen van een echte community nog een uitdaging. ‘Het kost tijd, want kijkers worden makkelijker fan van een persoon dan van een merk. Maar het is het zeker waard.’ Op Discord - ‘een soort Slack voor gamers’ - zitten zo’n 1.500 mensen die verbonden zijn aan Bright. Ook op TikTok heeft het bedrijf inmiddels bijna 350.000 volgers.

‘De norm verandert’
‘We zitten niet stil’, vertelt Doggen. ‘We kijken regelmatig om ons heen en zien dat de norm verandert. Hardware verbetert en het wordt steeds betaalbaarder om hele gelikte video’s te maken. Zonder dat je echt de kennis moet hebben, kun je als het ware al materiaal maken van hoge kwaliteit. Organisaties gaan zelf ook meer video’s maken en YouTube wordt met de dag een steeds serieuzer platform. De tijd van kattenfilmpjes is voorbij, de doelgroep wordt ouder en het wordt steeds breder en alomvattend voor iedereen. YouTube blijft zich ontwikkelen en is zeker onderdeel van de toekomst.’
Hoewel Doggen stelt dat alle technologische ontwikkelingen het voor bedrijven makkelijker maakt om kwalitatievere content te creëren, merkt de videoman van Bright tegelijkertijd dat er genoeg partijen zijn die er moeite mee hebben. ‘Op Samsung na hebben techmerken in Nederland over het algemeen kleine filialen met beperkte budgetten. Ze opereren in een totaal andere wereld dan filialen in bijvoorbeeld het VK, Frankrijk of het thuisland. Hierdoor handelen ze dan ook vaak uit zekerheid, omdat iets uit handen geven de zekerheid wegneemt. Terwijl als je simpel nadenkt, de samenwerkende partij altijd het beste wil bieden voor de kijkers en de klant. Als je als bedrijf iets niet zelf kunt, geef het dan uit handen. Heb vertrouwen, want dan krijg je er een product voor terug dat altijd meer oplevert dan content die enkel in jouw straatje past.’

‘Focus je niet enkel op jongeren als influencers’
Durven en vertrouwen: het komt terug in een andere tip waarmee Doggen graag afsluit: ‘Marketingteams… Focus je niet enkel op jongeren, maar kijk ook omhoog. Dertigers, veertigers en vijftigers worden online algauw beschouwd als satire, maar kunnen als supergoed referentiekader fungeren. Ik hoop dat de online influencer ouder wordt, want daarin is nog een wereld te winnen.’

Neem een kijkje op het YouTube-kanaal van Bright.

Dit artikel is geschreven door Sjors van Veen, freelance redacteur en social media editor bij onder meer 5PM en AFC Ajax.
Lees ook:
Ewa Skotnicki, Fairphone
Mireille Derks, ANWB

Jeroen Hubert, Accell Group
 

Redactie MarketingTribune

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken