Tech-bedrijven domineren BrandZ Top 30

Tech-bedrijven domineren BrandZ Top 30
 • Algemeen
 • 10 dec 2018 @ 09:35
 • 8938 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • MerkenMarketingcommunicatie

Nederlandse merken zijn een klasse apart, als je ze vergelijkt met de rest van Europa. De 30 meest waardevolle Nederlandse merken zijn samen goed voor een totale merkwaarde van $93 miljard, zo blijkt uit het BrandZ™ rapport dat door bureaunetwerk WPP en Kantar wordt gelanceerd.

De Nederlandse Top 30 meest waardevolle merken vertegenwoordigt daarmee een hogere merkwaarde dan die van grotere economieën, zoals Spanje, Italië, Australië en Indonesië. Kijk je naar de totale BBP, dan is de Nederlandse Top 30 bovendien verhoudingsgewijs groter dan de Top 30 van  Engeland, Duitsland of Frankrijk.

Consumenten beoordelen Nederlandse merken als zeer innovatief. Daarmee evenaren we Duitsland en laten we de meeste andere Europese landen achter ons. Home-grown tech brands, zoals Thuisbezorgd.nl (nr. 12, $1.05 miljard) en Booking.com (nr. 3, $11.87 miljard) veranderen volgens WPP en Kantar de manier waarop Europese consumenten eten en reizen. 'De Nederlandse innovatiedrang maakt ook dat (relatieve) nieuwkomers op de markt, zoals file-transferring website WeTransfer en Additive Industries, een leider in 3D printing, kunnen excelleren in hun branches.'

De sterkste Nederlandse merken: een mix van oud en nieuw
Olie- en gasbedrijf Royal Dutch Shell voert de eerste Nederlandse BrandZ Top 30 aan, met een merkwaarde van $20.66 miljard. Biermerk Heineken staat op de tweede plaats met een waarde van $11.88 miljard, op de voet gevolgd door travel e-commerce bedrijf Booking.com ($11.87 miljard).

BrandZ stelt al twaalf jaar lang vast welke merken wereldwijd het meest waardevol zijn. Door van duizenden merken de consumentenervaring te achterhalen en die resultaten te combineren met een financiële en zakelijke analyse, meten we de waarde van een merk. Met deze BrandZ Top 30 verschijnt voor het eerst ook een ranglijst van enkel de Nederlandse merken.

Nederland profiteert van het feit dat ze een unieke mix aan merken in huis heeft - sommige zijn iconisch, hebben een hele geschiedenis, andere zijn net begonnen en in korte tijd enorm gegroeid. De succesvolle opmars van nieuwe merken als Thuisbezorgd.nl en Booking.com in de Top 30 laat goed zien hoe ondernemend Nederland is. Tegelijkertijd zien we in de Top 30 Nederlandse merken een geliefd biermerk als Brand (nr. 29, $120 miljoen) terug, meteen het oudste merk in alle BrandZ ranglijsten wereldwijd.

Bram van Schaik, ceo van Kantar Insights Nederland: 'Wij hebben als Nederland het geluk dat we aan de ene kant veel iconische merken hebben, onze heritage brands, en aan de andere kant een ondernemersklimaat, waarin tal van nieuwe disruptieve merken kunnen ontstaan en floreren. Van de havens van Rotterdam tot de landingsbanen van Schiphol: Dutch excellence wordt wereldwijd geëxporteerd en door consumenten omarmd. Zo speelt Nederland een buitenproportioneel grote rol in de wereldeconomie. We doen het dan ook altijd goed vergeleken met andere regio’s in de wereld. Ook de toekomst zien we met vertrouwen tegemoet. Dat is niet verwonderlijk, innovatie ligt ten grondslag aan alles wat Nederlandse merken ondernemen.'    

De BrandZ Top 10 meest waardevolle Nederlandse merken 2019

Nummer ranglijst / merk
1 Royal Dutch Shell
2 Heineken
3 Booking.com
4 ING
5 Philips
6 KPN
7 Rabobank
8 ABN Amro
9 Ziggo
10 Spar

Tech & online diensten domineren de Top 30
Van de twaalf branches die in de ranking terugkomen, domineren tech en online diensten de BrandZ Top 30 meest waardevolle Nederlandse merken. Samen zijn ze goed voor $23 miljard - een kwart van de totale waarde van de ranglijst. De bankensector volgt met een aandeel van 20%. De bierbranche levert de meeste merken; we zien maar liefst zes biermerken terug in de Nederlandse Top 30, waaronder Heineken (nr. 2, $11.88 miljard) en Brand (nr. 29, $120 miljoen), een merk dat al meer dan 600 jaar bestaat!

'Nederlandse merken munten uit in innovativiteit'
Gevestigde, iconische merken zoals Philips (nr. 5, $10.71 miljard), Shell en Heineken kijken altijd vooruit en omarmen innovatie volgens de onderzoekers: 'op het moment storten ze zich op respectievelijk innovatieve health technologie, vloeibaar aardgas en de opkomende Chinese markt. Nederlandse banken als ING (nr. 4, $10.73 miljard) en ABN AMRO (nr. 8, $3.39 miljard) zijn aan het pionieren op het gebied van mobiel bankieren en betalen. Daar is de Nederlandse markt perfect voor met haar tech-savy Nederlandse consumenten. Nederlanders pinnen het vaakst van alle Europeanen.'

Andere trends uit de BrandZ Top 30 meest waardevolle Nederlandse merken

Een actieve en bewuste levensstijl – In antwoord op de oproep vanuit de overheid voor een meer vegetarisch eetpatroon, zijn retailers als Albert Heijn (nr.14, $916 miljoen) gaan investeren in meer vegetarische take-away opties. Het Nederlandse chocolademerk Tony’s Chocolonely belooft ‘100 procent slaafvrije’ chocolade door direct met lokale coöperaties van cacaoboeren te onderhandelen.
Koning in contantloos betalen – Nederland is een van de meest cash-free landen in Europa. In slechts 45% van de gevallen rekent de Nederlandse consument nog contant af. Nederlandse bankmerken lopen voorop in Europa als het gaat om mobiele betaaltechnologieën. Zo is ABN Amro erg succesvol met de Tikkie-app, en investeert ING flink in de Payconiq- en Payvision-platforms.

Een duurzame en veilige samenleving – Nederland heeft wereldwijd een goede reputatie op het gebied van duurzaamheid, een betrokken overheid en seksegelijkheid. Merken hebben de ruimte om te vertellen hoe ze willen bijdragen aan een hoger doel, aan een betere samenleving met meer vrijheid en gelijkheid voor iedereen. In de bankensector beginnen merken als SNS (nr. 25, $199 miljoen), ABN AMRO en Rabobank (nr. 7, $4.10 miljard) steeds meer te werken met duurzame financiële richtlijnen. Daarnaast zijn Triodos en ASN (nr. 30, $106 miljoen) wereldleiders in duurzaam investeren.

Het rapport en de ranglijst met de BrandZ Top 30 meest waardevolle Nederlandse merken zijn hier online beschikbaar, net als het wereldwijde rapport. De rapporten, met ranglijsten, grafieken, artikelen en meer kunt u ook terugvinden in de BrandZ-app. De BrandZ-app kunt u gratis downloaden voor Apple IOS en alle Android-apparaten via www.brandz.com/mobile. Of zoek naar BrandZ in de iTunes- of Google Play-store.


Over BrandZ – achtergronden en methodologie
Met BrandZ™ stellen WPP en Kantar al 12 jaar lang vast welke merken op wereldwijde schaal het meest waardevol zijn, meldt de combi. Dit jaar verschijnt voor het eerst ook een ranglijst met enkel Nederlandse merken.

Deze BrandZ™ Top 30 meest waardevolle Nederlandse merken kwam op eenzelfde wijze tot stand als de jaarlijkse BrandZ Top 100 Most Valuable Global Brands. De ranglijst van BrandZ™ wordt vastgesteld op basis van interviews met consumenten en combineert die gegevens met een uitgebreide analyse van de financiële en zakelijke prestaties van de merken (Bloomberg). We ondervroegen 3.6 miljoen consumenten wereldwijd, over meer dan 122.000 verschillende merken in meer dan 50 markten – in Nederland interviewden we 24.000 Nederlandse consumenten over 450 merken in 32 categorieën.

Naast het rangschikken van de meest succesvolle Nederlandse merken, analyseert de BrandZ-studie de sterke punten van deze merken en geeft inzicht in de belangrijkste factoren die verdere groei van de merken stimuleren. Het succes van een merk is immers een combinatie van veel factoren: zakelijke prestaties, productlevering, positionering en leiderschap. Het BrandZ-onderzoek keert jaarlijks terug en kan zo ook de veranderingen en ontwikkelingen van Nederlands’ meest waardevolle merken in kaart brengen.

De BrandZ Top 30 meest waardevolle Nederlandse merken is de meest definitieve en betrouwbare ranglijst van onze eigen merken die er is. De merken op de lijst voldoen allemaal aan de volgende criteria:

* Het merk is oorspronkelijk in Nederland ontstaan.
* Het merk is eigenaar van een beursgenoteerde onderneming of van een particuliere onderneming van wie de financiële gegevens publiek toegankelijk zijn.


Er zijn ook BrandZ merkranglijsten en rapporten beschikbaar van o.a. China, India, Indonesië, Latijns-Amerika, Brazilië, Spanje, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Australië, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika en Italie via Kantar. (PvWK)

Beeld schelp op strand boven: Unsplash

Over Kantar
'Kantar is wereldwijd één van de leidende data-, insights- en consultancybedrijven. Wij weten meer over hoe mensen leven, zich voelen, winkelen, stemmen en communiceren dan enig ander bedrijf. Kantar kijkt naar de gehele sales- en marketingcyclus, en helpt haar klanten om sterke merken te bouwen, op basis van op feiten gebaseerde inzichten. Kantar maakt deel uit van WPP en levert diensten aan meer dan de helft van de Fortune 500 bedrijven in 100 landen.'
(bron: Kantar)

Over WPP
'WPP is de grootste communicatiedienstengroep ter wereld met inkomsten van $74 miljard USD en winsten van meer dan $19 miljard USD. Via de opererende bedrijven levert de WPP Groep een uitgebreid aanbod aan advertentie- en marketingdiensten. Het bedrijf heeft meer dan 205.000 werknemers (inclusief partners en investeringen) in dienst in 112 landen.'
(bron: WPP) 

Peter van Woensel Kooy

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken