Dé trends in videomarketing in 2018

Dé trends in videomarketing in 2018
 • Content
 • 12 dec 2017 @ 11:31
 • 18717 x gelezen
 • Link
 • Patrick Severein
  Patrick Severein

  manager marketingcontent
  LVB
 • VideoContent

Contentmarketing is steeds vaker: videomarketing. Maar welke trends in videomarketing moet je als contentmarketeer en videomarketeer écht kennen volgend jaar?

Trend 1. Lang, langer, langst

In 2018 zet de trend van longformvideo pas echt door. Docs. Longform content. Inhoudelijke documentaires. Oftewel: premium content. De belangrijkste trend van komend jaar als je het mij vraagt. Belangrijk dat de longform video dan wél heel goed gemaakt wordt en inhoudelijk ijzersterk is. Waarom dit een trend is in 2018? Omdat steeds meer merken ver weg willen blijven van niemendalletjes. Niet de zoveelste video op de contentberg produceren. Tenslotte is een langere video ontzettend goed in kleinere delen te snijden om daarmee op veel momenten met verschillende onderdelen uit die longformvideo de doelgroep te bewerken. Daarom kiezen zij, en wij contentmarketeers, in 2018 voor kwaliteit in video.

Trend 2. Mobile only

Vergeet mobile first. Het is mobile only. Only. Geen excuses meer. Zeker in video. In 2017 werd de helft van alle video’s al mobiel bekeken. De helft! Via YouTube, Instagram, Facebook. Alles mobiel. En dat percentage groeit elke dag. Nog belangrijker: Google lanceert waarschijnlijk begin 2018 het mobile first algoritme. Dat betekent dus dat alleen mobiele content wordt geïndexeerd en gerankt. Inderdaad: mobile only dus. Ook belangrijk: vierkante video’s worden veel vaker getoond in de Facebook timeline dan ‘gewone’ video’s. En zorgen ook nog eens voor hogere engagement-cijfers. Je video, ook je longformvideo, moet dus geschikt zijn voor mobiel. Niet alleen maar 16:9 video’s maken. Houd rekening met je kijker. Tijdens het maken. Tijdens het bedenken al! Maak vierkante versies. En verticale. Ondertitel (want het merendeel kijkt in mute). En denk na over je knallende begin (de eerste drie seconden zijn fataal op social).

Trend 3. Video wordt de koning van de marketingfunnel

Awareness? Sure! Maar video scoort steeds vaker in de marketingfunnel als leadgenerator. Voor B2C, maar zeker ook voor B2B. In 2018 zal er geen contentmarketingfunnel geboetseerd worden, zonder dat video daarin een plek heeft. Marketeers zien namelijk dat video de brandstof is voor leads. Die trend begon in 2017 voet te krijgen en zet in 2018 zeker door.

Trend 4. Gepersonaliseerde video’s

Persoonlijk werkt. Dat werkte vroeger al. Dat werkt nu nog steeds. Je doelgroep persoonlijk benaderen zorgt voor meer engagement. Meer kliks. Meer leads. Gepersonaliseerde videocontent zal in 2018, en vooral in de jaren erna, echt de standaard worden. Gepersonaliseerde content scoort namelijk 42 procent hoger dan ‘gewone’ content. Personalisatie wordt dus essentieel om je doelgroep echt te bereiken. Wat voor ons als contentmarketeers wel een uitdaging wordt: hoe maken we de gepersonaliseerde video zo dat hij echt impact heeft op de kijker (en dus ook iets doet voor je KPI’s)?

Trend 5. Video mapping

Een technische trend. Die in 2018 ook in contentmarketing gaat doorbreken. Vooral in Amerika zoals het er nu naar uitziet. Maar het is zo’n gave trend, dat ik ‘m graag waarheid zie worden in 2018 in Nederland. Video mapping. Een projectietechniek die wordt gebruikt om videobeelden te projecteren op een object. Een paar jaar geleden was dit nog ‘gewoon’ een kunstvorm. En werd (en wordt) vooral gebruikt voor bijvoorbeeld openingen, feesten of productpresentaties. Dat soort dingen. Ziet er vet uit. Maar in 2018 wordt video mapping ook vaker ingezet op andere vlakken. Zoals in dit toffe voorbeeld van Coca-Cola. Kunnen we er echt iets mee in videomarketing? Vast wel, maar dé toepassing heb ik nog niet. Levert het iets op in awareness of leads? Nog niet bewezen. Maar soms, heel soms is het in ons vak ook wel eens leuk om iets tofs en creatiefs te doen. Dan kijken we morgen weer naar de leads. Goed?

Trend 6. Niche contentmarketing wordt de norm

Niche contentmarketing zal in 2018 echt doorbreken. Geen video’s voor de massa meer (die we alleen nog maar kunnen bereiken met heel veel paid budget), maar heel gericht (toffe) content maken voor een specifieke doelgroep. Waarom deze trend doorbreekt? Omdat het werkt. In awareness. In leads. In engagement. En als iets werkt, dan ben je als contentmarketeer gek als je er niks mee doet.

Trend 7. Entertainment 

Video’s die mensen echt leuk vinden. Klinkt simpel. Is het niet. In 2018 gaan we eindelijk eens alleen maar video’s maken die mensen echt leuk vinden om te kijken (geen video’s die bedrijven leuk vinden om te maken). En wat vinden mensen leuk? Entertainment. Intrigerende verhalen. Interessante mensen. Toffe shots. Entertainment dus. Ook als je een accountant bent. Of een bank. Of een uitvaartverzekeraar. De mensen willen entertainment. En dus gaan we entertainment maken.

Patrick Severein

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

 • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken