5 farma-sites bekeken, geanalyseerd en beoordeeld

5 farma-sites bekeken, geanalyseerd en beoordeeld
  • B2b
  • 16 feb 2016 @ 10:15
  • Link
  • Medical Digitals
    Medical Digitals

    online marketing bureau
    Medical Digitals
  • CommunicatieOnderzoek

Het is voor organisaties – ook voor farmaceuten - belangrijk om een overzichtelijke en aansprekende corporate website te hebben. Op deze site kan de identiteit worden getoond, net als de kernwaarden en de missie. Met een sterke site kunnen organisaties zich onderscheiden van de directe concurrenten en vertrouwen uitstralen naar de doelgroep. In dit blog analyseer ik 5 corporate farmaceutische websites onder andere op de gebruiksvriendelijkheid, look and feel en overzichtelijkheid.

Waar ga ik op letten?
In een vorig artikel heb ik 5 corporate farmaceutische websites bekeken, geanalyseerd en beoordeeld. Aangezien het analyseren van meerdere websites zorgt voor een sterker onderzoek, beoordeel ik nogmaals 5 corporate websites van farmaceutische bedrijven. Met de uitkomsten van deze en mijn vorige analyse kunt u als farma-marketeer uw voordeel doen en inspelen op de vele kansen op het gebied van website-ontwikkeling.

Aan de hand van de onderstaande 6 vragen beoordeel ik de websites van AstraZeneca, Boehringer-Ingelheim, Sanofi, GSK en Roche:

  • Is de website overzichtelijk?
  • Hoe is de navigatie?
  • Hoe is het design?
  • Is er een blog aanwezig?
  • Is er een koppeling naar social media aanwezig?
  • Hoe worden de producten/diensten gecommuniceerd?

Ik geef afsluitend een algemene conclusie van mijn bevindingen  en beschrijf wat de kansen zijn voor farma marketeers. Een belangrijk punt om rekening mee te houden bij deze analyse is het feit dat elke farmaceut een ander assortiment heeft. Daarom is de communicatie op de websites verschillend. Een farmaceutisch bedrijf dat geneesmiddelen op recept in zijn assortiment heeft, is namelijk veel beperkter dan een farmaceut die zich voornamelijk richt op zelfzorgproducten. Een website waarop zelfzorgproducten worden verkocht is veel vrijer wat betreft promotie van het assortiment.

1. AstraZeneca
AstraZeneca is een biofarmaceutisch bedrijf dat wereldwijd opereert. De farmaceut ontdekt en ontwikkelt levensreddende geneesmiddelen, welke zij zelf op de markt zet. Het gaat hierbij om geneesmiddelen voor belangrijke, ernstige aandoeningen die het verschil maken in de gezondheidszorg.

Op de homepage van AstraZeneca wordt gebruik gemaakt van bewegend beeld, wat de website een moderne uitstraling geeft. Wat opvalt aan de homepage zijn de grote lappen tekst. Mensen scannen vaak eerst snel de homepage om te bepalen of zij hier kunnen vinden wat zij zoeken. Hierdoor is het belangrijk om met zo min mogelijk woorden zoveel mogelijk te vertellen. Door een grote hoeveelheid tekst ziet een website er al snel onoverzichtelijk uit. Verder heeft de website geen responsive design en geen mobiele versie, waardoor de content moeilijker leesbaar is vanaf een mobiel apparaat en de website een lagere ranking krijgt.

De navigatie op de website is heel eenvoudig en logisch ingedeeld, waardoor ik gemakkelijk kan vinden wat ik zoek. Al snel werd mij duidelijk dat er veel informatie te vinden is over de producten van AstraZeneca. Ook is van ieder product de bijsluiter te downloaden. Als gerichte zoeker naar specifieke producten kun je snel vinden wat je zoekt. Er zijn speciale pagina’s aangemaakt waar de patiënt zijn RVG-nummer moet intoetsen voordat hij toegang krijg tot de informatie op de pagina. Middels het RVG-nummer kan informatie opgevraagd worden over de werkzaamheid en veiligheid van medicijnen.

AstraZeneca.nl wil de bezoeker meer informatie te geven over de producten en de werkwijze die door AstraZeneca gehanteerd wordt. Deze informatie is op een duidelijke en uitgebreide manier omschreven. Echter kunnen een paar kleine aanpassingen een groot verschil maken. Zo zal door het gebruik van beeld de website er aantrekkelijker uit komen te zien. Ook zorgt het toevoegen van een blog voor meer terugkerende bezoekers. Het ontbreken hiervan is zonde aangezien er veel interessante content voor de doelgroep geplaatst kan worden. Er is meer mogelijk dan alleen het plaatsen van product- en dienstinformatie.

Op de homepage van AstraZeneca is een Twitter-feed geïntegreerd. Twitter is het enige socialmedia kanaal waarop AstraZeneca actief is. Verder is het bedrijf wereldwijd actief op LinkedIn, Twitter en YouTube. De internationale website AstraZeneca.com is veel moderner vormgegeven. Door de betere verhouding tussen beeld en tekst is deze website mooier om te zien.

Over het algemeen is AstraZeneca.nl een duidelijke website. Er is genoeg product specifieke informatie en informatie over de diensten te vinden. Als tip zou ik adviseren om de website vorm te geven in de mooie en duidelijke stijl van de internationale website. Wat nog ontbreekt op de Nederlandse website is een blog. Dit is zonde, aangezien een blog relevante content voor de doelgroep kan bieden. Hierdoor zal de blog, en daardoor ook de website, bij gebruik van de juiste keywords (op basis van een zoekwoordanalyse) beter vindbaar zijn en zullen bezoekers vaker terugkeren naar de website.

2. Boehringer-Ingelheim
Boehringer-Ingelheim ontwikkelt innovatieve geneesmiddelen voor mens en dier. Deze brengt Boehringer-Ingelheim zelf op de markt. Dit kunnen geneesmiddelen op recept, maar ook zonder recept zijn. De onderzoeksactiviteiten richten zich op 7 belangrijke therapeutische gebieden: ziekten van het centraal zenuwstelsel, hart- en vaatziekten, immunologie en ontsteking, aandoeningen aan de luchtwegen, kanker, stofwisselingsziekten en virologie.

Op de website van Boehringer-Ingelheim is duidelijk veel informatie te vinden over de missie, visie en werkwijze. Daarnaast kunnen bezoekers ook op de website terecht voor informatie over producten en medicijnen. Deze informatie is onderverdeeld in: producten en medicijnen voor dieren, medicijnen voor mensen op recept en gezondheidsproducten en medicijnen voor mensen zonder recept. Dit is handig aangezien Boehringer-Ingelheim een groot assortiment aan producten en geneesmiddelen heeft. Ieder product heeft zijn eigen website. Het design van de website is gedateerd. Door middel van een mobiele website heeft Boehringer-Ingelheim rekening gehouden met de mobiele bezoekers van de website.

Er staat veel informatie op de homepage: titels, subtitels, kleine afbeeldingen en tekst. Hierdoor is het in eerste instantie onoverzichtelijk en niet duidelijk waar ik moet kijken. Het zou praktischer zijn geweest als de informatie was beperkt tot de belangrijkste zaken. Het gaat uiteindelijk toch om de eerste indruk die bezoekers van de website krijgen.

Boehringer-Ingelheim maakt goed gebruik van de mogelijkheden van verschillende social media. Zo is de farmaceut actief op Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter en YouTube. Deze kanalen zijn echter alleen te vinden via de internationale website Boehringer-ingelheim.com en ontbreken op de Nederlandse website. Op de website van Boehringer-Ingelheim is geen blog te vinden, dit is jammer aangezien een blog een toegevoegde waarde kan bieden. Via een blog kan op een toegankelijke manier informatie gegeven worden aan de bezoekers. Wanneer deze informatie ook nog eens SEO-proof is geschreven zal de website beter vindbaar zijn en hierdoor nog meer bezoekers trekken.

Door de overload aan informatie is het niet direct overzichtelijk wat er allemaal op de website te vinden is. Deze farmaceut moet letten op consistentie in de titels en quotes. Deze zijn nu deels in het Nederlands en deels in het Engels, wat een vreemd effect geeft. Wat Boehringer-Ingelheim goed doet is de sortering van productinformatie. De productwebsites van Boehringer-Ingelheim zijn stuk voor stuk mooi vormgegeven. Het is aan te raden dit design en deze structuur te laten terugkomen in de website-opbouw van de corporate website van Boehringer-Ingelheim.

3. Sanofi
Sanofi is een internationaal, farmaceutisch bedrijf dat onderzoek doet naar de ontwikkeling en productie van geneesmiddelen. Het bedrijf streeft ernaar de gezondheid van mensen te beschermen en de levenskwaliteit te verbeteren door vaccins en geneesmiddelen beschikbaar te stellen.

De website van Sanofi is door middel van het navigatiemenu aan de bovenkant van de pagina logisch ingedeeld. Wat opvalt is de uitlijning van de woorden in het menu. Dit is nu niet helemaal netjes. Het design van de website is heel eenvoudig. In tegenstelling tot wat er op de homepage te zien is, wordt er op de rest van de website weinig gebruik gemaakt van beeld. Hierdoor heeft de website een simpele uitstraling. Het design van de website is niet responsive. Daarentegen heeft Sanofi wel een goedwerkende mobiele versie van de website. Het voordeel van een responsive design is dat de ranking in zoekmachines beter is. De website is voornamelijk bedoeld om informatie te geven over wat het bedrijf doet en met welke werkwijze Sanofi haar werkzaamheden verricht.

Sanofi heeft 87 geneesmiddelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn en 10 zelfzorggeneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Wanneer ik naar meer informatie over de producten zoek, word ik doorverwezen naar de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het CBG beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico’s en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Hier is genoeg informatie te vinden is. Er is weinig informatie te vinden over de geneesmiddelen en de werking hiervan op de website zelf.

Via de website is direct duidelijk op welke socialmedia kanalen Sanofi actief is, namelijk  Twitter, LinkedIn, YouTube, Flickr en SlideShare. Wat op deze website ontbreekt is een blog. Sanofi is een grote organisatie waarbij veel meer op de website geplaatst kan worden dan alleen informatie over het bedrijf. In een blog kan bijvoorbeeld content geplaatst worden over actualiteiten in de farmaceutische sector. Dit is in de meeste gevallen een stuk relevanter voor de doelgroep.

4. GSK
GSK ontwikkelt, produceert en verspreidt geneesmiddelen tegen diverse (chronische) ziekten. Door middel van medicijnen en vaccins wil zij dat mensen zich beter voelen en langer leven. GSK ontwikkelt receptgeneesmiddelen, vaccins, zelfzorggeneesmiddelen en verzorgingsproducten.

GSK.nl oogt eenvoudig en niet van deze tijd. In tegenstelling tot de andere geanalyseerde websites staat er op de homepage van GSK weinig informatie. Waar ik de andere organisaties zou aanraden om minder informatie te plaatsen, zou ik GSK aanraden om meer informatie te plaatsen op de homepage. Er staan nu namelijk alleen een paar linkjes en een quote op de homepage, waardoor deze geen moderne uitstraling heeft. Op de homepage staan voornamelijk linkjes naar andere pagina’s. Er is geen verschil te zien in de linkjes in het menu en de andere linkjes op de pagina.

De navigatie van GSK.nl is onlogisch. Het menu staat links bovenin en het logo bevindt zich rechts bovenin. Het zou slimmer zijn om de navigatie van de internationale website GSK.com over te nemen. Deze website oogt veel moderner en is logischer genavigeerd. Een heldere navigatiestructuur is heel belangrijk. Het valt de bezoeker onmiddellijk op wanneer de website een slechte navigatie heeft. Het design van de internationale website oogt door het gebruik van beeld een stuk moderner. Op GSK.com staat meteen duidelijk aangegeven op welke socialmedia kanalen GSK actief is, te weten Twitter, Facebook, YouTube, LinkedIn, Flickr en Google+.

Voor de producten van GSK word ik doorverwezen naar de website Health.gsk.nl. Hier is veel informatie te vinden over de producten, de bijwerkingen hiervan en ook zijn de bijsluiters van ieder product op deze website te vinden. GSK.nl is dus voornamelijk bedoeld om corporate informatie te verspreiden.

In 2013 is de homepage van de website voor het laatst bijgewerkt. Bij andere pagina’s op de website is dit zelfs 5 jaar geleden voor het laatst geweest. Dat de website niet modern oogt wordt hiermee bevestigd. Ik zou GSK willen aanraden om de stijl van de internationale website aan te houden voor de Nederlandse website. Deze stijl is veel moderner, de navigatie is beter en het design van GSK.com is responsive. De Nederlandse website heeft geen responsive design en ook geen mobiele website. Dit is zonde, aangezien dit irritaties bij mobiele bezoekers kan opleveren en de ranking in zoekmachines hierdoor daalt. GSK internationaal maakt actief gebruik van social media. Hier zou de Nederlandse website ook meer mee kunnen doen. Als laatste zou ik GSK aanraden een blog te starten. Met een blog kan de doelgroep worden voorzien van relevante content, nieuws en antwoorden op bepaalde vraagstukken. Ook krijg de website met een blog een actuele uitstraling.

5. Roche
Roche is ‘s werelds grootste biotechnologiebedrijf dat zich richt op geneesmiddelen, diagnostiek en producten voor onderzoek. De website is logisch ingericht waardoor het voor bezoekers eenvoudig is om te vinden wat zij zoeken.

 

Het design van de website is vrij modern. Wat onder andere bijdraagt aan de moderne uitstraling van Roche.nl zijn de moderne technieken die gebruikt worden en het veelvuldige gebruik van beeld. Een van die technieken is bijvoorbeeld de manier waarop de afbeeldingen elkaar mooi overlappen wanneer ik door de pagina’s naar beneden scroll. Daarnaast heeft Roche als enige van de geanalyseerde websites een responsive design. Dit is positief voor de gebruiksvriendelijkheid en de vindbaarheid in zoekmachines.

Een keer in de maand wordt er een nieuwsbericht op de website geplaatst over geneesmiddelen. Deze pagina zit wat verscholen in de website, maar het is een positief punt dat Roche als een van de weinige farmaceutische bedrijven de website actief vernieuwd met content. Over de producten van Roche is veel informatie te vinden op de website. Dit is allemaal helder gestructureerd. De bijsluiters van de producten zijn te downloaden via de website.

Door middel van een chatsysteem kunnen bezoekers vragen stellen, waardoor het toegankelijker wordt om in contact te komen met de organisatie. Wat ik nog mis bij Roche is de koppeling met social media. Op de internationale website van Roche is een pagina zichtbaar waarop staat op welke socialmedia kanalen Roche actief is. Dit is op de Nederlandse website niet het geval. Wat Roche voornamelijk doet is haar doelgroepen kennis laten maken met het bedrijf. Facebook, Twitter, LinkedIn, Xing en zelfs een blog zijn totaal gericht op werken bij Roche. Verder maakt Roche gebruik van YouTube, Pinterest en Kununu.

Kortom?
Voor dit en mijn vorige artikel onderzocht ik in totaal 10 corporate websites van farmaceuten. Het blijft interessant om te zien hoe verschillend websites zijn en dat er nog veel verbeterd kan worden op het gebied van design en inhoud. Ik heb moderne websites geanalyseerd, maar ook zeer gedateerde websites waar nog veel aan gedaan kan worden.

Het design van de meeste websites is niet van deze tijd. Doordat de websites over het algemeen weinig gebruik maken van beeld, is de uitstraling vaak gedateerd. Wat opvallend is, is dat veel van de geanalyseerde websites veel informatie plaatsen op de homepage van de website. Ik zou aanraden om op de homepage meer te focussen op de belangrijkste informatie voor bezoekers.

Waar liggen de kansen?
Met de resultaten uit deze analyse kunnen farmamarketeers rekening houden bij het verbeteren van de huidige corporate websites en eventueel bij het creëren van een nieuwe website.

Opvallend is dat de internationale websites van de geanalyseerde farmaceuten er in vergelijking met de Nederlandse websites veel beter uitzien. Het is logisch dat hier meer aandacht aan besteed is, maar toch zou ik aanraden de Nederlandse websites ook moderner te maken. Het verschil in kwaliteit van deze websites is namelijk erg groot. Het is belangrijk dat de Nederlandse website en de internationale website consistentie hebben en dat herkenning bij de bezoekers wordt opgewekt. Verder viel het op dat maar één van de corporate websites een responsive design heeft. Naast deze website zijn er drie websites met een mobiele versie en één website heeft nog geen rekening gehouden met mobiele gebruikers. Een website met een responsive design krijgt een hogere ranking in zoekmachines.

Tips 
Waar voor de websites nog veel te behalen valt is het toevoegen van een blog, video of andere visuele content. Door interessante blogs te delen zal de doelgroep geregeld terugkeren op de website. Wanneer deze blog ook nog eens SEO-technisch goed geschreven zijn, wordt de website beter gevonden. Visuele content maakt de website modern en kan het bedrijf een gezicht geven. Zo kan een farmaceut met een mooie video op de homepage op een leuke manier laten zien wie zij is. Door de look and feel van het beeldmateriaal kan het bedrijf gemakkelijk de gewenste sfeer overbrengen en de beoogde eerste indruk bij de bezoekers achterlaten.

 

Medical Digitals

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


  • MarketingTribune.nl/b2b is een toonaangevend kennisplatform voor marketeers die op de hoogte willen blijven van de nieuwste trends, inzichten en nieuwsberichten binnen de marketing tussen bedrijven.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken