Het Verdwenen Merk (2): Willem-Albert Bol over Libertel

Het Verdwenen Merk (2): Willem-Albert Bol over Libertel
  • Bureaus
  • 30 aug 2016 @ 12:20
  • Link
  • Richard Otto
    Richard Otto

    Founder
    Tens Media
  • MarketingCampagnesMerkenReclame

In een serie over Verdwenen Merken vragen Richard Otto en Robbert van Loon (auteurs van het gelijknamige boek) aan een groot aantal reclame- en mediamensen wat hun favoriete verdwenen merk is. In deze tweede aflevering: Willem-Albert Bol, manager Marketing Advertising van Persgroep Nederland.

Bol: ‘Volgens mijn vrouw ontwikkel ik bij alle bedrijven waar ik heb gewerkt een overdreven liefde. Daarmee ook voor geschiedenis van die bedrijven. Eentje daarvan had een pareltje als voorganger. Het huidige Vodafone-merk kwam voort uit het oer-Nederlandse (of misschien wel beter Maastrichtse) Libertel.'

Voor de oudjes onder ons: Libertel was de eerste uitdager van het staatsmerk KPN. 'Formeel juridisch bestaat nog een entiteit Vodafone Libertel, maar als merk is het dood. Vodafone heeft een internationale klank en karakter. Maar het Libertel-imago van kwaliteit en marktuitdager heeft nog steeds kracht.’

Over Libertel

Het was Libertel dat in 1997 als eerste netwerk in Nederland een prepaid-dienst aanbood. Mobiel bellen was tot dat moment voorbehouden aan abonnementhouders. Voor deze succesvolle innovatie werd een grootschalige reclamecampagne uitgerold. Het opwaarderen van je beltegoed werd daarin gevisualiseerd door een bankbiljet naast een mobiele telefoon te houden, waarna de klantenservice overspoeld werd met vragen in welke gleuf mensen dat bankbiljet moesten stoppen. Libertel kon er de humor wel van inzien en kwam hetzelfde jaar met het door Jan Mulder geschreven boekje 'Mobieliquette'. Hierin werd op ludieke wijze uitgeweid over de do’s and dont’s van bellen en gebeld worden.

Libertel liep, aangedreven door de knowhow van grootaandeelhouder Vodafone, voorop qua mobiele innovaties. Zo introduceerde het als eerste sms voor prepaidklanten en bracht het met WAP de eerste mobiele internetdienst. In 2000 nam Vodafone een meerderheidsbelang in het bedrijf en veranderde het merk in Libertel-Vodafone. Twee jaar later veranderde de naam in Vodafone en verdween Libertel definitief als merknaam.

Het boek 'Verdwenen Merken' kost € 29.95 en is hier te bestellen.

Lees ook: Ruud de Langen over Wastora



Richard Otto

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken