Oxford vaccin en Nederlandse vondst effectief tegen corona

Oxford vaccin en Nederlandse vondst effectief tegen corona
  • B2b
  • 21 jul 2020 @ 15:03
  • Link
  • Peter van Woensel Kooy
    Peter van Woensel Kooy

    senior redacteur, merk-expert
    MarketingTribune
  • PolitiekInnovatieMarketing

'Het is een van de spectaculairste resultaten die tot nu toe zijn geboekt tegen het corona', zo wordt de Nederlandse vondst nu al genoemd die twee bestaande middelen combineert tegen het virus. Ook het Oxfordse kandidaatvaccin lijkt te doen wat men ervan verlangt: goed nieuws voor marketeers.

Niet alleen marketeers snakken naar een remedie (of meer) tegen de pandemie, zodat markten herstellen, schulden kunnen worden teruggebracht en het consumentenvertrouwen herleeft. Nu lijkt Nederland voorop te lopen bij een onverwacht goed werkend middel onder ernstig zieken. Intussen wordt ook in Oxford een -naar het nu lijkt- probaat middel in vorm van een vaccin op de markt gebracht.

De Nederlandse vondst betreft de combinatie van een ontstekingsremmer en een reumamiddel dat bij ernstig zieke covid-19-patiënten op de ic de sterfte met ruim 60 procent kan verminderen. Medisch personeel op een speciale afdeling in het Zuyderland Medisch Centrum voor patienten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, meldt De Volkskrant. 'Nederlands onderzoek, dat vandaag werd gepubliceerd, geeft hiervoor aanwijzingen. Het is de derde keer in korte tijd dat een bestaand geneesmiddel effectief blijkt tegen covid-19. Artsen van het Zuyderland Medisch Centrum in Sittard en Geleen beproefden de twee medicijnen bij 86 covid-19-patiënten van wie het immuunsysteem in reactie op het virus op hol was geslagen.'

Ook het Oxfordse kandidaatvaccin waarvan Nederland met een Europese coalitie alvast 300 miljoen doses bestelde, lijkt te doen wat men ervan verlangt. In een proef bij ruim 1000 Britse vrijwilligers bleek de inenting weinig bijwerkingen te geven en beschermende ‘neutraliserende antistoffen’ en T-cellen op te wekken. Het coronavaccin uit Oxford heeft nog drie grote hordes te gaan, vullen de BBC en de Telegraaf aan. 'Het is wellicht mogelijk, maar nog allerminst zeker dat het gaat lukken om eind dit jaar het coronavaccin van de Universiteit van Oxford op de markt te brengen', legt Hoogleraar Sarah Gilbert, die het klinisch onderzoek leidt aan BBC Radio het vervolgproces uit. Nederland is in blijde verwachting, met enkele andere Europese landen die het vaccin graag willen. De Universiteit van Oxford heeft intussen afspraken over de productie met de marketeers van farmamerk AstraZeneca gemaakt. Samen mikken ze erop om tegen september 2020 de eerste miljoen vaccins te produceren. In een wetenschappelijk tijdschrift van oud-MarketingTribune-uitgever Elsevier, The Lancet, stonden maandag 20 juli 2020 nog hoopgevende tussentijdse resultaten van een Chinees kandidaatvaccin tegen corona. Waamee de teller van serieuze middelen in de strijd tegen de pandemie binnen een paar dagen op drie staat.
(PvWK, bronnen: BBC, Volkskrant, TG en The Lancet, beeld: CottonBro)

Peter van Woensel Kooy

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/b2b is een toonaangevend kennisplatform voor marketeers die op de hoogte willen blijven van de nieuwste trends, inzichten en nieuwsberichten binnen de marketing tussen bedrijven.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken