Tv-zenders strijden om aandacht van sportfan

  • Sponsoring
  • 22 dec 2015 @ 13:00
  • Link
  • Cheerkim Keo
    Cheerkim Keo

    client service manager
    Repucom
  • TelevisieSportmarketingMediaSport

Eind 2014 betaalden Sky Sports en BT Sport liefst zeven miljard euro voor de uitzendrechten van drie seizoenen Premier League. Een bedrag waar de Nederlandse voetbalclubs alleen maar van kunnen dromen. In Nederland liggen de bedragen een stuk lager. Toch gaf FOX Sports de Eredivisie wel degelijk een impuls toen het 51 procent van de belangen van Eredivisie Media & Marketing CV overnam in 2013. Sindsdien staan de ontwikkelingen niet stil. Een analyse.

Ondanks de ontwikkelingen in de online wereld zoals Virtual Reality, Snapchat en live-streaming blijft televisie het belangrijkste medium om sport te volgen, blijkt uit het rapport ‘Consuming Sports’ van internationaal onderzoeksbureau Repucom. 60 procent van de Nederlanders zegt zeker wekelijks sport te kijken via de televisie. Onder de jongste doelgroep (16-29 jaar) is dat aantal lager, maar ligt het percentage nog steeds op 55 procent.

NOS verliest marktaandeel

Door de onverminderde populariteit van de televisie streden zowel de commerciële zenders als de publieke omroep het afgelopen jaar om de uitzendrechten van grote sportcompetities. Niet gek, sport is dé manier om hoge kijkcijferaantallen te behalen. De NOS scoorde onder meer met de kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Letland (4,4 miljoen kijkers) en de samenvattingen van de Eredivisie (elf uitzendingen in 2015 boven de drie miljoen kijkers).

Daarentegen ziet de publieke omroep meer dan ooit sportevenementen naar de commerciële zenders gaan. De NOS bood niet mee om de Champions League-rechten, die naar SBS6 verhuisden. Het is nog maar de vraag of de Olympische Spelen vanaf 2018 live te volgen zijn via de NOS, nadat Discovery (voor Eurosport) de Europese rechten overnam. De Nederlander lijkt in eerste instantie moeite te hebben met de commerciële ontwikkelingen, getuige het Facebook-evenement ‘Stop Champions League bij SBS6’ met ruim 18.000 ‘bezoekers’.

Ziggo Sport haalt supersterren binnen

Het is een eerste golf aan negatieve reacties waar SBS aan moet geloven. Tegenover de komst van Ziggo Sport, een nieuwe sportzender exclusief voor Ziggo-klanten, lijkt men een stuk positiever. Een presentator als Jack van Gelder draagt daar ook zeker bij aan.

Als hoofdsponsor van Ajax is Ziggo het afgelopen jaar al toegetreden tot de voetbalwereld. Nu is gebleken dat de provider zich ook op andere sporten gaat richten. Recent werd bekendgemaakt dat Ziggo een samenwerking start met Dafne Schippers, Sportvrouw van het jaar 2015. Daarnaast wordt Max Verstappen, een andere potentiële superster, ook regelmatig uitgezonden op de nieuwe zender. Zo waren de uitzendingen van de Grand Prix van Abu Dhabi en Brazilië live te zien.

Illegale live-streams populair

Interessant wordt het om te zien hoe live-streaming effect zal hebben op het percentage Nederlanders dat sport volgt via de televisie. Al enkele jaren kunnen fans sport volgen via streams. Denk aan grote Olympische en voetbaltoernooien die op NOS.nl te volgen zijn.

Uit het rapport van Repucom blijkt dat bijna een kwart van de Nederlanders weleens live sport kijkt via een online stream. De NOS is de populairste live-stream met 35 procent. Opvallend genoeg staan illegale streams op een tweede plek (25 procent), één procentpunt boven FOX Sports en YouTube. Een zender als FOX Sports dreigde dan ook eerder dit jaar een populaire illegale aanbieder van live voetbal voor de rechter te dagen. Kort daarop ging de site offline.

Het blijft de vraag hoe illegale streams tegengehouden kunnen worden. Zeker wanneer we inzoomen op de doelgroep van 16 tot 30 jaar. Binnen deze groep geeft 39 procent aan live-streams te gebruiken voor het volgen van sport. De NOS is bij deze groep niet de populairste stream, dat zijn namelijk illegale streams (39 procent). Social media-kanaal YouTube staat op een tweede plek met 31 procent.

Het wordt een uitdaging voor tv-zenders om continu aan de wensen van de consument te voldoen. Televisie blijft een populair medium, maar het gebruik van online live streams zal de komende jaren alleen maar toenemen. Ook wacht ik met hoge interesse af wanneer succesvolle on-demand streaming-applicaties hun entree in de sport maken.

Programma’s als Netflix en Spotify zijn marktleiders in hun categorieën. Toch zien we soortgelijke diensten niet in de sport. Een sector waarin miljoenen mensen bereikt kunnen worden. Is sport er nog niet klaar voor of juist niet geschikt voor deze applicaties? 

Cheerkim Keo

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
  • ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


  • MarketingTribune.nl/sponsoring biedt essentiële achtergrondinformatie over de Nederlandse sponsorindustrie. Voor decisionmakers, zowel in het bedrijfsleven als bij organisaties op sport, cultureel, entertainment, media en maatschappelijk gebied.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken