Huizenruilen steeds populairdere manier om met vakantie te gaan

Huizenruilen steeds populairdere manier om met vakantie te gaan
 • Food-en-retail
 • 12 jan 2024 @ 08:25
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • ConceptenDoelgroepen

Huizenruil als manier om met vakantie te gaan, steeg vorig jaar scherp in populariteit. In 2023 ruilden 25.616 Nederlanders van huis met HomeExchange, het grootste huizenruilplatform ter wereld: een toename van 43 procent.

Zij waren samen goed voor 158.521 overnachtingen, een stijging van 32 procent ten opzichte van 2022, berekende HomeExchange. Om nog meer mensen kennis te laten maken met deze manier van vakantie vieren, stellen meer dan 240 Nederlandse en Vlaamse huizenruilers op zondag 14 januari 2024 hun huis open voor geïnteresseerden. In 2024 verwacht HomeExchange de stijgende trend door te zetten. 


'Huizenruilen is een authentieke, verantwoorde en goedkopere manier van met vakantie gaan', licht Carlijn Postma, woordvoerder voor HomeExchange in de Benelux en zelf frequent huizenruiler toe. 'Bij huizenruilen deelt iemand het huis waarin deze persoon zelf woont zonder dat er geld voor wordt betaald.'

Iedere twee minuten wordt er ergens op de wereld via HomeExchange een huis geruild, stelt het platform. Het platform heeft meer dan 150.000 leden verspreid over 145 landen. 'Door je huis een paar weken te ruilen, kom je het dichtst bij de cultuur van een land, streek of stad', zegt Carlijn Postma. Door haar huis te ruilen verbleef ze met haar gezin 4,5 week in Californië, logeerde ze voor een congres in het appartement van een gepensioneerd stel in Washington en verbleef ze met haar gezin en voor haar werk op diverse plekken in Frankrijk. Ondertussen ontving zij naar eigen zeggen gasten uit Duitsland, Gran Canaria en Frankrijk.


Huizenruilen het meest in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht
In 2023 ruilden 25.616 Nederlanders van huis, een toename van 43 procent ten opzichte van 2022. Zij waren samen goed voor 158.521 overnachtingen, een stijging van 32 procent ten opzichte van 2022. De provincie Noord-Holland is met 95.310 overnachtingen goed voor 58 procent van de huizenruil nachten in Nederland in 2023. Zuid-Holland (23.757 ruilnachten), Utrecht (13.786 ruilnachten) en Gelderland (10.259) vullen de top vier populairste provincies in Nederland aan. De populairste steden in Nederland waren dit jaar Amsterdam, Utrecht, Haarlem, Rotterdam, Den Haag, Maastricht, Delft en Arnhem. Frankrijk, Spanje, Duitsland, België en Nederland zijn de populairste bestemmingen van Nederlanders op het platform. Dat betekent dat relatief veel Nederlanders in eigen land huizenruilen. Daarnaast komen bezoekers voornamelijk uit Frankrijk, Spanje, Italië en de Verenigde Staten.  

Onontdekte bestemmingen en een gastvrij gevoel
Dat huizenruil je op bijzondere plekken brengt, meent Rik Konincks uit Rijswijk. Rik: 'Tijdens onze eerste ruil, 15 jaar geleden, bezochten we Andorra - een prachtig land midden in de Pyreneeën. Zonder navigatie hebben we alle wegen van het land bezocht en op een bergwei de wilde paarden aan ons voorbij zien trekken. Huizenruilen brengt je op de meest wonderlijke plaatsen. En dat is voor ons de reden om al jaren op vakantie te gaan door huizen ruilen.'
Rik doet aanstaande zaterdag mee aan de Open Huizen Dag. Net als May Wildenbeest uit Alkmaar. 'Ondanks dat je elkaar niet ziet, krijg je toch een band met degenen met wie je ruilt. Als er iets is, kan je altijd even een appje sturen. De gastvrijheid die je voelt bij een huizenruil, vind je niet in een hotel of commerciële verhuur”, aldus May over haar ervaringen. 

Voor meer informatie over de Open Huizen Dag en hoe deel te nemen, kun je de Open Huizen Dag pagina op de HomeExchange website bezoeken.
(PvWK | beeld: Sincerely Media / Unsplash)

Over HomeExchange
'Als wereldmarktleider en 's werelds meest vertrouwde huizenruil gemeenschap, biedt HomeExchange authentieke, duurzame en betaalbare vakantiemogelijkheden voor iedereen om tijdens een vakantie van huis te ruilen voor een vast bedrag per jaar. Iedere twee minuten wordt er via het platform een woningruil bevestigd door een van de meer dan 150K leden in meer dan 145 landen. Met het GuestPoints systeem is het ook mogelijk te kiezen voor een niet-wederzijdse uitwisseling. Na het met succes ontwikkelen van hun eerste bedrijf, GuesttoGuest, haalden CEO Emmanuel Arnaud en President Charles-Edouard Girard in totaal $ 43 miljoen op en namen de platforms Trampolinn, Itamos, HomeForHome en Knok over. In 2017 voegden zij de Amerikaanse pionier HomeExchange en later het Canadese EchangedeMaison aan hun portfolio toe. In januari 2019 werden deze samengevoegd in HomeExchange. Het bedrijf telt 100 medewerkers en de hoofdkantoren zijn gevestigd in Cambridge, Massachusetts en Parijs, Frankrijk.'

(bron: HomeExchange)

 

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken