[column] Google update en de impact op jouw website
- Online
- 9 jul 2021 @ 11:30
- Link
-
Gastblogger
Gastauteur
MarketingTribune - Geen tag
- 9 jul 2021 @ 11:30
- Gastblogger
In mei (2021) heeft Google weer een nieuwe algoritme update uitgevoerd: de Core Web Vitals update. Zoals bij elke update van Google is het voor iedere marketeer belangrijk om de oren en ogen open te houden. En vooral: de handen uit de mouwen steken, want na elke update van Google is er weer werk aan de winkel.
Online marketing bureau Search Signals volgt elke Google update op de voet. Zo ook de Core Web Vitals update. Wat is het en wat voor impact heeft het op jouw bedrijf?
Wat zijn de Core Web Vitals?
De Core Web Vitals update heeft alles te maken met user experience. Ook bij andere updates heeft Google al laten merken dat gebruikersgemak en klantvriendelijkheid bij hen hoog in het vaandel staan.
Core Web Vitals zijn statistieken die Google gebruikt om te kunnen beoordelen of een website wel of niet in de zoekresultaten weergegeven moet worden. De gebruiksvriendelijkheid van een website meet Google aan de hand van deze drie Core Web Vitals:
- Website snelheid
Van langzame websites heeft Google nooit gehouden, met de nieuwe update is dit nog belangrijker geworden. Met deze Core Web Vital wordt gemeten hoe lang het duurt totdat de belangrijkste inhoud van de website is geladen. Google noemt dit ‘largest contentful paint’ (LCP). Voor zowel je desktop als mobiele website wordt aangeraden dat de laadtijd onder de 2,5 seconden zit.
- Website responsiviteit
Deze Core Web Vital focust zich op interacties op de website zelf. Heb je contactformulier, nieuwsbriefinschrijvingen of andere formulieren die de bezoeker kan invullen? Dan is dit van groot belang. Google noemt dit ‘First Input Delay’ (FID) en meet hoe snel interacties op je website zijn. Denk hierbij aan het invullen van een contactformulier en vervolgens klik je op de ‘verzenden’ knop. Hoe lang duurt het voordat de website reageert? Het doel is om de reactietijd onder de 100 milliseconden te krijgen.
- Website stabiliteit
De derde Core Web Vital draait om de stabiliteit van je website. Denk hierbij aan het volgende; je bent op je website en je wilt op een link klikken, maar vervolgens verschuift de link omdat er nog iets anders wordt ingeladen. Erg vervelend. Google vindt dat ook. Zij noemen dit ‘Cumulative Layout Shift’ (CLS) en hiermee meten ze hoe stabiel afbeeldingen, knoppen en content staan als de pagina wordt geladen. De lay-out van je website mag dus niet te veel verschuiven tijdens het laden. Om dit te meten heeft Google een eigen score bedacht. Een score onder de 0.1 moet het doel zijn.
De snelheid, responsiviteit en stabiliteit van de website zijn na deze Google algoritme update belangrijker dan ooit geworden. Het doel van Google is te zorgen dat websites een betere gebruikerservaring bieden.
Wat voor impact heeft het op jouw bedrijf?
Als website wil je goed zichtbaar zijn. Want hoog scoren in Google = meer bezoekers = meer omzet. Juist daarom is het belangrijk om de updates van Google te volgen én toe te passen. Zeker wanneer je je concurrenten voor wilt blijven, is het belangrijk om met deze algoritme update aan de slag te gaan.
Wil je hiermee aan de slag gaan, dan kan je gebruikmaken van de gratis tools van Google zelf:
Met deze tools verkrijg je de benodigde inzichten en tips om hiermee aan de slag te gaan. De Core Web Vitals kunnen van invloed zijn op de posities van je website in de zoekresultaten.
Core Web Vitals verbeteren
Je kunt je vast wel indenken dat Google van gebruiksvriendelijke websites houdt. Trage websites en verspringende elementen zijn nu niet bepaald klantvriendelijk. Hoe kun je er ervoor zorgen dat de Core Web Vitals daadwerkelijk ‘vitaal’ zijn? Allereerst is het dus belangrijk om te checken hoe de Core Web Vitals ervoor staan met tools als Google Search Console, Pagespeed Insights en Lighthouse.
Punten waar je naar kunt kijken zijn onder andere:
- Afbeelding optimalisatie
- CSS optimalisatie
- JavaScript optimalisatie
- Server optimalisatie
- CMS plugins optimalisatie
Hier zijn drie quick wins waardoor je website direct beter gaat presteren:
- Afbeeldingen optimaliseren door de nieuwste .WebP format te gebruiken
- Optimaliseer de codering van je website om troep te verwijderen en de laadtijden te verbeteren
- Zorg ervoor dat je niet te veel van derden op je website laadt, denk hierbij aan Instagram, Twitter of andere social media platformen
Zijn er verbeterpunten gevonden aan de hand van de analyse in de tools van Google? Zorg ervoor dat dit prioriteit heeft op het lijstje van je developer. Hoe sneller langzame afbeeldingen en verspringende lay-outs verleden tijd zijn, hoe meer kans er is dat Google je hoger laat scoren in de zoekresultaten.
-
Gastblogger
- Werkt voor: MarketingTribune
- Functie: Gastauteur
- Website:https://www.marketingtribune.nl
- Profiel »
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Laatste reacties
Word abonnee en ontvang:
- ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
- ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events
Meest gelezen
Laatste Nieuws
- Nieuwe website MP Motorsport draait... 18-04-2025
- Swapfiets lanceert speelse... 09-04-2025
- [digital detox] Rozemarijn Koopmans... 09-04-2025
- 'Verkeer naar websites daalt'07-04-2025
- Starfeed als alternatief voor... 03-04-2025
- Naast Perplexity mengt ook Amazon... 03-04-2025
MarketingTribune Events
- 15mei 2025
Retail Media Day
- 12jun 2025
NIMA Marketing Day
De nieuwste selectie whitepapers
- Qualifio marketingkalender 2025
- Bereik je klant via WhatsApp - nog vóór ze jou nodig hebben
- Building a Data Platform for Analytics & Activation
- 40 pagina's vol online groeikracht
- Alles wat je moet weten over Distributed Order Management